UTAZÁS

Gyilkos partszakaszok

Szerző:
Szabó Anna
Britannia partvidéke nem bővelkedik cápákban és medúzákban és nem jellemző rá a cunami és a hurrikán sem. De van néhány dolog, amire kimondottan figyelni kell, ha ott szándékozol nyaralni. Komolyan! Ilyenek például a második világháborús bombák, árapályok és a hatalmas hullámok.

 

Morecambe


A veszélyes árapály és futóhomok fémjelzik ezt a partszakaszt. 2004-ben ez a jelenség vezetett katasztrófához, melyben illegális kínai munkásokat ragadott magával a gyors árapály.


Waxham, Norfolk


Azt jósolják, hogy tengervíz szint legalább 1 métert emelkedni fog. Ebben az esetben Norfolk nagy veszélyben van, ugyanis igen alacsonyan fekszik a tengerszinthez képest. Vele együtt sok történelmi település tűnne el. Mióta ez köztudottá vált, a környék ingatlanainak értéke nagymértékben lezuhant.


Staithes, Yorkshire


2007-ben az EU felmérése alapján ez lett az egyik legszennyezettebb partszakasz. Úgy gondolják a kutatók, hogy az Angliában oly gyakori esőzés miatt van, a magas szennyezettségi szint, hiszen az eső belemossa a tengerbe a szennyet a földekről.


Porthcurno


Az aranyszínű homok és a türkizkék víz, csalogató látványt nyújt, de ne dőlj be, ez csapda. Csak négy mérföldre fekszik a közeli, nagy gránitszirtektől. Amint bemerészkedsz a tengerbe a gyors és hirtelen árapálynak köszönhetően erős szívóhatást fogsz érezni, gyere ki azonnal!


Fistral Beach, Cornwall


A halálvágyó szörfösök minden évben az időjárás előrejelzést kémlelik hatalmas szelek és hullámok után sóvárogva. Bizonyos partszakasz hullámait azonban „özvegycsinálónak” is nevezik, mely a legendák szerint akár 30 méter magas is lehet.


Kimmeridge, Dorset


Jurakori, vagy Jurassic partnak is nevezik. Az archeológusok körében nagyon népszerű úti cél, sok kövületet és őslények maradványait rejti e térség. Nemcsak fürödni, de sétálni is veszélyes a nagy erózió miatt. Sose menj 8 méternél közelebb a szirtek széléhez!


Brighton


West Pier Brighton egyik ikonikus partja. De 2002-ben a dagályoknak és a heves szélnek köszönhetően a régi móló középső része beleesett a tengerbe. 2003-ban a fele leégett. Szerencsére 1975 óta ez a rész zárva tart a nyilvánosság előtt.


Gwithian Beach


Sok-sok fürdőzőt kergetett el egy „emberevő” cápa erről a partrészről. Azt tartják a „mako” cápáról, hogy nagyon gyors és akár 4 méteresre is megnőhet. De aggodalomra semmi ok, még senkit sem támadott meg ezen a területen.


Felixstowe


2008 áprilisában több tucatszor kellett evakuálni Suffolk városában. Miért? Mert egy hatalmas második világháborús német bombát mosott ki a tenger több mint 60 év után. Kisebb pánikot váltott ki az ott élőkben és az üdülőkben egyaránt, amikor elszállították az Északi-tenger távoli, biztonságos pontjára, ahol fel tudták robbantani. Szerencsére több veszély nem fenyegette Felixstowe-t, ezért az év júniusában a strand megkapta a Kék Zászlót.


Chesil Beach


Chesil elbűvölő falujának partja rendkívül kavicsos. Az árapály miatt a tengerpart kavicsos borítással védekezik. Mindemellett 1824-ben egy hatalmas szökőár árasztotta el a vidéket és tűntette el Dorsetet. Vajon ez megtörténhet még egyszer?

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL