GYERMEK

Többemberes babák

Szerző:
Szabó Anna
Csaknem kilenc hónapig álmodoztál róla. Már az első pozitív terhességi tesztnél láttad magad előtt angyali mosolyát, hallottad gurgulázó kacagását, szinte az arcodon érezted szuszogását. Tudtad, hogy nem lesz könnyű, de azt is, hogy boldogulni fogsz. Most azonban megérkezett, és úgy érzed, megőrülsz tőle.

 

Kik azok a többemberes babák?


Ők azok a – teljesen egészséges – kisbabák, akiknek ellátásához egyetlen ember nem elég. (Olykor kettő sem.) Az elnevezés viszonylag új keletű, ám ez nem azt jelenti, hogy csak mostanában születnek ilyen gyerekek. Csupán arról van szó, hogy régen több generáció élt egy fedél alatt, így a kismamának nem egyedül kellett szembenéznie a problémával. Igaz, a jelenség egyre gyakoribb, ennek oka valószínűleg felgyorsult világunkban keresendő. Bármennyire szeretnénk is, a stresszt nem tudjuk minden esetben elkerülni, és ez különösen egy várandós nő esetében jelent kockázatot. Jó ideje tudjuk már, hogy a terhesség alatt az anyát ért hatások nyomot hagyhatnak a születendő gyermek testében, lelkében. Ha a terhességed stresszes, netán egyenesen zaklatott volt, ne csodálkozz, hogy most egy többemberes babát tartasz a karodban! De, ha a kilenc hónap alatt végig nyugodt és kiegyensúlyozott voltál, akkor sem garantált, hogy „eszik-alszik” babád lesz.

Az ilyen típusú picik már életük első napjaiban keresztülhúzzák mindazt, amit az újszülöttekről a nagykönyvekben olvastál. Az „előírt” napi 18 óra helyett jó, ha 8-at alszanak, persze ezt sem egyhuzamban. A megszokott (elvárt) csecsemőkori „oázás” helyett a nap nagy részében úgy sírnak, mintha a karjukat tépnék, miközben a pelenkájuk tiszta, a pocakjuk megtöltve. Elutasítanak minden hagyományos babanyugtató eszközt és módszert, ezért nagyfokú kreativitásra és leleményességre van szükséged, ha ilyen babával áldott meg az ég. A többemberes babák rosszul tűrik az egyedüllétet, emiatt elengedhetetlen, hogy valamelyik családtag állandó ügyeletben legyen mellettük.


Hogyan bánj vele?


Semmiképp se úgy, ahogyan anyukád/anyósod/barátnőd/stb. tanácsolja, de még a szakkönyvekre se bízd magad feltétel nélkül! Tetszik, vagy sem: el kell fogadnod, hogy a kisbabád már életének ebben a korai szakaszában is önálló egyéniség. Emiatt sajnos aligha kerülheted el az első napok feszültségét. Az összeszokás időszaka valószínűleg egyiketeknek sem lesz egyszerű, de fontos, hogy ne ess kétségbe!


Amit tehetsz

Szoptasd igény szerint!


Az igény szerinti szoptatás elve napjainkban mind nagyobb teret hódít, de mivel a mai védőnők, gyerekorvosok a diplomájukat már jóval korábban megszerezték, előfordulhat, hogy ők óramű pontossággal betartott 3 óránkénti szoptatást javasolnak neked. Nem arról van szó, hogy nem értenek a munkájukhoz, vagy rosszat akarnak a babádnak. A 3 óránkénti szoptatás nagyon is reális, jól működő táplálási rend – egy „eszik-alszik” babánál. Ti azonban eltérő eset vagytok, ezért senki másra ne hallgass, csakis a kisbabádra! Ha ő 20 percenként szeretné, hogy mellre tedd, akkor ne tagadd ezt meg tőle! Ne félj, az anyatejtől sosem fog elhízni, nem lesz gyomorrontása, és a gyakori szoptatás a tejtermelést is serkenti. Hogy a baba ilyen gyakran igényli a szopást, annak oka nem feltétlenül az éhségben keresendő, ezért még véletlenül se kezdj amiatt aggódni, hogy kevés, vagy rossz minőségű a tejed! (Rossz minőségű anyatej nincs. A mennyiségről a baba gyarapodása adhat tanúbizonyságot.) A csecsemők szopásának jó része úgynevezett „komfortszopás”, tehát nem enni szeretne a pici, csupán hozzád bújni, a tested melegét, az illatodat érezni. Éppen ezért, a megnyugtatásnak ezt a módját akkor is alkalmazhatod, ha valamilyen oknál fogva a babádat tápszerrel táplálod.

Kérj és fogadj el minden lehetséges segítséget!


Nem kell ügyes fejszámolónak lenned ahhoz, hogy rájöjj: az igény szerinti szoptatás mellett kevés időd jut majd magadra, nem is szólva a háztartásról. A szülés utáni első 6 hétben egyébként is sok pihenésre van szüksége a kismamának Ha pedig a babád többemberes, akkor ez a tétel rád halmozottan igaz. Kérd meg a férjedet/párodat, hogy vásároljon be, takarítson ki! Fogadd örömmel a látogatóba érkező rokonok által hozott ebédet, ha pedig ilyesmiben nincs részed, átmenetileg rendeld meg az ételt valamelyik ételfutár cégnél!

Pihenj, pihenj, pihenj!


Ha a kisbabád végre álomba szenderült, eszedbe ne jusson odaállni a tűzhely mellé, vagy valami más munkát végezni! Helyette inkább foglalkozz magaddal, vagy a pároddal! Végy egy kellemes fürdőt, olvass, masszíroztasd meg magad, vagy csak beszélgessetek, de a legjobb, ha Te is szundítasz egyet! Nem tudhatod ugyanis, hogy éjjel lesz-e erre lehetőséged…

Vidd magaddal!


Amint azt már említettem, a többemberes babák az átlagosnál jobban igénylik a testkontaktust. Ezért jól teszed, ha minden lehetséges helyzetben magad mellett tartod a kisbabádat. Jó szolgálatot tehetnek erre a célra a különböző hordozóeszközök, de ha nem kedvelitek ezeket, akkor egy pihenőszék, babakocsi, vagy autós hordozó is megteszi. A lényeg, hogy a baba lássa, érezze, hogy a közelében vagy. Furcsán hangozhat, de ilyen módon akár a WC-re is magaddal viheted őt. Sok sírást megspórolhatsz ezzel! (Ügyelj a balesetveszélyre! Pl. forrázás a konyhában, stb.)

Ha néha mégis magára kell hagynod, ez ne tartson tovább pár percnél. Az ilyen esetekben gondoskodj arról, hogy semmivel ne tehessen kárt magában! Mielőtt pedig eltűnsz a látóköréből, minden részletre kiterjedően magyarázd el neki, hová mész, mit fogsz csinálni, és mikor jössz vissza hozzá! Nem, nem fogja megérteni. De a hangodból, az odafigyelésedből és abból, hogy hamar visszatérsz, előbb-utóbb megtanulja, hogy nem elhagyod őt, csak van egy kis dolgod.

Szeretgesd, ölelgesd, fejezd ki odaadásodat, amennyiszer és amilyen módon csak tudod!


Ezt ugyan egyik édesanyának sem kell külön mondani. De itt szeretném megjegyezni, hogy nem kell hitelt adnod az olyan (egyébként bizonyára jó szándékú) megjegyzéseknek, melyek szerint a babád el van kapatva, hisztis és a bolondját járatja veled. Ne hidd el egy percig sem, hogy egy csecsemő bármit is azért tesz (vagy nem tesz), hogy téged bosszantson! Sose felejtsd el, hogy ez a helyzet neki a legnehezebb! Hiszen ő csöppent egy teljesen új, ismeretlen világba, amelyben egyetlen „kapaszkodója” te vagy. Emlékszik a hangodra, a szívdobogásodra, de lássuk be: ez édes kevés nyüzsgő, zajos, fényes, hol túl hideg, hol túl meleg világunkban.

 

Meddig tart ez az őrület?!


Főbb vonásaiban valószínűleg örökké. Nagy az esélye, hogy a többemberes babák életük későbbi szakaszaiban is nehezebben alkalmazkodnak majd az új helyzetekhez, mint az átlagemberek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármilyen hátránnyal indulnának az ilyen babák társaikhoz képest az életben, azt pedig végképp nem, hogy még a 20 éves gyermekedet is csak egy kis cicivel nyugtathatod meg, ha éppen új munkahelyen kell helyt állnia.


Az első hetekre-hónapokra jellemző „erőltetett menet” enyhülést mutat majd úgy a 3-4. hónap tájékán, amikor a klasszikus, hasfájós időszak is általában véget ér. (A hasfájósnak kikiáltott babáknak se mindig a hasuk fáj!) Ekkor akár egyik napról a másikra is óriási változásokat tapasztalhatsz a kisbabád viselkedésében. Először csak néhány percig bírja majd sírás nélkül a hiányodat, aztán ez az idő egyre hosszabb lesz, míg végül eljuttok a bűvös 20, vagy 30 percig is, ebbe pedig már akár egy kellemes ebéd is beleférhet a szülők számára. Ha sikerül kialakítanod valamilyen napirendet, az mindenképpen megkönnyíti majd az életeteket. Ám ne lepődj meg, ha a neveléssel kapcsolatos sikerkönyvek nálatok nem hoznak eredményt! Minden szabályt magatoknak kell felállítanotok (hidd el, menni fog!), és ezek nem ritkán egészen mások lesznek, mint a szomszéd kisbaba esetében. (Természetesen nem a ráhagyás, a nemtörődömség a cél!)

Én nem ezt akartam!


Fontos!


Nem mindegyik sírós baba többemberes baba! Minden esetben orvos segítségével kell kizárni a betegségek lehetőségét!

Megértem. Senki sem vágyik arra, hogy a lelkét kitegye, és cserébe egy állandóan elégedetlen bőgőmasinát kapjon. Fáradozásaid azonban garantáltan megtérülnek majd. Könnyen belátható, hogy akivel többet foglalkoznak, az gyorsabb ütemben fejlődik. Érezni fogod ezt, amikor a védőnői tanácsadáson a sok alvó baba között a Te kicsikéd figyelmesen nézelődik, amikor az ismerősök csodálkozó hangját hallod: „Csak 2 hónapos? Olyan okos szemei vannak!”, és amikor az első mosolyt, ölelést, puszit megkapod, abban a korban, amikor a babád átlagos kortársai még egy alacsonyabb szocializációs szinten vannak.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL