FÉSZEK

Plasztik fantasztikum

Szerző:
Szabó Anna
Ötletes, egyszerű, praktikus és nem utolsó sorban olcsó. Ezek a főbb jellemzői annak a két lakberendezési tárgynak, amit saját magad is elkészíthetsz. Elvégre a kreatív hobbi és a „zöldélet” most igen csak divatos fogalmak. Miért is ne hódolnál be nekik Te is?


Tegyél Te is egy kicsit a környezetedért például azzal, hogy összegyűjtöd a műanyag üdítős palackokat. De ne vidd egyből szelektív hulladékgyűjtőbe! Van más módja is az újrafelhasználásnak, például mutatós lakberendezési tárgyakat is gyárthatsz belőlük. A következő két darabhoz nem kell más a palackokon kívül, mint pár apróság. Segítségükkel, no és persze útmutatónkkal, virágszirmos lámpát, valamint függönyt barkácsolhatsz házilag.

 

Műanyagpalack-függöny vagy –lámpaernyő

Hozzávalók:
• Fél literes, különböző színekben pompázó (az illusztrációtól bátran eltérhetsz, az eredmény akkor is magával ragadó lesz) műanyag palack
• 1 erős, jól vágó kés
• Metsző alátét
• Metszőolló
• Lyukasztógép
• Drót
• 10 mm átmérőjű függönykarika
• Függönyrúd vagy drótlámpaernyő

 

Elkészítése:

Először is a késsel vágd le a palackok alját úgy, hogy a flakon magasságából meghagysz legalább 30 mm-t. Ezután egy ollóval a kilógó egyenetlenségeket vágd le, hogy szépen egyvonalban legyen.

 

 

A lyukasztógéppel a virágszirmokat lyukaszd át – mindegyiket. Határozd meg a függönyöd és a lámpaernyőd méretét. A függönynél a kívánt szélességet az ablak, valamint a majd azon túl lógó részek adják meg, a hosszát az ablak magassága és szintén a lelógó részek. Míg a lámpabúránál a drótlámpaernyő kerületét, és a lámpa magasságát mérd meg – akkor lesz igazán szép, ha minél hosszabb, sőt akár a földig is leérhet. Jegyezd fel ezeket, mert később szükséged lesz rájuk!

 

 

Illeszd össze a virágokat úgy, hogy az apró lyukakon áthúzod a drótokat először keresztbe, ez adja meg a szélességét „az alapanyagnak”. Majd ha készen vannak a sorok, fűzd össze őket hosszában is. Így kapsz meg egy teljes alapot.

 

 

A tetejére fűzd fel a függönykarikákat. Ha függönyként akarod felhasználni, akkor egyszerűbb dolgod lesz, mert miután már minden karika a helyére került, ugyanúgy hasznosíthatod majd mintha sima függönyt tennél fel.

 

 

Amennyiben viszont lámpabúraként vetnéd be, akkor a megfelelő hosszúság (és szélesség) elérése után, ha fel kerültek a karikák, a drótlámpaernyőre fűzd fel. Végezetül illeszd össze a két szélét, vagyis kösd össze egy dróttal: egyszerűen húzd végig a lyukakon.

 

Érdemes kipróbálni, mivel az egész szobában virágmintás fényjáték köszönt be a hatásukra!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL