FOGYÓKÚRA

Fogyasztó hipnózis

Szerző:
Szabó Anna
Nagyon nehéz változtatni, ha étkezési szokásaid már évek óta beléd rögzültek. Reggelire egy kis cukor, délután egy kis nassolás, este a TV előtt egy doboz fagyi… és még sorolhatnánk. A hipnózis viszont segíthet felszámolni rossz étkezési szokásaidat. Mi a hipnózis és hogyan működik? Nézzünk meg, hogyan segít a fogyásban és mi történik egy terápia alkalmával.

 

Útmutató a hipnózishoz

Ki az, aki még nem a hallott a hipnózisról, arról a csodáról, ami segít nekünk megszüntetni vágyunkat a csokoládé és más bűnös finomságok iránt?

A hipnózis a görög Hypnos szóból ered, aki az alvás istene volt. Az éberség és öntudat egy módosult állapota. Ahol maga a téma leválik a környezetről és funkciójától, és egy tudattalan szintre lép. Elméletileg a hipnózis, egy megváltozott tudatállapot, mint az álom. De nem hasonlít a meditációra, hiszen elkülöníti az öntudatot az eszméletlenségtől.

Mi történik, amikor fekszel egy szófán, figyelsz egy bizonyos hangra, és lecsukod a szemedet? A terapeuta halkan beszél hozzád, bátorít, hogy aludj és relaxálj. Mint a jógánál a hasi légzés, teljes ellazulást eredményez itt is, ezért nem árt erre odafigyelni.

A bal és a jobb agyfélteke összekapcsolása

Az agyunk két féltekére van osztva, balra és jobbra. A bal oldalunk a viselkedésért felelős: logika, írás, matematika, racionalitás, elemzés. A jobb oldal a viselkedésünk elvont területéért felelős: álom, megérzés, képzelet, kreativitás, érzelmek. A két oldal kapcsolatban áll egymással. A kapcsolat ellenére nekünk nehéz irányítani az agyunkban a parancsokat, amiket az agy ad nekünk. Valójában a jobb oldal emlékszik mindenre, a baloldal nem képes mindent megjegyezni és ez gyakran vezet zavarhoz a viselkedésünk elemzésében.

Például, vegyük annak a lánynak az esetét, aki egyáltalán nem szereti a zöldségeket. Emlékezett rá, hogy amikor öt évesen beteg lett, padlizsánt evett. A terapeutája rájött, hogy aznap amikor ez történt, akkor halt meg a nagymamája is. A bal agyfélteke összekeverte a halált és a betegséget. Amikor erre rájöttek, a hipnózis során a terapeuta eljutatta a helyes információt a jobb agyféltekébe.

Csalódások

Bizonyos mechanizmusok tudat alatt működnek, mégis irányítanak bennünket, ez pont olyan, mint mikor nem tudunk egy diétát elkezdeni rossz érzés nélkül. Egyszerűen hozzászokunk ahhoz, hogy azt akarjuk, ami nem lehet a mienk. Mint, mikor mindenki pizzát eszik, de te salátát rendelsz, ilyenkor egyszerűen nem tudsz másra gondolni, csak az olvadt, nyúlánk mozzarellára, ahogy a többiek szájában olvad.

A hipnózis szavakat mozdít el az agy bal oldaláról a jobb oldalára, hogy élvezd a salátát és már ne akard a pizzát. A csalódottság érzése, ami össze volt kapcsolva a „diéta” szóval, egyszerűen eltűnik. Egészségesen fogsz táplálkozni és elfelejted azokat a dolgokat, amiktől megfosztod magad.

Mi történik a kezelés alkalmával?

Határozd meg a kapcsolatodat az étellel

A kezelésnek két része van. Az első alkalmával a terapeuta kialakít egy kapcsolatot a páciensével. Közelről meg fogja vizsgálni a kapcsolatodat az étellel és támogatni fog a problémák megoldásában. Történt már veled valaha olyan, hogy valamilyen okból kifolyólag túletted magad, egy bizonyos ételből? Mennyi ideig voltál rabja bizonyos ételeknek? Általában nagy adagokat eszel? A segítségeddel és magyarázatoddal a terapeuta meg fogja találni a pontos üzenetet, amit el kell juttatnia az agyadba a kezelés második szakasza alatt.

Relaxáció

A második szakaszban a terapeuta meg fog téged kérni, hogy feküdj le, és koncentrálj valamire a fejedben. Ne feledd, hogy az ellazulás a kulcsa a terápiának. Miközben te beszélsz, hasi légzést végzel, ő közvetíti az üzenetet. Elmond néhány tündérmesét, némi halk, nyugtató zenét játszik le, majd megkér, hogy kelj fel. A hipnózis állapota egyáltalán nem ijesztő. Az első kezelés után, nem is fogod érezni, hogy hipnotizáltak téged.

Hatások

A terapeuta alternatívákat fog kínálni neked a zsíros és gazdag ételek helyett, elmondja, hogy egyél minőségi ételeket, többször kevesebbet. A kezelés hatására el fog múlni, a cukros, zsíros ételek utáni vágyad, a boltban azon kapod majd magad, hogy csokoládé helyett édesköményt vásárolsz, hogy salátát készíts belőle.


Jegyezd meg: ha, például, sajtfüggő vagy, a hipnózis nem fogja megszüntetni egy életre a sajt iránti szeretetedet, csak a mohóságodat fogja csillapítani.



Még, ha nem is valljuk be, mindannyian szeretnénk egy varázspálcát, amivel a finom csoki, sajtok, csipszek, kenyér, pizza és a többi „finomság” utáni sóvárgásunkat egy suhintással meg tudjuk szüntetni. Ha tudod magadról, hogy igazán soha nem fogod tudni feladni az eddigi étkezési szokásaidat, akkor a hipnózis nem neked való.

Amíg a hipnózis nagyon pozitív hatással lehet az étkezési szokásaidra, ne feledd, csak akkor fog működni, ha igazán akarod. Ez csak akkor fog menni igazán, ha elég motivált vagy rá. A hipnózis csak egy javaslatot tesz az agyadnak. Ha a tudatod még mindig erősen vágyik a süteményre és nem vagy kellőképpen motivált, az első utad a kezelés után a cukrászdába fog vezetni.

Néhány olvasói tapasztalat:

Réka, 29 éves - A hipnózis meggyógyította a csokoládéfüggőségemet!

Réka gyerek kora óta rajongott az édességért, legfőképpen a csokoládéért. Nem volt olyan nap, hogy ne evett volna édességet. Nem kell mondani, hogy jól meg is hízott. A csokoládé mindig ott volt neki, jó és rossz napokon egyaránt. Néha jutalomként, néha meg vigaszként szolgált számára. Aztán a hipnózis után, egy hónapig egyáltalán nem is evett csokoládét és természetesen le is fogyott. Azóta is eszik csokoládét, de nem embertelen mennyiségben, egészséges mértékben képes a fogyasztására.

Orsolya, 36 éves - A hipnózis segített kontrollálni az étvágyamat!

Nem mondhatjuk, hogy Orsi nagy ínyenc, de az étvágya hatalmas volt. Soha nem hagyott ki egyetlen étkezést sem és addig evett, amíg volt étel a tányérján. Amíg a barátai salátát ettek, ő valamilyen olaszos tésztát. A hipnózis volt számára az utolsó mentsvár.

Természetesen a kezelés hatására az étvágya normálisra redukálódott. Most már ő is élvezettel fogyasztja a salátát. Ezelőtt egy módszer sem vált be, egyedül a hipnózis segített rajta.
Mára teljesen egészséges kapcsolata van az étellel. A hipnózis segített, hogy másként lásson egy csomó mindent. Enni élvezet, minden diétánál megvan a kísértés, hogy az ember elcsábuljon, de az akaratereje segít ezt leküzdeni.

A terapeuta véleménye

Hogyan határozza meg a terapeuta a hipnózist a páciensének?

A hipnózis megengedi a terapeutának, hogy hozzáférést adjon a páciensek saját tudatához, erőforrásaihoz. A terapeutának nincs hatalma, nem varázsló! A kezelés során csak az ajtót nyitja ki a páciensek számára.

Hogyan működik?

Az agy bal és jobb oldala között, mint már említettünk kapcsolat van, viszont az öntudatos bal agyfélteke nem képes irányítani a tudattalan jobb oldalt. Az embereknek rengeteg rossz szokása van, különösen, ha diétáról van szó, melyeken nem tudnak saját maguk úrrá lenni. Mélyen magunkba fúrják magukat és nem tűnnek könnyen el. Csak a tudatalatti feltárásával lehet rá hatást gyakorolni.

Miért működik?

Először el kell látnod a tudatalattidat azzal az információval, amire szükséged van ahhoz, hogy, ami eddig kellemetlen volt, most öröm legyen számodra. Ezt a hipnózis megteszi, így tudják befolyásolni a viselkedést.

Kockázat és veszélyek

Mi történik, amikor hipnózis alatt vagy?

A hipnózis folyamán a terapeuta megváltoztatja a képet a tudatalattinkban a múltbéli eseményekről, vagyis csak segít, hogy mi ezt megtegyük. Például, ha valaki nem szereti a zöldségeket, mert valami fájdalmas dologgal összekapcsolja, helyreállítja a dolgok rendjét a fejünkben. Ez persze, csak akkor működik, ha a páciens, akarja, hogy a dolgok változzanak.

Az emberek többsége miért gondol félelemmel a hipnózisra?

A legtöbb ember fél, ha elveszíti az irányítást, pedig a kezelés során végig öntudatodnál maradsz. A hipnózis az egyetlen alkalom, amikor az agy mindkét oldala egyszerre fogékony módban van. A terapeuta csak vezet téged a tudatalattidban. A páciens az, aki a munka nagy részét végzi, nem a terapeuta. A hipnózisnak köszönhetően a kevésbé kedvelt dolgok, mint a diéta, élvezetessé válhat, persze csak akkor, ha az illető igazán szeretne változtatni.

Vannak hátrányai?

Egyetlen szabálya van ennek a módszernek: valós vágyadnak lenni a változásra, mert enélkül a módszer a hatástalan. Kellőképpen motiváltnak kell lenned, mert a hipnózis nem varázslat.

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL