GYERMEK

Mi kerül a terhességi kiskönyvbe?

Szerző:
Szabó Anna
Terhesség esetén a nőgyógyász elvégez néhány fontos vizsgálatot, amelyek eredményét beírja a terhességi kiskönyvbe, amelyet ezentúl mindig tarts magadnál, és az orvosnál, illetve majd később a szülés előtt mutasd be.

 

Az első orvosi vizsgálat


A 8-12. hét között kell megjelenni az orvosnál, majd a védőnőnél az első ellenőrző vizsgálaton. Ilyenkor ellenőrzik az általános egészségügyi állapotot, az orvos megvizsgál, laborvizsgálatra küld, a védőnő vérnyomást mér, és kikérdez az egészségi állapotodról, a korábbi terhességekről. Valószínűleg neked is lesz számos kérdésed, amelyet ilyenkor felteszel.


Mit vizsgál az orvos?


A vérnyomásmérés éppúgy része a kontrollvizsgálatnak, mint a testsúlymérés és a vizeletvizsgálat. Esetenként hüvelyi vizsgálatra is sor kerül. Bizonyos vérvizsgálatokat is elvégeznek, amelyek során megállapítják a vércsoportot, a Rhesus-faktort és a kismama védettségét a rózsahimlővel szemben. Az esetleges kockázatok kizárása érdekében a vért májgyulladás és vérbaj irányában is megvizsgálják, illetve a kismama egyetértésével toxoplazmózis- és AIDS-tesztet is végeznek, azonkívül a vérszegénységre is ügyelnek. Ha a vizsgálatok során valamilyen komolyabb problémára derülne fény, az orvos azonnal beavatkozhat, és csökkentheti a kockázatot.

Az orvos ezenkívül vizsgálja még a melleket is, ez inkább állapotfelmérésnek felel meg, és ellenőrzi, hogy nincs-e csomó bennük. Továbbá a hiánytünetek megállapításaként megnézi a haj, köröm, fogak és szemek állapotát.


Mit mutatnak a vizsgálatok?


Vérnyomás


A legkedvezőbb érték 120/70 Hgmm körül van. Ha a kismama vérnyomása ennél kicsit alacsonyabb, az nem okoz gondot. A magas, vagyis 140/90 Hgmm-nél magasabb vérnyomást azonban kezelni kell, mert ez keringési, illetve érbetegségeket, vese és szívelégtelenséget okozhat. Ilyen esetben nagyobb az agyi érkatasztrófa kockázata is, illetve fennáll az anya és gyermeke számára életveszélyes terhességi mérgezés veszélye.


Testsúly


A hirtelen és nagy súlynövekedés terhességi mérgezésre utalhat.


Vizeletvizsgálat


Cukorbetegségre utalhat, ha a vizeletben cukrot találnak, a fehérje pedig vesebetegség jele lehet.


Vércsoport és Rh-faktor


Megállapításuk nagyon fontos, hogy ki lehessen zárni az anya és a kisbaba vére közötti összeférhetetlenséget.


Rubeólateszt


Aki gyermekkorában nem esett át ezen a betegségen, veszélyeztetett lehet, mert ez a betegség a magzatot károsíthatja.


Születés előtti diagnosztika


A magzat fejlődésének kimutatására és az esetleges rendellenességek kizárására ma már sokféle módszer áll rendelkezésre. A szülők többsége általában kedvező eredménynek örülhet, és felszabadultan várhatják a babát.


Ultrahangvizsgálat


A terhesség során négy alkalommal kell ultrahangvizsgálatot végezni. A 8-10. hétig a méhen belüli terhesség igazolására, a 12. héten a tarkóredő vastagságának vizsgálatára, a 16-18. héten a velőcső-záródási rendellenességek szűrésére, a 32-36. héten pedig a súlyfejlődést és a lepény állapotát ellenőrzik. Ezenkívül az orvos elrendelhet további ellenőrző vizsgálatokat is.


A 11-13. hét körül a nyaki redő vastagságának mérése és a magzat orrcsontjának ultrahangos vizsgálata feleslegessé teheti a korionboholyminta- és magzatvízvételt a Down-kór és más betegségek kizárására.

Az első ultrahangvizsgálat


Az első trimeszter vége felé elérkezik az első ultrahangvizsgálat ideje. Ezzel a kb. 5 perces vizsgálattal megnézik a méhben elhelyezkedő magzatot, és megerősítik a korát. A vizsgálatra mindig telt hólyaggal érkezz! Langyos zselét tesznek a hasadra, és ezen húzzák végig a készülék fejét. Ez fogja fel a visszaverődő jeleket, amelyek a monitoron képpé állnak össze. A készülék úgy működik, hogy a kibocsátott és a magzat testéről visszaverődő hanghullámokat képpé alakítja. Megjeleníti a méhben megbúvó magzat képét. Általában rendkívül boldog, könnyfakasztó pillanat ez az édesanyák (és az édesapák) számára, hiszen ekkor vethetnek először pillantást leendő gyermekükre.

Mi látható a képen?


A legfontosabb, amit látunk a képernyőn, a magzat dobogó szívecskéje, amely pulzáló fénypontként jelenik meg. A szakorvos meg tudja mutatni nekünk a fejet és a gerincet is. Valószínűleg a kezek és a lábak nem látszanak majd ilyen jól, de lehetséges, hogy ezeket is láthatjuk.

 

Korionboholyminta-vétel (CVS)


Ezt a beavatkozást általában a 10. és a 12. hét között végzik el, ha indokolt. Az orvos a kismama hasfalán keresztül üreges tű segítségével sejteket vesz ki a korionból, é későbbi méhlepényből. A szövettani vizsgálat megmutatja az embrió kromoszómakészletét, és ezáltal ki lehet zárni a Down-kórt és más betegségeket.


Amniocentezis (magzatvízvétel)


A magzatvíz punkcióra többnyire a 16. hét után kerül sor. A folyadékban lévő magzati sejteket laboratóriumi körülmények között tenyésztik, és 10 nap után pontos adatok állnak rendelkezésre a magzat kromoszómakészletéről. Ennek a vizsgálatnak az eredménye jóval pontosabb, mint a korionboholy-biopsziáé.

Mikor tanácsos elvégezni a punkciót?


Akkor tanácsos elvégezni a magzatvízvizsgálatot, ha a kismama 35 évesnél idősebb, a szülők családjában előfordult már valamilyen örökletes betegség, vagy a párnak már van beteg gyermeke. A vizsgálat nem teljesen veszélytelen, punkció után fennáll a spontán vetélés kockázata.


Szeretnél még több hasznos információt megtudni a terhességről, babavárásról? Akkor feltétlenül vásárold meg ezeket a könyveket:
 

Marguerite Smolen
Amit minden kismamának tudnia kell a terhességről


Egyszerű, szakszerű tanácsaival, modern stílusával ez a kötet hasznos segítség a kismamáknak. Információs füzet és napló egy kötetben, ezért a kötet a leendő édesanyák nélkülözhetetlen társa a kilenc hónap alatt. Heti bontásban ismerteti nem csupán a baba fejlődésének fázisait, de a kismama testében zajló változásokat is. Találunk benne táplálkozási tanácsokat, tippeket a stresszoldásra, a pihentető alvásra, arra, hogyan találjunk megfelelő segítséget, de ez csupán néhány kiragadott példa a könyv gazdag tartalmából.

Anette Nolden
Várandós kismamák kalendáriuma
(Mérték Könyvkiadó)


Ez a kalendárium elkíséri a terhesség semmivel össze nem hasonlítható időszakában: megtudja, hogyan fejlődik a baba, és mi történik önnel, hasznos információkat és kedves ötleteket kap az egészségről, táplálkozásról és a szülésről. Helyet talál saját gondolatai feljegyzéséhez, és kedves emlékeit beragaszthatja a könyvbe.


Tovább az Alexandra Könyvkiadó honlapjára>>>

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL