UTAZÁS

Nyaralás személyre szabva

Szerző:
Szabó Anna
Lehet, hogy neked utazáskor a legfontosabb döntés a külföld-belföld, vagy a homokos-kavicsos tengerpart… és hasonlók. De érdemes elgondolkodnod a létszám adta konfliktusokon is. Cikkünkből megtudhatod, mi alapján dönts egyedül, párosan vagy esetleg babával.

 

A klasszikus páros, valamint családi nyaralások mellett sokan választják a falkában való utazást. Ez utóbbi alatt a barátok összetoborzását értjük, amikor 6-10-vagy még akár ennél is több főt számláló csapat indul neki a nagyvilágnak. A hova, mivel, milyen típusú útra kérdések itt is ugyanazok, és elég fontos szempontok maradnak, ha igazán jól akarod magad érezni.

 

Egyedül

Ha szingliként vágsz neki az útnak, igazából két óriási bakit követhetsz el: túl lazán veszed a dolgot, vagy túlóvatosgatod. Persze ez akkor is igaz lehet, ha nem egyedül indulsz el. Azonban az ember lányának fejébe óhatatlanul befészkeli magát a félelem, de ha engeded, hogy eluraljon, akkor csak egy leszel a rejtőzködő idegenek közül, aki semmit nem lát, akit senki nem vesz észre, és hazaindulhatsz új élmények nélkül az állandó stressztől kimerülten. A másik véglet, ha új táskával, bőrönddel, a legújabb divat szerinti extra cuccokban kelsz neki a nagyvilágnak. Mintha egy felkiáltójel lennél a tömegben: engem tessék ki(-el)rabolni!

Első tanácsunk tehát, hogy légy elővigyázatos és tájékozott. Az útikönyv hasznos jószág, de csak akkor, ha megnézed a kiemelt helyeket és nem minden részletre kiterjedően követed azt. Inkább éld át a hely hangulatát, ha pedig valamibe beleszeretsz, ne ragadj le, indulj tovább, mert megvár, egy következő alkalommal ismét megnézheted… A biztonság kedvéért készíts az irataidról fénymásolatot, amit mindig tarts magadnál, és, ha külföldre készülsz, mindenképpen jegyezd fel az ország szerinti magyar konzulátusok elérhetőségét. (Ezeket nemcsak egyedülállóknak, hanem mindenkinek ajánljuk!)

Mindenképpen érdemes programdús utazást szervezned, vagy olyat választanod, ahol már ezt valaki jó előre megteszi helyetted. Ilyen lehet a körutazás, túrázás…, amit a különböző utazási irodák szép számmal kínálnak. Mindegyikhez tapasztalt vezetőt adnak, és általában együtt, egy nagyobb csoport idegennel kell utaznod. Szervezéskor érdemes az utaslistára is rákérdezned: hány korodbeli lesz ott egyedül. És ne gondolj feltétlenül a párkeresésre, egyszerűen nem mindegy, hogy tudsz-e valakivel az év, leghosszabb pihenésre szánt ideje alatt két értelmes mondatot váltani, haverkodni, vagy akár bulizni.

 

Párosan

Ezt a típusú nyaralást is több oldalról közelítheted meg. Legyen az kezdődő románc, futó ismeretség vagy tartós szerelem, netalán a legjobb haverod, kétélű fegyver, mert vagy elmélyíti a kapcsolatot, de ha valami nem stimmel, akkor nagyító lencse alá kerülnek a problémák. És itt merül fel az a kérdés is, hogy miért akarsz párban nyaralni. Mindenáron akarod, vajon csak függőség részedről? Félsz az egyedülléttől? Vagy egyszerűen csak nem tudod elképzelni, hogy nélküle töltsd el a nyaralásra szánt időt, mert egyébként is minden gondolatod körülötte forog?

Egyáltalán nem mindegy melyik kérdés(ek)re válaszoltál igennel. Ha már rég tudod, hogy vele szeretnéd leélni az életedet (vagy ezer éve ismered, és jó barátok vagytok), akkor minden tiszta ügy – valószínűleg már a rigolyáit is ismered, és meg is tanultad kezelni. Ám, ha igenis vannak problémák kettőtök közt, akkor kifejezetten veszélyes pár napra összezárva lenni vele. Mert hiába a strand, hiába a külön programok, azért az „idegenben együtt” helyzet egészen mást jelent… Ráadásul ahhoz, hogy párosan jól érezd magad, először meg kell tanulnod értékelni a saját társaságodat.

Eleve alakítsd úgy a programot, hogy bármikor el tudjon vonulni, az közületek, akinek erre van szüksége. Ehhez kapcsolódóan egyébként sem árt, ha legelején lefektetitek a szabályokat, vagy csak azt kinek mi a terve erre az időre. Úgyis igazodhatsz a másikhoz, hogyha nincs kedved az ő terveihez, nem csüngsz a nyakán, és nem szívod a vérét, helyette közlöd vele egyenesen a tényeket, és más alternatívát javasolsz, netalán még azt is, hogy járjatok most egy kicsit külön utakon. Készülj fel például az olyan pillanatokra, amikor egyikőtök legszívesebben egésznap a parton süttetné a hasát, de mit kezdjen magával a másik, ha benne van a „vándor bolha”.

 

Babával

Sokszor elhangzik a friss szülők szájából, hogy „milyen jó a gyerekünknek, ő már ilyen fiatalon látja ezt, azt, amazt a helyet…” Ám ez elég közkeletű tévedés. Válasszatok bármilyen divatos úti célt, babátoknak akkor is az lesz a legfontosabb, hogy vele legyetek, és a számára megszokott környezet biztosítva legyen. Nem elhanyagolható az sem, hogy ne térjetek el a napi rutintól.

Az, hogy milyen hosszú útra indultok, teljesen egyénfüggő. Attól függ ugyanis, hogy a baba – egyébként otthon is – elvan-e egyedül. Ha igen, akkor nyert ügyetek van, és akár 2-3 órára is tervezhettek, már ami a menetidőt illeti.

A hely megválasztásakor a legfontosabb szempont pedig a kényelem legyen. A bababiztos még nem jelent egyet a bababarát szállással. Ha a szobátokban folyton a nyomában kell lennetek, nehogy összetörje a berendezést vagy saját magát, akkor lehet, hogy ő élvezi majd a kergetőzést, de ti biztosan fáradtabban értek majd haza mint csemetétek.

Tanácsolni csak annyit tudunk, hogy mindenképpen körültekintően válasszátok meg a helyet, szem előtt tartva az ideális 2-3 órás menetidőt, a biztonságot. Ha még nem jártatok idegen helyen vele, szinte még nem is találkozott idegen emberekkel, akkor még utazás előtt szoktassátok hozzá mindig egyre több időt töltve az otthontól távol.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL