GYERMEK

Fáj a babának a hasa...

Szerző:
Szabó Anna
A baba felhúzza a lábát, ökölbe szorítja a kezecskéjét és gyakran tűzpiros lesz. A sírás órákig is eltarthat, gyakran a késő délutáni vagy esti órákban. Szerencsére a hasfájás csak ritkán tart a baba életének első három hónapján is túl, de amíg el nem múlik, addig igencsak igénybe veszi a babát is és a szülőket is. Mit tehetünk?

 

A hasfájás – más néven kólika – nem betegség, nem lehet kivizsgálni. Az emésztőcsatorna komoly görcsinek tünete. A hasfájós kicsik az esetek többségében boldog babák, amikor a fájdalom nem kínozza őket, élénkek, jól esznek, és nagyokat alszanak. A szoptatott babáknál a kólika oka valami olyan dolog lehet, amit az anya evett. Megpróbálhatjuk elkerülni azokat az erős ízű ételeket és italokat, amelyek koffeint tartalmaznak. Néhány baba az édesanyja által elfogyasztott tejre vagy tejtermékekre allergiás.


A lehetséges okok


1. Beszorult levegő

Ha csak ez a gond, akkor könnyen segíthetünk. A levegő ugyanis úgy keletkezik, hogy a pici a szopáskor, vagy cumisüvegből történő etetéskor levegőt is nyelt, így légbuborékok keletkeznek a gyomrában, ami igencsak kellemetlenül nyomja.


2. Túlette magát

Gyakran előfordul, hogy az édesanyának nagyon sok teje van, ami könnyen szopáskor szinte spriccel a baba szájába. A pici ilyenkor csak nyel-nyel, a sok táplálék azonban nem fér el a gyomrocskájában. A könnyű tejkilövellés következtében annyira gyorsan eszik, hogy megüli a gyomrát a táplálék. Tanácsos ilyenkor a szoptatások előtt kicsit lefejni a tejmennyiségből, hogy ne tudjon olyan gyorsan áramlani a tej a baba szájába, és ne tudja magát néhány perc alatt túlenni.


3. Nem jön a kaki…

Hasfájást okozhat az is, ha a széklet nehezen, vagy egyáltalán nem akar kijönni. Nem biztos, hogy székrekedése van a babának, egyszerűen, a normál állagú széklet is visszafordulhat néha. Ilyenkor muszáj tornáztatni a lábacskákat, hogy kicsit lazítsunk a beleken.


4. Tiltólistás ételek

Nincsenek olyan ételek, amelyek minden babára nézve hasfájást okoznak, ha az édesanya éppen elfogyasztotta. Minden babánál más és más étel okoz haspuffadást, görcsöket. Ilyenkor csak a személyes tapasztalat és megfigyelés segít, muszáj kitapasztalnunk, hogy mely ételek fogyasztása után lettek gondjai a kicsinek.


Mi a teendő?


• Kérjük meg a nagyszülőket, hogy segítsenek a kritikus időszakban, és vegyék ölbe a picit.
• Fontos, hogy legalább az egyik mell teljesen ki legyen ürítve, és csak aztán rakjuk át a babát a másikra, mert a híg, szomjoltó „előtej” tele van puffasztó tejcukorral, míg a hátsó tej zsírosabb.
• Hagyományos „gyógymód” ilyenkor az édesköménytea itatása, illetve a patikákban vény nélkül kaphatók olyan készítmények, amelyek gyógyírt jelentenek a kicsinek.
• Ugyancsak megkönnyebbülést hoz ilyenkor, ha az óramutató járásával megegyező irányban gyengéden masszírozzuk a baba hasát.



• Beszéljük meg a tapasztalatainkat más anyukákkal, vagy bárkivel, aki tudja, mit jelent megküzdeni a csecsemőkori hasfájással, és megnyugtathat bennünket, hogy hamarosan elmúlik ez az időszak.
• Mielőtt elkezdjük etetni a babát, próbáljuk büfiztetni, hogy ne maradjon a gyomra mélyén légbuborék. Büfiztessük többször is etetés közbe.
• Etetéskor tartsuk a babát annyira függőleges helyzetben, amennyire csak lehet. A baba gyomrának mélyén lévő buborék az étel felszínére emelkedik, és könnyen fel lehet büfögni, így a beszorult levegő nem okoz fájdalmat. Szoptatás közben próbáljunk nem mozogni, nem járkálni. Ahogy ráhelyezte a pici a száját a mellbimbóra, az maradjon is úgy, hogy minél kevesebb levegőt nyeljen.
• Fektessük a babát a kiságyban a hátára, finoman húzzuk a bal karját és a jobb lábát, nyújtóztassuk ki a babát, aztán húzzuk a jobb karját és a bal lábát, hogy könnyítsünk rajta.
• Köztudott, hogy a kisbabának az édesanyja közelsége is vigaszt nyújt még a legnagyobb fájdalom alatt is. Ha tehát a kétségbeesetten síró babát magunkhoz húzzuk, megölelgetjük, esetleg ringatjuk és halkan beszélünk hozzá, többnyire abbamarad a sírás.



• Ha azonban a fájdalmas sírás az ölbe vétel után is tart, akkor próbálkozzunk hasra fektetni a karunkon úgy, hogy a fejecskéje a könyökhajlatunkban legyen. Ez az ún. kólikatartás. Próbáljunk így sétálgatni vele, és közben folyamatosan simogassuk a kis hátát.

• A melegnek is görcsoldó hatása van, és csökkenti a puffadást. Tegyük meleg vízbe a babát egy rövid időre, lehetőleg úgy, hogy a hasát teljesen ellepje a víz. Fekhet hason is, természetesen a karukon. Alkalmazhatunk melegítőpárnát is, amit a baba hasára fektetünk. Ha nincs kéznél, akkor sima meleg vizes borogatás is megteszi, vagy melegített sóval is enyhíthetünk a fájdalmán.
• Nagyon nagy segítség lehetnek egyes homeopátiás szerek is. Rengeteg készítmény létezik ugyanis csecsemőkori hasfájsára. Néhány golyócskát kell vízben feloldani, és a baba szájába adni. A golyócskáknak nem kellemetlen az ízük, sőt, édesek , így a kicsi nem fog undorodni tőlük.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL