SZÓRAKOZÁS

Programözön: hazai fesztiválok körképe

Szerző:
Szabó Anna
Egymást érik a jobbnál jobb programok hazánkban. Vagyis, ha idén nem is telik esetleg hosszabb nyaralásra, azért egy-egy fesztivállátogatásra biztosan. Összeállításunkban megismerheted a mi kedvenceinket. Csak győzz válogatni!

 

Gasztroélvezet




Debreceni Pulykanapok
2009. június 13-14.

Az elsősorban gasztronómiai fesztivál a legtestesebb magyar baromfiról, a pulykáról szól.

A minden évben, hagyományosan június közepén rendezett Debreceni Pulykanapokon amatőrök és hivatásos szakácsos különböző módokon készítik el a pulykahúst. A látogatók pedig a finom, ropogós falatok ízlelgetése mellett a kiegészítő rendezvényeken szórakozhatnak.

A 2003 óta megrendezett rendezvénysorozat középpontjában a gasztronómiai és a kulturális események állnak. A pulykahúst főző-sütő, gasztronómiai versenyre az ország minden részéről érkeznek a jelentkezők.
A hagyományokhoz híven minden évben meghirdetik az amatőr főzőversenyt, valamint a rangos megmérettetést a hivatásos szakácsok számára is.

Mindezek mellett kirakodóvásár, pulyka- és malacsütés, borsátor, sörkert, különböző gyerekprogramok, továbbá könnyű- és komolyzenei koncertek várják az érdeklődőket Debrecenbe. A rendezvény helyszíne a város főtere és a belváros sétálóutcái.

 

Balatoni Hal- és Borünnep Balatonfüreden
2009. június 25-28.

Balatonfüred Város Önkormányzata Csopakkal és Paloznakkal együttműködve ötödik alkalommal rendezi meg a Balatoni Hal- és Borünnepet 2009. június 25-28. között. A programsorozat célja a kultúra, a bor- és gasztronómia minél szélesebb körben történő megismertetése. Az érdeklődőket négy napon át borbemutató és borvásár várja a Tagore sétányon felállított borpavilonoknál, ahol közel húsz pincészet kap lehetőséget a bemutatkozásra.

A rendezvénysorozat ideje alatt naponta 20.00 -23.00 óráig a hírességek receptjei alapján készített ételeket kóstolhatnak a vendégek a résztvevő pincészetekben. Mindhárom településen lesz halászléfőző verseny. A bor- és gasztronómia amellett a kultúra is főszerepet kap. Könnyű és komolyzenei koncertek, irodalmi előadások, gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Napközben könyvvásár lesz a Széchenyi szobornál felállított könyves pavilonoknál. A rendezvénysorozat ideje több neves szerző is dedikálja könyvét.

További információ »

 

Bajai Halfőző Fesztivál
2009. július 09-12.

Baján a főtér évről vére megtellik a Halfőző Fesztivál alkalmával. Az ittlakók egész évben erre készülnek, és gondoskodnak arról is, hogy akik nem kifejezetten a halászlé nyújtotta gasztrológiai örömök miatt látogat ide, az is találjon magának való szórakoztató kikapcsolódási lehetőséget.

További információ »

 

 



XIII. Cseresznyefesztivál
2009. július 16 -19.

Az első fesztivál hagyományteremtő, turisztikai termékfejlesztés céllal került megrendezésre. Azóta a Cseresznyefesztivál országos jelentőségű rendezvénysorozattá nőtte ki magát. 2006-os évben a Magyar Turizmus Rt. Bor és Gasztronómia elnevezésű kampányában fesztiválunk képviseli régiónkat.

A programok összeállításában a rendezők törekszenek mind szélesebb rétegek kiszolgálására. Így a tizenharmadik Cseresznyefesztiválnak is része lesz a bábjátékos-találkozó, gyermekprogramok, nyugdíjas színjátszók találkozója, hagyományok ápolása, íjászat, lovasbemutató, horgászverseny, főzőverseny, irodalmi író-olvasó találkozó, folklórest, komoly- és könnyűzenei programok. Évek óta a fesztivál ideje alatt kerül megrendezésre a Nagykörűi Nemzetközi Alkotótábor, ahol magyarországi és határon túli művészek munkáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Tájházban megrendezett táncházak, gasztronómiai bemutatók, kézműves bemutatók, süteményverseny, cseresznyemag-köpő verseny, cirkoskalács-sütés, úti beszámolók, szakmai előadások is a fesztivál részét képezik. A környező települések bemutatkozására is sor kerül a Főtéren. A közös programok, kézművesek bemutatkozása, helyi értékek bemutatása a fesztivál egyik legszínesebb rendezvénye.

További információ »



Királyi Szakácsok Nyomdokán - Nemzetközi Szakácsverseny, Nagyszakácsi
2009. július 31 – augusztus 02.

Minden év augusztus első hétvégéjén kerül megrendezésre a Királyi Szakácsok Nemzetközi Szakácsversenye. A versenyző csapatok a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből és korhű eljárással készíthetik el ételeiket. Az elmúlt évhez hasonlóan már a barokk gasztronómiai kultúra is megjelent a verseny kiírásban.

A középkori hangulatról a reneszánsz kultúrát felvonultató programokkal gondoskodunk, reneszánsz zenészek, táncosok, zászlóforgatók, középkori lovagi tábor, középkori harcosok, gólyalábasok, tűzzsonglőrök, lovas íjászok, lovas bajvívás. A rendezvény belépődíjas.

További információ »



III. Várkerti Vigasságok Gyulán
2009. augusztus 28 – 30.

A rendezvény céljai között szerepel, hogy a látogatókkal megismertesse a magyar biotermékeket, az őshonos magyar állatok húsából készült ételeket, a hungarikum italokat.

A rendezvény három napja alatt minden korosztály számára színvonalas, szórakoztató programokat kínálnak a szervezők. Igazi különlegesség a "Bográcsban készült mangalica ételek főzőversenye".

A rendezvényre kilátogató vendégeket ételkészítési bemutatók is szórakoztatják, ahol megkóstolhatják a szakácsmesterek által megálmodott ételkülönlegességeket, melyeket olyan őshonos magyar állatok húsából készítettek, mint a racka, cigája, mangalica, szürke marha.

További információ »



 

Gyerekeknek



XV. Békéscsabai Nemzetközi Bábfesztivál
2009. június 12 - 19.

A bábfesztivál 1968-ban került először megrendezésre, a háromévenkénti találkozó fővédnöki tisztét az UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség tölti be. A meghívott bel- és külföldi együttesek versenyprodukcióit nemzetközi zsűri értékeli és díjazza UNIMA kis- és nagydiplomák odaítélésével.

Az együttesek többségükben gyermekek számára készült műsorokat mutatnak be, de rendszeresek az utcai bábkészítések, ahol az érdeklődők neves bábtervezők, bábművészek irányításával ismerkedhetnek meg a bábu születésével. Kiegészítő utcai programok is színesítik a képet, ezek utcai bábelőadások, hangversenyek, folklórbemutatók, táncházi esték, de megrendezésre kerülnek képző- és iparművészeti, népművészeti és bábművészeti kiállítások is.

További információ »




19. Pápai Nemzetközi Játékfesztivál
2009. június 12 - június 14.

Pápa megér egy hétvégét! Színes, érdekes, mozgalmas és páratlanul gazdag hétvégi családi programra hívunk mindenkit a Bakony egyik fővárosába. A Pápai Nemzetközi Játékfesztiválon péntektől vasárnapig, reggeltől éjszakáig peregnek az események. Lesz hagyományok utcája hagyományőrzők és kézművesek bemutatóival és népművészeti kirakodóvásárral. Találkoznak a három napban a motorosok és a képregény imádók is. Az egészségnek is utcát kap Pápán. Sokrétű a zenei kínálat. A rockfesztivál és az operett mellett koncertet ad Zséda, Rúzsa Magdi. Megmérkőznek majd az erős emberek is. Sikerdarabokat játszik majd a három napban a családi színház kicsiknek és nagyoknak.

További információ »


 


 

Járgányőrülteknek



10. Harley-Davidson Fesztivál
Alsóörs, 2009. június 10 - 14.

Idén 10. jubileumi alkalommal kerül megrendezésre a Harley - Davidson Nemzetközi Motoros Fesztivál Alsóörsön, ami a rendezvénysorozat eddigi legkiemelkedőbbje és legnagyobbja lesz, amelyre hatalmas számban várjuk a belföldről és külföldről érkező vendégeket!

További információ »

 



XXIV. Mátrai Veteránautó-találkozó
2009. június 26-28.

A huszonnegyedszer megrendezett találkozón szemet gyönyörködtető autómatuzsálemek vezetői, ügyességi versenyen mérik össze tudásukat, majd a karaván végigvonul a Mátrán. A nagyérdeműt szórakoztató rendezvények is várják.

További információ »


 

Szórakoztató kultúra




Tér-Film-Zene Fesztivál, Nyíregyháza, Szabadtéri Színpad (Benczúr tér 22-23.), június 12-14.

A nyári hónapok szórakoztató szezonjának évek óta egyik legnagyobb attrakciója a Tér-Film-Zene Fesztivál, amely már a leghosszabb ideig tartó, ingyenes kulturális rendezvénynek számít Budapesten és országszerte egyaránt. A mindig is remekbe szabott programsor visszatérő varázsa, hogy különleges tartalmakkal és különleges helyszíneken, igényesen, valódi kulturális értékeket közvetítve hódítja meg a közönséget. A Tér-Film-Zene Fesztivál olyannyira bevonult szórakozásunk szótárába, hogy a hazai turizmus egyik kulturális csalija lett, mi több, a hozzánk látogató külföldiek is megkedvelték és ittlétükkor teret adnak a fesztivál kínálta filmes és zenei élményeknek.

Az országszerte rendezvénysorozat keretén belül, több helyszínen egy-egy hosszú hétvégén lesz fesztivál. Az ingyenes megakertmozi óriáskivetítője nappali fény mellett is élvezhetővé teszi a fesztiválon bemutatott több száz filmet. Az elmúlt évtizedek hazai és külföldi termésből nagy gonddal összeválogatott filmkínálatban jórészt gyermek- és animációs valamint játékfilmek, tévéjátékok szerepelnek, s e filmes időutazásokat a fesztivál egyik legkedveltebb hagyományához híven este tíz után, élő zongorakísérettel színesített némafilmek koronázzák meg.

További információ »



Duna Karnevál, Budapest
2009. június 14 – 22.

A Duna Karnevál egyedülálló művészeti seregszemle, melyen elsősorban a Duna mentén élő népek mutatják be kulturális örökségüket. A magyar néptánc jeles előadói mellett a komolyzene és világzene, valamint a kortárs tánc képviselői is megjelennek minden júniusban.

A 2000-ben indult Duna Karnevál egyike volt a Millennium (az ezredforduló és a magyar államiság ezeréves évfordulója) alkalmából szervezett számtalan ünnepi rendezvénynek.

A Duna Karnevál leglátványosabb része az együttesek karneváli felvonulása, amikor is a Duna korzót lepik el a hagyományos népviseletbe öltözött, ringó, ráncos szoknyába, keményített ingvállba, pruszlikba öltözött pántlikás lányok, bricsessz nadrágos, pörge kalapos legények. A felvonulás a Vörösmarty térre tart, ahol az együttesek egymást követő bemutatójával zárul.

A Duna Karnevál fő attrakcióját, a gálaműsort szokás szerint a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezik meg. A záróprodukciók mindig nagyszabású előadások, közel 500 művésztáncos lép fel közösen.

 

Budapesti Nyári Fesztivál
2009. június 11 – augusztus 31.

A "Budapesti Nyári Fesztivál 2009" hagyományaihoz hűen ebben az évben is színvonalas és minden korosztály számára igényes produkciókkal várja közönségét.

A könnyed nyáresti zenés szórakozástól kezdve a színházi előadásokon keresztül az opera és az operett műfajáig számos műfajt kínálnak előadásaikban. Ritka természeti környezetben, a szabadtér kínálta egyedülálló lehetőségeket kihasználva különleges látványvilágú produkciókra invitálják a nézőket.

 

Múzeumok Éjszakája
2009. június 20.

Ezen az estén nyitva állnak Budapest múzeumai, amelyek egységes jegyekkel és buszjáratokkal látogathatók. A Múzeumok Éjszakája - Szent Iván Tüzei programot 2002-ben rendezte meg először a Magyar Nemzeti Múzeum, amely lehetőség szerint azóta is a nyári napfordulókor (2009-ben június 20-án) kerül megrendezésre.

További információ »



 

„Ereszd el a hajamat!”



VOLT Fesztivál Sopron
2009. július 1 - 4.

Kultikus sztárokkal várja látogatóit az idei VOLT Fesztivál. Július első hétvégéjére Sopronba érkezik a több év után új lemezzel és fesztiválturnéval visszatérő Limp Bizkit csapata, a legnagyobb Nyugat-európai fesztiválok másik nagy idei visszatérője, a provokatív metál-ikon, Marilyn Manson, és a legaktuálisabb brit szupercsapat, a Franz Ferdinand. Az elsőként bejelentett nevek között találjuk még a meglehetősen ritkán turnézó francia technó-producert, Laurent Garnier-t, aki természetesen élő show-val érkezik Sopronba. Ugyanúgy, mint a brit Freestylers legénysége, amely pezsgő breakbeatet szállít az Alpok aljára. Sokak örömére visszatér a Hűség városába LTJ Bukem és MC Conrad is.

További fellépők (többek között): Sepultura, Ladytron, Delinquent Habits, Art Brut, Balkan Beat Box, Che Sudaka, Fatima Spar and the Freedom Fries, Ralph Myerz and the Jack Herren Band, Chase & Status, Mc Jakes, Goldie, Noisia, Kraak & Smaak, Tankcsapda, Ákos, Kispál és a borz, Quimby, Belga, Csík, 30Y, Beatrice, Kaukázus, Vad Fruttik
Július 1-én újra megnyitja kapuit a Soproni VOLT Fesztivál. A programkínálatban 10 színpadon 200 hazai- és nemzetközi sztárt várhatunk a Hűség városába.

További információ »



III. BALATON SOUND Zamárdi
2009. július 9 - 12.

Fellépők (többek között): Dub Pistols, Ozomatli, Karamelo Santo, Eskorzo, Guru's Jazzmatazz, Rodney Hunter, Nouvelle Vague, Mad Professor, Trüby Trio, DJ Zinc, Moby, Kraftwerk, Underworld, Thievery Corporation, Röyksopp, Erick Morillo, Carl Cox, Richie Hawtin, David Guetta

További információ »



Veszprémi Utcazene Fesztivál
2009. július 15 - 18.

Koncertek több színpadon és stílusban Veszprém különböző helyszínein.
"Első látásra az Utcazene Fesztivál nem több, mint egy a nagy nyári fesztiválok sorában, hisz' mint mindenhol, itt is vannak színpadok, van rock and roll, van Kiscsillag és van Quimby, van sör, vannak lányok és fiúk, és van vidámság. Mondom, első látásra olyan, mint a többi. Első látásra...

Az alábbiakban megkíséreljük azt megmutatni, hogy számunkra az "Utcazene" miért "a" fesztivál az ország rendezvényeinek sokaságában. Mindenek előtt azért, mert Veszprémben van! Ez alatt jelen esetben nem csupán azt értjük, hogy hol kell leszállni a vonatról/buszról, hanem a fesztivál alatt belakott utcákat, tereket, kapualjakat és udvarokat. A fesztivál idejére felállított két nagy és öt kisebb színpad együtt egy "belvárosnyi fesztivált" alkot, mely tény rögvest magában rejti a második megkülönböztető okot: mert ingyenes."

További információ »


X. Hegyalja Fesztivál Tokaj
2009. július 15 - 19.

A Hegyalja Fesztivált idén nyáron tizedik alkalommal rendezik meg, a világörökség részeként jegyzett, lenyűgöző szépségű Tokaj határában. A fesztivál a régió legjelentősebb zenei eseményéből az elmúlt években Magyarország meghatározó nyári fesztiváljává nőtte ki magát: szervezői nem csak élvonalbeli előadókat hívnak meg évről-évre, de a fesztivál környezettudatos gyökereit sem hagyják feledésbe merülni.

Idén nyáron, július 15-től 19-ig Tokaj határában találkoznak a hegyaljások a hazai kedvencekkel, a metál, a rock és persze az elektronikus szcéna legizgalmasabb nemzetközi előadóival.

További információ »




 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL