GYERMEK

Szülés utáni problémák

Szerző:
Szabó Anna
A szülés a leggondosabb felkészülés ellenére is kemény munka. Nem csoda, hogy utána az anyák többsége igen fáradt. A stressz és a túl korai elkötelezettségek egyáltalán nem tesznek jót, sőt egy csomó problémád adódhat belőlük.


Eljött végre a nagy nap, amelyet úgy vártál – gyönyörű egészséges babád született. Ezek az önfeledt öröm pillanatai. Kislány? Kisfiú? Kire hasonlít? Mekkora a súlya?

A szülés fárasztó erőfeszítései ellenére a pároddal együtt bizonyára határtalanul boldogok vagytok. Ez egészen addig tart, amíg rá nem döbbensz, hogy felelősséggel tartozol ezért az aprócska, kiszolgáltatott kis teremtményért, és egyelőre ötleted sincs, mit is kellene tenned.

Teljesen normális, ha szorongsz, mint ahogy az is, hogy a párkapcsolatod újabb dimenzióval gazdagodik. Egyszerre mindig csak egyet lépjetek előre, támogassátok egymást a partnereddel. És ha már jobban megismerted a picit, elképzelni sem tudod majd, hogyan élhettetek eddig nélküle.

 

A test változásai

A szüléstől függően még néhány hétig biztosan érezni fogod a terhesség utóhatásait. Az első néhány napban igyekezz újra erőre kapni. Ilyenkor érdemes lepihenni, amilyen gyakran csak teheted. Nyomaszthat téged, hogy a pocakod még nem tűnt el teljesen, löttyedt és puha. Még néhány más változás is lezajlik a testeddel. A leggyakoribbak:

• Alhasi fájdalom: tapaszthatsz utólagos fájásokat, miközben méhed igyekszik összehúzódni a terhességet megelőzően méretre.
• Szédülés: az első néhány napban nincs semmi különös abban, ha szédülünk, szív- és érrendszerünknek ugyanis szüksége lehet néhány napra, amíg átáll a keringő vérmennyiség csökkenésére.
• Vérzés, hüvelyi folyás: a méh a következő napokban kipréseli magából a bennmaradt szöveteket és vért, ezt nevezik gyermekágyi folyásnak.
• Vizeletcsepegés: átmeneti inkontinencia léphet fel, különösen tüsszentéskor, nevetéskor, amíg a hólyag és a többi kismedencei szerv vissza nem kerül az eredeti helyére.
• Izzadás: a szokásosnál többet izzadunk a szülést követő napokban, mert a szervezetünk ilyenkor üríti ki a felhalmozódott folyadékot.
• Belövellő mellek: keblünk megduzzad, és keményebbé válik, amikor megindul a tejtermelés, ami néha fájdalmas lehet. Óvatos masszírozással enyhíthetjük a fájdalmat. Amint a baba megtanulja kiüríteni a melleket, és az étkezés rendszeressé válik, a mellek már nem feszülnek annyira, mint eleinte.

 

Gyermekágyi szomorúság

A baba érkezését követő eufória egy idő után hirtelen az ellenkezőjébe csaphat át. Megjelennek a félelmeid, átérzed, hogy – minden öröme mellett – a kicsi érkezése hatalmas változásokat hoz az életedbe. Például az édesanyák egy része aggódik, jó szülő-e, miközben minden erejét latba véve birkózik a napi teendőkkel. Esetleg sajnálattal veszik tudomásul, hogy az életük milyen óriási változáson ment keresztül. A szülés kimerítő, és mint minden kimerült ember, könnyebben sértődsz meg, és érzed magad bizonytalannak. Talán hosszabb ideig tart a kicsihez való kötődés kialakulása, mint amire számítottál, ami ugyancsak frusztráló, nyomasztó érzés lehet.

Az édesanyák 10-20 százalékánál a gyermekágyi szomorúságnak nevezett tünetegyüttes szülést követő depresszióvá fejlődik. Nem ritka, hogy a szülést követő napok valamelyikén sírós hangulatba kerül a kismama. Nem csupán arról van szó, hogy kimerítő eseményeket tudhatsz magad mögött, hanem a bekövetkező hormonális változások is érzékennyé, rosszkedvűvé, szorongóvá és depresszióssá tesznek. A legtöbb esetben ezek az érzések néhány nap elteltével eltűnnek. Ha azonban hosszabban tartank és úgy érzed, a mélabú teljesen erőt vesz rajtad, késlekedés nélkül kérd ki orvosod tanácsát.

 

Az „új” test

Kell egy kis idő, míg anyaként ismét a régi leszel. A méhednek vissza kell nyernie eredeti állapotát. Le kell zajlania a gyermekágyi folyásnak, a húgyhólyagnak és a beleknek is regenerálódniuk kell, és meg kell gyógyulnia a gátszakadásnak vagy a gátmetszésnek. A rendkívüli megterhelést követően a medencének és a hasizmoknak ismét meg kell erősödni. A regenerálódás folyamatokat a következőkkel segítheted:

• A medencefeneket erősítő gyakorlatokat akár közvetlenül a szülés után is elkezdheted. Ezek segítenek megelőzni a vizelet-visszatartási problémákat, és gyorsítják a gátseb gyógyulását.
• Ne használj toalettpapírt, hanem langyos vízzel öblítsd le magad a vécében. Ez is jót tesz a varrott gát gyógyulásának.
• Ha a szülés után a vizelés fájdalommal jár, vagy úgy érzed, nem tudsz vizelni, mozogj minél többet a szobában vagy a lakásban. Ez is segíti a vizelési nehézségeket.
• Igyál sokat, és ügyelj a ballasztanyagokban gazdag táplálkozásra, ami serkenti a bélműködést.

 

A gyermekágyi folyás

Miután az újszülött a világra jött, a placenta is kilökődik a méhből. Helyén nagy kiterjedésű sebfelszín marad hátra, amelynek végleges gyógyulásáig váladék keletkezik, amelyben elszaporodhatnak a hüvelyi baktériumok. A gyermekágyi folyás ezért fertőző. A váladékozás hat hétig tart. Eleinte erősen véres, majd fokozatosan egyre enyhébb folyás kíséri, míg végül egészen megszűnik. Higiéniai okokból ügyelj az alábbiakra:

• Zuhanyozni szabad, de ülőfürdőt venni nem.
• A test, a mell és az altest tisztán tartására használj külön mosdókesztyűket és törülközőket.
• A fertőzésveszély miatt tilos a szex.
• Ne használj tampon, hanem kizárólag intimbetétet, mivel a tampon kedvez a fertőzésnek. Ügyelj arra, hogy az újszülött semmiképpen se kerüljön kapcsolatba a gyermekágyi folyással, különösen a szeme, az orra és a szája (vagyis a nyálkahártyák) ne.

 

Szépséged nem veszett el, csak átalakult

Ha azt tapasztalod, hogy reggelente a párnádon, a fésűdön rengeteg hajszál van, szinte csomókban, ne ess kétségbe. A szülés után gyakran jelentkezik hajhullás, amit teljesen normális és nagyon egyszerű a magyarázata. Az okát a hirtelen ösztrogénszint-csökkenésben kell keresni. De előfordulhat az is, hogy ez a jelenség a gyermekágyi depresszióddal függ össze. Elvileg a hajnövekedés fél éven belül normalizálódik, ha ez még sem történne meg, keresd fel háziorvosod.

Szülés után jobb esetben visszaáll a bőr eredeti állapot. Ám a fáradság, a kialvatlanság nyomai sajnos láthatóak maradnak a bőrön. A baba miatt már nincs annyi idő, hogy minden egyes alkalommal élvezzük a kezelések jótékony hatását, ezért otthon is - az alvások között - készíthetünk magunknak frissítő pakolásokat.

Arcodon a várandósság alatt megjelenhetnek a májfoltok, ami a kismamák 74%-át érinti. Jellegzetesen az ajkak körül a járomcsont tájékán, esetleg a homlokon jelenik meg. Nem érdemes a terhesség ideje alatt kenni és takargatni, mert a szoptatás befejeztével magától eltűnik.

Nehezebb dolog a terhességi striák megjelenése, ami már a nők majd 90%-át érinti. Két fő okot szoktak az orvosok megemlíteni. Az egyik a megemelkedett hormonszint, a másik a várandóssággal járó súlygyarapodás. Ha már kialakultak a striák, a bőr sohasem fogja visszanyerni eredeti rugalmasságát, és a nyomok sem tűnnek el teljesen. Tény, hogy elhalványulnak, szinte áttetszővé válnak, és korántsem lesznek annyira feltűnőek. Ennek ellenére rendelkezésre áll néhány kezelési módszer, ha nem is mindig hoznak megbízható eredményt.

 

A partnered érzései

A kicsi érkezése mindkét szülő számára egy életre szóló változással jár. Annak ellenére, hogy párod melletted van a gondozásban, ő nem tud olyan érzelmekkel viszonyulni a babához, mint te. A magzatodat kilenc hónapig hordoztad és tápláltad a testedben, nem csoda, ha most elemi erejű óvó-védő ösztönnel vigyázod.

A kicsi minden bizonnyal már az első napoktól kezdve a figyelmed központjába kerül, nem véletlen, ha a partnered féltékenységgel reagál erre. Bátorítsd, hogy fejezze ki ő is az érzéseit, az aggodalmát, valamint vond be a napi teendőkbe, mert minél hamarabb hozzászokik a baba jelenlétéhez, a kezében tartja és dajkálja, annál hamarabb beleszokik az új, apai szerepbe. Íme egy pár jó tanács, amit érdemes megfogadnod:

• Ha tápszerrel eteted a kicsit, bízz egy-két etetést a partneredre.
• Hagyd, hogy a párod minél gyakrabban pelenkázza, öltöztesse a kicsit.
• Legyen a fürdetés közös időtöltés, amelyben mindketten részt vesztek, és dédelgetitek a picit.
• Mindig szakíts időt a partneredre, naponta legalább fél órát – ez rendkívül értékes idő.
• Figyelj rá, hogy a párod is eltölthessen valamennyi időt édeskettesben a babával.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL