SZÉPSÉG

9 egyszerű lépés az otthoni pedikűrhöz

Szerző:
Szabó Anna
Szereted kiemelni a helyes kis lábujjaidat, de mégis sokszor inkább a zárt cipők mellett döntesz, és nem a trendibündi, ráadásul szexis nyitott topánjaidat veszed fel? Ne rejtegesd őket tovább, az otthoni pedikűr sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.


Bizonyára te is úgy vagy vele, hogy a sok elfoglaltság, a rengeteg tennivaló mellett már nem jut időd a lábápolásra, sőt idővel elmulasztasz törődni vele. Ez nem meglepő, sokan járunk hasonló cipőben – a szó szoros értelmében is. Hiszen lábunk állapota nagyban függ attól, milyen a lábbelink, és valljuk be, a női cipők nagyon is igénybe veszik azt, míg a pasiké korántsem. Jó hír viszont, hogy sokkal könnyebb rászokni a lábápolás rutinjára, minek következtében majd – nagy valószínűséggel – kevésbé lesz szagos a praclid, valamint a pedikűr nyűg helyett kényeztetéssé válik.

 

Így akadályozd meg a lábszagot

A lábfejedet beborítják az izzadságmirigyek, amik bizony több izzadságot termelnek tested többi részéhez képest. Az izzadság pedig a lábaidon meglapuló láthatatlan baktériumoknak köszönhetően eredményezik azt a kellemetlen szagot, amitől minden nő retteg. Minden reggel és este mosd meg szappannal a lábadat. Töröld alaposan szárazra, nagy gondot fordítva a lábujjak közötti trükkös helyekre. Amikor megszáradtak szórj rájuk hintőport.

 

Így akadályozd meg a lábgombásodást

A lábgombásodás egy fertőzés, melyre a leginkább a sportolók hajlamosak. Fő jellemzői az égő, viszkető érzés a lábon. Kikezelni belőle nagyon nehéz és hosszadalmas, mivel a gombák spórái mindenféle tünet nélkül megtelepednek a lábon, és a gyógyuláshoz éppen ezért hosszadalmas kezelés szükséges az utolsó csíra kiöléséig. Vigyázz tehát a közös zuhanyzóknál, az uszodáknál, a tornateremben. Használj mindig külön (saját) törülközőt a lábadra.
Ha úgy érzed, lábgombád van, de még nem produkálsz erős tüneteket, a kemikáliáktól pedig irtózol, akkor próbáld ki az illóolajos lábvizet. Használ teafa-, levendula- vagy borsmenta-illóolajat, ezek fertőtlenítenek miközben nyugtatóan hatnak a bőrre.

 

Így előzd meg a bőrkeményedést és a tyúkszemet

Olyan helyeken, ahol gyakran dörzsöli a lábat a cipőd, amikor állsz vagy sétálsz, könnyen kialakulhat bőrkeményedés, legrosszabb esetben tyúkszem. Ugyanis a bőr ezeken a helyeken elkezd megvastagodni, pont azért, hogy az állandó terheléstől védjék a lábat, ám az eredmény esztétikailag minden csak nem vonzó, egyébként meg nagyon fájdalmas lehet. Éppen ezért, ha eddig nem tetted volna, rendszeresen reszeld le a bőrkeményedéseket a lábadról, ha még oly vékonynak tűnnek is. Ez utóbbi esetre találták ki például a habkövet. Azonban, ha tyúkszemmel kínlódsz a patikákban vár rád a segítség: tapasz vagy krém formájában. De, ha nem használnak, ne késlekedj, fordulj szakemberhez!

 

Otthoni pedikűrözésre felkészülni!

 

Most, hogy már az alapokat tisztáztuk, elkezdheted az otthoni pedikűrözés szabályait elsajátítani.

 

1. Készíts lábfürdőt

Tölts tele egy kis lavórt forró vízzel, vagy fürdés közben helyezkedj úgy, hogy a lábad mindvégig a víz alatt maradjon. Majd csepegtess bele egy kevés illóolajat. Már az elején rendezd el a környezeted úgy, hogy a kezed ügyébe raksz egy kis törülközőt.

 

2. Távolítsd el a körömlakkot és az egyéb szennyeződéseket

Nem elég, ha egy kis körömlakk-lemosóval áttörlöd a körmeidet, használj a lábujjkörmökön is polírozót, a lábfejeden pedig radírozó készítményeket. Csak így biztosíthatod lábad igazi felfrissülését.

 

3. Jól áztasd ki a lábadat a fürdőben

Teszteld a vizet először a csuklóddal, hogy meggyőződj róla, nem túl forró-e, azután legalább 5-10 percen keresztül áztasd benne a lábad. Amikor az egyik lábadat elkezded lereszelni, addig hagy bent a vízben a másikat. Kövesd a következő lépéseket, mielőtt kivennéd a másik lábadat is a forró vízből!

 

4. Koncentrálj a hámjaidra

Teljesen szárazra töröld meg a lábujjaidat, azután a lábujjköröm ágyánál dörzsöld át, hogy eltávolítsd a többlethámot. Közben masszírozd át a lábfejed, hogy beinduljon a keringés. Most ragadd meg azt a kicsi evőpálcikához hasonló csúcsos eszközt, ami arra szolgál, hogy a körömtől visszanyomja a hámot a bokád irányába. Ha úgy érzed a bőrhámod nagyon érzékeny, és ez a mozgatás fájdalmas, akkor ne erőltesd, inkább ugorj az ötödik pontra.

 

5. Nyírd meg a körmeidet

Miközben a száraz kezeiddel stabilan fogod a lábujjad és a körömcsipeszt, nyírd meg úgy a körmödet, hogy a lábujjadnál rövidebb legyen.

 

6. Súrold meg a durva foltokat

Áztasd a habkövet meleg vízbe, mielőtt megsikálnád a lábadat vele. Tüntesd el először a durvább majd a gyengébb bőrkeményedéseket.

 

7. Hidratálj a combjaidig

A következő lépés a pedikűrözéskor a megfelelő hidratálás mindkét lábon. Miután teljesen szárazra törölted, kend át gazdag, ápoló folyadékkal. Alkalmazd a folyadékot a teljes lábadra a bokádtól egészen a combjaidon túl. Sőt, akár pakolásként is alkalmazhatod, ha gazdagon felkened a kívánt területre és rajta hagyod úgy kb. 10 percig, majd letörlöd a felesleget, amit nem szívott be. Mielőtt lakkoznád a lábujjaidat, kend át kevés alkoholos vattával.

 

8. Színes körömlakkot fel

A körömlakkot, a sminkedhez hasonlóan, alakíthatod éppen aktuális hangulatodhoz, ruházatodhoz. Miután kiválasztottad az ideális színt, még festés előtt, helyezd fel a lábujjelválasztót és vigyél fel alapozó lakkot. Ez lehet olyan ápoló lakk is, amit kifejezetten adott körömproblémákra fejelsztettek ki: a töredezettségen kívül gombásodásra, sárgulásra, barázdáltságra. Kezdd a körmöd festését a körömágynál, és húzd végig egészen a körmöd csúcsáig az ecsetet, míg be nem feded a teljes körömfelszínt. A következő réteg már lehet színes, de ha az ideális színfedettséget szeretnéd elérni ezt is vidd fel kétszer egymás után.

 

9. Védd a pedikűrödet

Az előző ponthoz kapcsolódva: a különböző rétegek felvitele előtt várd meg, míg az előző megszárad. Ezenkívül, ha nem feltétlenül szükséges, hordj, kényelmes, nyitott cipőt. A köröm lakkozását érdemes minden este felfrissíteni kicsit, így akár két hétig is kitarthat.


A lábaid nap, mint nap nagy terheltségnek vannak kitéve, éppen ezért megérdemlik a mindennapos ápolást. Nem kell ezentúl az elfoglaltságaidra hivatkozni, mivel a fenti lépések segítségével az otthoni pedikűr alig 30 perc alatt elvégezhető. Érdemes hetente legalább egyszer elvégezni, addig is kicsit lazíthatsz. Ráadásul 2-3 kezelés után már sokkal egészségesebbnek, komfortosabbnak érzed majd lábaidat.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL