GYERMEK

A pelenkázás szabályai

Szerző:
Szabó Anna
A választott pelenka típusa nagymértékben függ a preferenciáinktól és attól, hogy mi illik az életstílusunkhoz. Ne feledjük, nem kell mereven ragaszkodnunk egy típushoz, hanem használhatjuk őket felváltva is, hozzáigazítva ezzel a pelenkahasználatot az igényeinkhez.

 

Textil pelenka vagy eldobható?


Az eldobható pelenka igen népszerű, mivel kényelmes, egy csomó energiát spórolhatunk meg vele, és könnyű a használata, nem kell kimosni, szárítani, vasalni. Igen hasznos, ha nem vagyunk otthon, vagy ha elutazunk valahova. Ez eldobható pelenkák manapság igen hatékonyan szívják el a nedvességet a baba bőrétől, megelőzve ezzel a bőrirritációt és a pelenkakiütés kialakulását. Ám igen költséges lehet, ezenkívül sokan úgy tartják, hogy károsítja a környezetet, mivel rendszerint vegyi anyagokkal kezelt fapépből készül, és csak több száz év alatt bomlik le. Ha eldobható pelust választunk, a klórmentes, fehérített pelenka környezetbarát megoldást jelent. Soha ne húzzuk le a WC-n! Érdemes több márkát is kipróbálni, hogy megtaláljuk azt a fajtát, amely legjobban megfelel a mi és a babánk igényeinek.

A textilpelenka olcsóbb, mint az eldobható, hiszen csak egyszer kell megvenni, sőt a következő babánál is felhasználható. A textilpelenka is igen sokat fejlődött az elmúlt évtizedben: a legtöbb típus már speciális formájú, így könnyű őket cserélni. Használhatunk bele papírbélést is, mely elvezeti a baba bőrétől a nedvességet, és meggátolja a pelenka foltosodását.


A textilpelenka mosása


A textilpelenka alapos mosása, fertőtlenítése igen fontos, nehogy a baba elkapjon valamilyen fertőzést.Töltsünk meg két vödröt sterilizáló oldattal, vagy fertőtlenítőszerrel. A pisis pelenkákat áztassuk be az egyikbe, a kakisakat a másikba. Legalább 6 órán át hagyjuk őket ebben az oldatban! Öblítsük ki, majd tegyük be őket a mosógépbe, és legalább 60-90 fokon mossuk ki. Legjobb, ha szabadlevegőn szárítjuk őket, mert akkor sokkal lágyabbak lesznek.


Az első pelenkázások


Első babánál különösen jól jön, ha a kórházban a csecsemős nővér megmutatja a pelenkázás fortélyait. Az első pelenkázások még így is megizzaszthatják az újdonsült kismamát. Jó tudni, hogy az újszülött még a második napon is kisigényű ebből a szempontból, és elegendő, ha minden negyedik-ötödik órában pelenkázzuk át. Amennyire fárasztó eleinte a pelenkázás és amennyire tapasztalatlannak és gyakorlatlannak érezzük magunkat, ugyanannyira örömteli is az új feladat: megérinthetjük a babát, simogathatjuk, babusgathatjuk. Egymás megismerése, szeretni tanulása mindig a bőrkontaktushoz kötődik. Hagyjunk most időt, ne vetkőztessük le állandóan a picit, de ne is hagyjuk ki ezt a lehetőséget a bensőséges testi kapcsolatra. A baba hangja tudatja velünk, hogy az érintést esetleg felületesnek vagy erősnek érzi. Ha megérintjük a babát, nyugodtan tegyük ezt annak tudatában, hogy az újszülött nem törékeny


Az első nehézségek után


A pelenkacserénél világosan látszik, hogy valóban szükséges száraz fészekről gondoskodni. A pelenkát minden étkezés után cserélni kell, mert a vizelet és a széklet mennyisége emelkedik a növekvő tápanyagfelvétellel. Még az is előfordulhat, hogy a sárga, folyékony anyatejes széklet a baba lábáig csurog le. A pelus tartalmának színe a barnássárgától a tojássárgán keresztül a spenótzöldig is terjedhet. Amíg a pelenka tartalma naponta hat alkalommal nedves vagy vizes, és látható vagy bizonyítható súlygyarapodást tapasztalunk, addig semmi probléma nincsen.

Egy idő után észrevesszük, hogy fogásaink napról napra rutinosabbak, és a szennyes halom sajnos látványosan növekszik. Az újszülöttet ugyanis naponta akár kétszer is át kell öltöztetni, mert vagy lebukta magát, vagy a pelenka a szokványos reklámszöveg ellenére mégsem volt „folyásbiztos”.


A pelenkázás módjai


A pelenkát úgy kell ráadni a kisbabára, hogy az ne csúszhasson le róla, ne ázzon át, tehát megvédje a többi holmit a szennyeződéstől és az átnedvesedéstől. Ugyanakkor azonban vigyázni kell arra, hogy a pelenka és a vízhatlan réteg sehol se szorítson, ne gátolja a babát szabad mozgásában, és ne kényszerítse a lábat kényelmetlen, egészségtelen helyzetbe.

Az újszülött és a kiscsecsemő számára az a kényelmes és természetes, hogy alsó végtagját terpesztve, csípőben és térdben meghajlítva a hasa fölé emeli. Úgy kell pelenkáznunk, hogy ebből a helyzetből még átmenetileg se mozdítsuk ki, és bepelenkázva is szabadon tudjon rugdalózni. Ha ugyanis a pelenkázás gátolja a csecsemő kényelmes testtartását és rugdalódzását, ez akadályozza alsó végtagjainak egészséges fejlődését.

A jó pelenkázási mód azon mérhető le, hogy a pelenka levétele esetén a gyerek nem kapja fel a lábát, nem kezd hevesen rugdalózni, tehát nem érzi úgy, hogy valami kényelmetlen, a mozgását gátló gönctől szabadult meg.

 

Pelenkacsere kaki után


Székelés után lassan és óvatosan vegyük le a kisbabáról a pelenkát: az elülső résszel próbáljuk meg a lehető legtöbb piszkot eltakarítani, majd hajtsuk össze a pelenkát és tegyük egy műanyag zacskóba. Tartsuk szilárdan, ám finoman a csöppséget, majd nedvesítsünk meg néhány vattapamacsot, és töröljük le vele a hasát. Egy újabbal tisztítsuk meg a lábhajlatait. Lefelé, és a központi területektől kifelé haladva végezzük el a törlést, nehogy elfertőződjön a nemi szerv környéke.

Tisztítsuk meg a nemi szerveket és a popsit. Ha kislányunk van, az egyik kezünkkel finoman fogjuk meg a két bokáját úgy, hogy az egyik ujjunkat a két lábfej közé helyezzük, és enyhén emeljük meg a fenekét. Tiszta vattapamaccsal tisztítsuk meg a külső szeméremajkakat, belül azonban nem szabad! Lefelé irányuló mozdulatokkal tisztítsuk meg a nemi szervét, így a végbél környékén esetlegesen megtelepedő baktériumokat nem visszük át a hüvely környékére. Másik vattapamaccsal tisztítsuk meg a popsiját is, ha szükséges, a combját és a derekát! Ügyeljünk rá, hogy tisztogatás után a bőr alaposan megszáradhasson!

Ha kisfiúnk van, igen könnyen előfordulhat, hogy a csöppnyi fiúcska pont akkor pisil, amikor levesszük a pelenkáját, ezért óvatosan végezzük ezt a műveletet! Tiszta vattapamaccsal, lefele irányuló mozdulatokkal töröljük meg a péniszét – a herezacskókkal együtt! A bokájánál fogva emeljük fel kicsit a csöppség fenekét, majd tisztítsuk meg a végbél környékét és a combja hátsó részeit. Paskoljuk teljesen szárazra az egész területet!


Piros popsi


Állandó téma a kisbabák popsijának kipirosodása. A popsi kivörösödését leginkább a szokottnál valamivel hűvösebb vízzel, illetve babaolajjal és szintetikus szappan használatával előzhetjük meg. A korai, szelíd edzés jobban megvédi a baba popsiját a kipirosodástól, mint bármelyik reklámozott törlőkendő. A pelenkával fedett bőr kenésére használjunk természetes alapú kenőcsöt, amely nem tartalmaz semmiféle tartósítószert, adalékanyagot.


Ha mégis begyulladt a popsi


Ha mégis megtörtént a baj, akkor a gyógyulást a következők segítik elő:

Pelenkaváltás. Legyen gyakori, de ügyeljünk a jó nedvszívó képességgel bíró anyagok használatára. A sokat pisilő babáknak ajánlatos egy számmal nagyobb pelenkát használniuk. Az eldobható pelenka soha nem feszülhet a popsin, a test és a pelenka között legyen elég levegőréteg.
Meztelen rugdalózás. A baba rugdalózzon meztelenül minél gyakrabban jó meleg helyen, hogy ne hűljön meg. A levegő, és ha mód van rá, a napfény is, természetes módon gyógyítja a bőrt.
Ülőfürdő. Cickafark, extra levendula, kék kamilla, rózsa és rózsa muskátli illóolajaiból, valamint holt-tengeri só keverékéből áll, és már majdnem két évtizede használatos nagy sikerrel. Naponta egyszer, akár többször is beleültethetjük a babát egy kisebb lavórba. Minden pelenkacserénél ilyen gyógyfürdőbe mártott mosdókesztyűvel mossuk le a kivörösödött popsit. Az oldal elkészítéséhez fél teáskanál sókeveréket tegyünk 1 liternyi testmeleg vízbe.
Szárító kezelések. Az ülőfürdő használata után ajánlatos az újszülöttet hajszárítóval megszárítani, mert a sebes popsi dörzsölése, érintése igencsak fájdalmas lehet. A hajszárítóval történő szárítás csökkenti a fájdalmat, mellesleg levegőt és meleget biztosít, miközben a bőrt is megszárítja.
Kezelés anyatejjel. Az anyatej a popsi kipirosodása ellen is tökéletes. Ha a kezdődő kisebesedés észlelésekor a baba popsijára kenjük, nem súlyosbodik, hanem begyógyul.
A szoptató anya étkezése. Kisebesedett babapopsi láttán felmerül a szoptató anya étkezési szokásainak átgondolása is. Gyakran az erős fűszerek, és a túladagolt C-vitamin is kicsípi az érzékeny popsit. El kell dönteni, hogy kell-e a pizzára pepperoni, amely az anyatejen keresztül esetleg kicsípheti a kisbaba bőrét.
Fitoterápia. Az enyhén kivörösödött popsira nagyon hatékony lehet a Körömvirágkenőcs. Súlyosabb esetben, ha már nedvedző területek és kiütések is láthatók, az immár húsz éve beváló Feketenadálytő-kenőcs segíthet. Fontos, hogy egyik termék sem tartalmazhat tartósítószereket.



Szeretnél még többet megtudni a babaápolásról? Akkor ezt vedd meg:

Ingeborg Stadelmann
A bába válaszol (bõvített, javított kiadás)
Katalizátor Könyvkiadó


Ingeborg Stadelmann, németországi bába, több évtizedes bábai tapasztalatának tudásával írta meg könyvét. A könyv a kismamák várandósság alatti gyakorlati problémáival foglalkozik, majd a szülés, a gyermekágy és a szoptatás problémáira nyújt megoldási javaslatokat három fõ területen, az aromaterápia, a fitoterápia és a homeopátia igénybevételével. Kézikönyv, melynek minden várandós polcán ott a helye!

Ár: 3900 Ft

Tovább a Katalizátor Könyvkiadó honlapjára >>>

 

 


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL