KÖZÉRZET

Természetes kellemetlenség: az izzadás

Szerző:
Szabó Anna
Bizonyára te is hallottál már róla, hogy az izzadság és más testváladékok az élet természetes velejárói. És ugye abban is könnyen megegyezünk, hogy ami természetes, az nem feltétlenül kellemes.


Ugye te is sokféle módon küzdesz az izzadás ellen? Akár dezodorral, akár hintőporral, netalán gyógyszerekkel vagy lézeres kezelésekkel… jó, ha tudod, hogy az izzadás nem más, mint a szervezeted nélkülözhetetlen élettani mechanizmusa. Fontos szerepet játszik a tested hőmérsékletének szabályozásában, a bőrfelszín bakteriális védekezésében, valamint a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyának megtartásában.

 

 

Az elején szagtalan

Amikor a verejték kiválasztására kerül a hónalj- vagy más testrészeken elhelyezkedő izzadságmirigyekből, még szagtalan. Tartalmaz viszont olyan vegyületeket, amelyek táplálékot nyújtanak a meleg, nedves helyeken megbúvó baktériumoknak. A folyamat során szúrós szagú melléktermékek képződnek.

A testszag kiküszöbölésének első lépése, hogy az érintett területeket naponta alaposan megmossuk langyos vízzel és enyhe szappannal. De a legtöbb ember ennél többet akar tenni, ezért milliókat költünk dezodorokra és izzadásgátlókra, amelyek a testszag elfedésére szolgálnak. E termékek többsége biztonságos, de néhányuk az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, és van közöttük olyan is, amelyet mindenkinek jobb elkerülni.

 

Édes illatok és elzárt csatornák

A dezodorok és izzadásgátlók eltérő módon működnek. A dezodorok a szagot próbálják megszüntetni, míg az izzadásgátlók magát az izzadást. Általában mindkét típusbiztonságosan használható.

A dezodorok elfedik vagy semlegesítik a szagokat. Egyes fajtáik illata az izzadságszaggal keveredve eredményez kellemesebb illatot. Mások nátrium-bikarbonát bázisukkal semlegesítik a baktériumok által termelt kellemetlen szagért felelős savakat. Megint mások antibakteriális összetevőikkel megát a baj gyökerét támadják meg. A gyógynövény-készítményekben természetes antibiotikumok, pl. koriandermag található.

Az izzadásgátlók olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek megszakítanak egy biológiai folyamatot – elzárják a verejtékcsatornákat, hogy megakadályozzák az izzadság megjelenését a bőrfelszínen. Ezért soha ne alkalmazd az izzadásgátlót testedzés előtt, amikor szükség van az izzadásra a test lehűtéséhez.

A golyós stift alakban kapható termékek mellett léteznek a reformélelmiszer-boltokban kapható „dezodoráló” kristályok vagy kövek, amelyek inkább izzadásgátlóként, mind dezodorként működő káliumsók maradványait hagyják a bőrön.

A golyós és stift alakban kapható termékek mellett léteznek a reformélelmiszer-boltokban kapható „dezodoráló” kristályok vagy kövek, amelyek inkább izzadásgátlóként, mint dezodorként működő káliumsók maradványait hagyják a bőrön.

 

Kerüld az aeroszolos készítményeket!

Egyesek allergiásak a dezodorok és izzadásgátlók bizonyos összetevőire. Ha termék bőrkiütést okoz, válassz másik típust, illetve márkát – ha érzékeny vagy a dezodorokra, attól még lehet, hogy el tudod viselni az izzadásgátlókat és fordítva. Ha ez sem működik, gondolkodj el az olyan lehetőségeken, mint a hintőpor vagy a szódabikarbóna önmagában vagy kukoricakeményítővel, ill. fehér agyaggal keverve. Ne feledd, hogy a borotválkozástól a bőr érzékenyebbé válik, és közvetlenül a borotválás után a dezodor érzékenységi reakciót válthat ki.

A legtöbb izzadásgátló alapösszetevője az alumínium-klorid-hidroxid. Bár erről is gyanították, hogy elősegíti az Alzheimer-kór kialakulását, nem találtak e feltevést alátámasztó bizonyítékot. Ha mégis gyanakszol, akkor nyugodtan kerüld el az alumínium-tartalmú termékeket, különösen az aeroszolos sprayket, amelyek könnyen belélegezhető apró részecskéket tartalmaznak.

 

Figyelem! Jó, ha tudod...

- Bizonyíték van arra, hogy az „intim dezodorok” elősegítik a hüvelyi fertőzések kialakulását, és növelik a petefészekrák kockázatát.
- Mammográfiai vizsgálat előtt ne használj hónaljdezodort, mert zavaró pöttyöket okozhat a képernyőn.



Forrás:

Árt vagy használ?

A könyv korszerű információval látja el az olvasót, hogy kellő jártasságra tegyen szert a fenti kérdésekben. Ezenkívül hasznos életmódbeli tanácsokkal szolgál arra nézve, hogyan óvhatjuk egészségünket. A tárgyalt témakörök a következő területeket éritik: vitaminok, gyógynövények, étrend-kiegészítők, tisztítószerek, orvosi tesztek, kiropraktika, szolárium, színezőanyagok, videojátékok, sugárkezelt ételek, számítógép, plasztikai műtétek, MR- és CT-vizsgálat, légtisztítók, antioxidánsok, légzsákok, antihisztaminok.

Reader's Digest

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL