GASZTRO

Kedvenc strandételeink terítéken

Szerző:
Szabó Anna
A felejthetetlen vakációkhoz általában jellegzetes ízek is társulnak. Bizonyára neked is megvannak azok a kedvenc ételeid, melyekből igazán jót, csak egy bizonyos nyaralós helyen tudsz enni. Most a mi kedvenceinket ismerheted meg!

 

Jó páran a strandszezont csak azért várjuk, hogy – persze a fürdőzés mellett – igazi „pavilonos” ételeket ehessünk. Személy szerint képes vagyok órákat utazni, hogy Balatonalmádiban a strandon ehessek egy jó lángost, és csak egy bánatom van: rövid a szezon. Bár azt nem garantálhatom, hogy a következő receptek ugyanazt az ízorgiát adják majd át, mint a fürdőhelyeken készült eredetik, de legalább felidézheted velük az emlékeket (az év minden szakában).

 

Hekk sütőben

Ha ódzkodsz az olajszagtól, akkor próbáld ki a hekket sütőben elkészíteni. A bukéűzés mellett az idő, az energia valamint a kalóriacsökkentés szempontjából is szívesen ajánljuk ezt a receptet.

Hozzávalók:
fagyasztott hekk törzs
fokhagyma

piros paprika
bors
halas fűszerkeverék
zabliszt, zabkorpa
olaj és vaj
tej

Elkészítése:
Készítsd el a páclét: a tejbe rakd bele a fűszereket, majd a kiolvasztott halat (legalább) egy-két órán áztasd ebben a lében. Ha jól átvette az ízeket, csöpögtesd le. Forgasd bele zablisztes, zabkorpás pirospaprikás keverékbe, majd helyezd a halakat kiolajozott alufóliás tepsibe. Mielőtt a sütőbe csúsztatnád, a tetejére morzsolj vajdarabokat.

További ízes halfalatok »

 

Házi hamburger

Az egyik legegyszerűbb étel – végül is csak egy szendvicsről van itt szó – mégis kevesen készítik el saját kezűleg. Pedig meg van az az óriási előnye, hogy tutira olyan lesz, amilyennek te szereted. Még véletlenül sem teszik tele káposztával vagy hagymával..., ha te éppen ezektől irtózol. Amit pedig szinte imádsz benne, azt tuningold fel bátran. Persze otthon sem árt óvatosan kísérletezni, nehogy a végén akkorára nőjön az s.k.hamburgered, hogy nem bírod átharapni – de tényleg!

Hozzávalók:
25 dkg darálthús
4 hamburgerzsemle
1 gerezd fokhagyma
Vöröshagyma
2 evőkanál reszelt sajt
3 evőkanál tejszín
Bors só
1 evőkanál petrezselyem
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
Jégsaláta
Paradicsom
Kígyóuborka (vagy ecetes, ha te azzal szereted)
Káposzta

Elkészítése:
Reszeld a fokhagymát és a vöröshagymát a marhahúshoz. Keverd hozzá a sajtot és a tejszínt, majd fűszerezd és szórd hozzá az apróra vágott petrezselymet is. A masszából formázz pogácsákat. Egy serpenyőben a vajat és az olajat kis lángon olvaszd fel, majd forrósítsd. Ebben a zsiradékban süsd ki a húspogácsákat.

Vágd félbe a hamburgerzsemléket, és sütőben pirítsd meg a két (belső) részét. Az alsó felébe rakj jégsalátát, majd húst, paradicsomot, hagymakarikákat, káposztát, uborkát... ízlés szerint. Ízesítheted piros arannyal, ketchuppel, mustárral, majonézzel. A mennyiség és az összetétel sokszor csak gyomor kérdése.

Még több isteni, háziasított gyorskaja >> 

 

 

Lusták örömére: fagyasztható lángos

Eddig azért nem készítettél – főleg kezdőként lángost – mert úgy gondoltad csak nagyobb adagokban lehet és még körülményes is? Íme egy trükkös recept: akár adagonként is lefagyaszthatod a tésztáját és bármikor elővehetsz belőle párat, ha rákívánsz. Ráadásul annyi olaj sem kell hozzá, mint az eredetijéhez!

Hozzávalók:
3 dkg élesztő
½ liter tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál só

Elkészítése:
Langyos tejben futtasd fel az élesztőt, majd a liszttel, a tejföllel és a sóval gyúrd össze közepesen lágyra. Takard le és kb. fél órán keresztül keleszd, lehetőleg langyos helyen.

Nyújtsd ki körülbelül fél centiméter vastagra, majd szaggasd ízlésed szerint. Süss ki forró olajban annyit, amennyit szeretnél tálalni.

A maradékot tedd be a mélyhűtőbe. Ha külön adagokban szeretnéd eltenni, akkor csak annyi a dolgod, hogy alufóliába csomagolod őket egyesével.

Tipp: Burgonyás lángos »

 

Egyszerű, de nagyszerű: a palacsinta

Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 tojás
3 dl tej
Szénsavas ásványvíz

Elkészítése:
Keverd el csomómentesre a hozzávalókat – ezt úgy ellenőrizheted, ha a fakanalat felhúzod a masszából és sima marad. A sűrűségét ki kell tapasztalnod, amit már az első pár darabnál látni fogsz. Ha időközben nem vagy elégedett a tészta állagával, akkor hígíthatod ásványvízzel, vagy sűrítheted liszttel. Sűrítésnél azonban érdemes egy evőkanál liszt és egy evőkanál tejet bögrében jól elkeverned, mert könnyen becsomósodhat az egész.

Ezután (éppencsak) olajos teflonedényben egyesével süsd ki a palacsintát.

Tipp: isteni palacsintavariációkat idekattintva olvashatsz el! »


Kockás palacsinta, a gofri »



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL