SZÉPSÉG

Top 4 gyakori bőrbetegség - Te is ezektől szenvedsz?

Szerző:
Szabó Anna
Állandó álcázás. Rengeteg alapozó. Viszketés – kaparászás – nyomkodás. Ugye ismerős? Ha az a legfőbb kívánságod, hogy levesd a hibáidat, mint a kígyó a bőrét, tudunk segíteni. Megmutatjuk, hogyan élj együtt a bőrhibákkal.


A smink, a bő hosszú ujjú ruhák és a harisnyanadrág egy nő legjobb barátai, amikor foltos, piros, gyulladt bőr kínozza. De az idő csak rohan, miközben elbújsz a „maszkok” alá. Az új aktuális kezelési módok és az programok segíthetnek enyhíteni a bajt.

 

1. Akne rosacea

Az akne rosacea – helytelenül felnőttkori aknénak is nevezik – krónikus gyulladásos bőrrendellenesség, amely az arc középső részeinek kivörösödésével jár. Gyakrabban jelentkezik nőkön, mint férfiakon és elsősorban világos bőrűeknél fordul elő. Rendszerint érett korban vagy még később kezdődik, s belobbanása után átmeneti javulás jellemzi. Létezik genetikai hajlam is az akne rosacea-ra, vagyis a betegség iránti fogékonyság nemzedékről nemzedékre átadódhat.

Okok
Az akne rosacea pontos oka ismeretlen bár előfordul, hogy a bőr ereinek kitágulása következtében alakul ki. Ez megtörténhet, ha egy másik bőrbetegség kezelésére túl sok kortikoszteroid krémet használunk, mert az elvékonyítja a bőrt.

Mit tehetsz?
Sajnos, nincs más hatékony gyógymód, mint a hosszú távú antibiotikumos kezelés. Általában célzott antibiotikumot, például metronidazolt tartalmú krémmel, vagy belsőleg alkalmazott tetracilinnel végzik. Az utóbbi meglehetősen népszerű, mert hosszú távon is minimális mellékhatással rendelkezik. Azonban az antibiotikumos kezelés sem szünteti meg végleg, de bár néhány éven keresztül vissza-visszatér, majd végleg eltűnik.

 

2. Seborrheás dermatitisz

A seborrheás dermatitisz, más néven seborrheás ekcéma, elterjedt bőrbetegség, amely lehet enyhébb vagy súlyosabb lefolyású. Bőrhámlást, vörösödés és irritációt okoz a test számos, különböző részén – gyakran hajjal, illetve szőrrel borított felületeken, ahol sok faggyúmirigy található. A korpásodás is vélhetően a seborrheás dermatitisz enyhe válfaja, ami csecsemőknél is sokszor előfordul.

Okok
Mivel elsősorban a faggyúmirigyekben gazdag testfelületeket támadja meg, valószínűleg a hosszú távú és túlzott mértékű faggyútermelés idézi elő. Nemrégiben azonban felfedezték, hogy sok beteg bőrén jelentősen elszaporodik egy bizonyos gombafaj.

Mit tehetsz?
Vannak, akik úgy tapasztalják, hogy a napozás belobbantja a betegséget; másoknál viszont a rendszeres, rövid napozás segít eltüntetni. Azonban ne tartózkodj túl sokat a napon, és ne olyankor, amikor a legerősebben süt.
Stressz vagy kimerültség hatására a tünetek súlyosbodhatnak, ezért ügyelj az általános egészségi állapotodra.Hacsak nem nagyon zsíros a bőröd, kerüld a gyakori szappanozást.

A seborrheás dermatitisz fokozza egyes anyagok bőrkárosító hatását, például ide tartoznak az agresszív mosószerek, szappanok és kozmetikumok. Védd bőrödet – például háztartási teendők végzésekor – gumikesztyűvel, és használj érzékeny bőrre alkalmas tisztálkodószereket, illatszereket.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, mert ez egy betegség, ami sosem gyógyulj meg teljesen, de megfelelő kezelésekkel kordában tudod majd tartani.

 

3. Kontakt dermatitisz

A bőrgyulladás e formáját (kontakt ekcémán is hívnak) a bőrgyulladást előidéző anyaggal való közvetlen érintkezés okozza. Lehetséges, hogy allergiássá váltál az adott anyagra, de lehet, hogy csak annyira agresszív és irritáló hatású, hogy szinte mindenkinél kivált valamilyen bőrreakciót. Kontakt dermatitisz a test bármely részén felléphet, de leggyakrabban a kézen és a karon fordul elő. A bőr kiszárad, hámlik és viszket. Súlyosabb esetekben a száraz bőr fájdalmasan berepedezhet és felhólyagosodhat.

Okok
A hámlás, a viszketés, a vörösség és a berepedezés egyik pillanatról a másikra jelentkezhet. Tisztázatlan okokból allergiássá válhatsz olyan anyagokra, amelyekkel éveken át gond nélkül érintkeztél akár mindennapos használati cikkekre is, például szappanra, illatszerekre vagy mosószerekre. És ha egyszer kialakult a fokozott immunreakció, valahányszor bőrödhöz ér, előidézi a tüneteket.

Mit tehetsz?
Hacsak nem vagy teljesen biztos benne, mi okozta a bőrgyulladást, mihamarabb jelentkezz orvosi vizsgálatra. A pontos okmeghatározáshoz allergiatesztekre, például folttesztre lehet szükség.

A kezelés jellege az allergiakeltő anyagtól és az állapot súlyosságától függ. Lehetőség szerint kerülnöd kell az irritációt okozó anyaggal való érintkezést: házimunkák végzéséhez vegyél fel gumikesztyűt, mellőzd bizonyos illatszermárkák, illetve illatszer-összetevők használatát, ne viselj nikkeltartalmú kiegészítőket.

 

4. Csalánkiütés

Nagyjából minden ötödik ember megismeri a csalánkiütést valamikor élete folyamán. Ez a bőrbetegség – orvosi elnevezése urticaria – rendszerint egy helyen jelentkező, viszkető duzzanatok (göbcsék) formáját öltő kiütést jelent. Többségünk mindössze egyszer-kétszer tapasztal ilyet, de van akinél gyakran előfordul. Ez idáig ismeretlen okokból, a nők sokkal hajlamosabban a csalánkiütésre, mint a férfiak.

Okok
A csalánkiütés tulajdonképpen a bőr allergiás válaszreakciója, amikor hisztamin szabadul fel. Okozója lehet bizonyos élelmiszerek elfogyasztása, szúrós növénnyel való érintkezés, vagy valamilyen gyógyszer, erős napsugárzás, de akár a bőrt terhelő mechanikai ártalom is. Gyakran nehéz meghatározni a pontos okokat, éppen ezért, ha ritkán jelentkezik nem érdemes vesződni vele. Ha azonban gyakori jelenség a bőrödön, akkor kérj orvostól segítséget, főként azért, mert ez akár az immunrendszert érintő, belső elváltozás tünete is lehet, amit mindenképpen diagnosztizálni és kezelni kell.

Mit tehetsz?
Először is kezdj el jegyzetelni, mikor mit eszel, és arra hogyan reagál a bőröd. Innentől egyszerűen elkerülheted azokat a dolgokat, amik csalánkiütésre hajlamosítanak.

Ahogy a fentiekben írtam, abban az esetben, ha hosszabb ideig, adott esetben egy évnél tovább küzdesz a csalánkiütéssel, orvosi segítségre van szükséged. A hisztamin bőrre gyakorolt hatását ellensúlyozó antihisztamin gyógyszert ír majd nagy valószínűséggel fel, ami megelőzi a kiütések kialakulását. Mivel ezeket általában szájon át kell szedni, a hisztamin kezdeti felszabadulását nem védik ki, és (korai) abbahagyása esetén, a problémát kiújulhat.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL