KÖZÉRZET

Pumpáld fel a véred!

Szerző:
Szabó Anna
Állandóan hideg a lábad és a kezed? Bonyodalmakat okoz felmelegíteni? Vérkeringéseddel lehet a probléma, mely a szívedet és a tüdődet is beleértve több mint ezerszer pumpálja végig a testeden a vért.


Könnyű a vérkeringésedre úgy gondolnod, mint egy egyszerű szerkezetre, amihez hozzákapcsolódik a szív és a tüdő, felveszi a tápanyagokat, majd talicskázza tovább a vért a testen keresztül, majd visszafordul. Szegény keringésed gyenge működésének egyik figyelmeztető jele lehet, ha még a legnagyobb forróságban is hidegek a végtagjaid.

 

Hideg kacsók, meleg szív

Ha a legnagyobb kánikulában, mikor a munkatársaid bekapcsolják a légkondit, neked meg el kell zárnod, mert cidriznek a végtagjaid, ne csüggedj. Egyrészt mert nem vagy egyedül ezzel a problémával, hiszen nagyon sok embert érint, különösen a 25 év alatti nőket. Másrészt, mert ez még alapvetően nem betegség, hanem figyelmeztető jelzés, mely ellen lehet és kell is tenni. Persze, ez alól is van kivétel: például, ha állandóan, szünet nélkül hidegek a végtagjaid. Ez ugyanis már utalhat olyan súlyos megbetegedésekre mint a diabétesz, a szív- és érrendszeri bajok.

A végtagok hőmérsékletének változásáért a véredények (jó esetben) átmeneti összeszűkülése a felelős, melyet kiválthat erős dohányzás, túlzott koffein fogyasztás, idegeskedés, stressz, ásványi anyagok hiánya, de akár még hormonális változások is.

 

 

A titokzatos kór

Mindenképpen ki kell tehát vizsgáltatni, ha tartósan fennáll a vérkeringési zavar. Például, a kezed gyakorta produkálja azt a tünetet, hogy először hirtelen elsápad – vagyis fehérre vált – majd kékre, végül vörösre vált. Ezt a tünetegyüttest hívják Raynaud-jelenségnek, melyet a 19. század második felében ismert fel egy francia orvos. Napjainkig a Raynaud-jelenség illetve –kór elnevezést olyan állapotokra használják, amikor nincs nyilvánvaló oka a kéz- és lábujjakban a kis artériák erőteljes összehúzódásának. Okozhatja sérülés, érzékenység bizonyos gyógyszerekre, nem megfelelően beállított fogamzásgátló szedése, migrénes fejfájás, stressz, hirtelen jelentkező külső hideg inger; de különösen idős embereknél sokízületi gyulladás, érelmeszesedés.

Ennél sokkal ijesztőbb tud lenni – éppen kiismerhetetlensége miatt – a másodlagos Raynaud-jelenség, mivel ez már egy autoimmun válaszreakció, ami főleg a nőkre hat. Egyszerűen fogalmazva: a testedben több rossz dolog találkozik, amire szervezeted védelmi rendszere kaotikussá válik és bekapcsolja saját magát.

 

Melengető tippek

• Próbáld ki reggelenként a hideg-meleg váltózuhanyt. Ezzel élénkítheted vérkeringésedet.
• Kerüld a szűk lábbeliket, mert ezek úgy összenyomják a lábfejedet, hogy nem marad elég hely (levegő) a keringéshez.
• A szűk harisnyák és zoknik is csökkentik a vérellátást, helyettük éppen ezért válassz inkább természetes anyagból készült kicsit lazább szövésűeket.
• Ne tedd keresztbe a lábad, mert ezzel is gátolod a vér szállítását.
• Mozgasd át a lábujjaidat naponta legalább egyszer, 5-10 percen keresztül.
• Ha rendben van a vérnyomásod – vagy legalábbis nem magas – akkor a szaunázás is kifejezetten előnyös lehet.
• Igyál meg naponta legalább 2 liter vizet.
• Ha dohányzol, szokj le róla.
• Csökkentsd a napi koffeinbeviteledet.

 

A természet erejével a jó vérkeringésért

A gyógy- és fűszernövényeket is segítségül hívhatod hideg végtagjaid gyógyítására, akár külsőleg, akár belsőleg is – attól függően, mit kedvelsz inkább.

Külső alkalmazáskor érdemes vérkeringést fokozó illóolajos lábfürdőt venni. A víz hőmérséklete, legyen normál, 35-37 ºC-os, cseppents bele pár cseppel a következő illóolajok egyikéből: luc- és jegenyefenyő, rozmaring, kámfor, bors, gyömbér, fahéj. Az előbb felsoroltakat akár kenőcs formájában is kipróbálhatod!

Belsőleg pedig nagyon hasznosak a vérellátást fokozók, mint a tabasco, a pirospaprikák, a chilli és úgy általában a csípős paprikák…

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL