2017. október 20. - Vendel
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. október 20. - Vendel
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Séta a Holt-tenger partján

Zsu

A Holt-tenger 400 méterrel mélyebben fekszik a tengerszint alatt, a magas sótartalom miatt nincs benne élet. Mi azonban mégis kíváncsiak voltunk rá, ezért alaposan utánanéztünk, milyen csodálnivalókat rejteget e titokzatos táj. Gyere, és fedezd fel velünk a legősibb tengerpartot!

 

Manapság a keleti partvidék gyéren lakott, a Holt-tenger viszont kedvelt kirándulóhely. A rendkívül sós vízben jólesik lubickolni, hiszen az ember nem süllyed el benne. Jóformán alig lehet benne úszni, a víz felhajtóereje ugyanis megfordítja az embert, szinte csak a vízfelszíni lebegésnek tekinthető a fürdés. Egész évben lubickolhatunk, fürdés után azonban feltétlenül mosakodjunk le tiszta vízben – különösen a szemünk védelmében. A Holt-tenger vize ugyanis hatszor sósabb a többi tenger vizénél. A víz gyógyhatását már kétezer évvel ezelőtt, Heródes korában felismerték.

A kellemesen langyos vízben nem lehet elsüllyedni.


A tenger partján a napfürdőzés is kellemes időtöltés lehet, csakúgy, mint bekenni magunkat az ásványi anyagokban gazdag iszappal, és kipróbálni, élvezni annak gyógyhatását. A környékbeli időszakos folyók, patakok a dombokról ásványi anyagokat mosnak a vízbe. Errefelé árusítják a belőle készített gyógyhatású krémeket, bőrkezelő készítményeket.

A Holt-tengerhez Amman és Kerak felől is érkezhetünk. Ez utóbbinál Kerak-Mazar vagy Ghor El-Safi útvonalon, vagy a történelmi Királyok útján.Jordán-völgy


Egy nagy mélyedés északi végén helyezkedik el a Jordán-völgy, a földfelszín legmélyebb pontja.  Jellemzően mediterránklímájú, gyümölcstermő vidék, ahol sok narancs, dinnye, banán, gránátalma, stb. terem. A világ egyik legősibb civilizációja vert itt gyökeret. Ám a Jordán-völgy a vallásos utazóknak is nagy jelentőségű célpontja. Azért is, mert a Jordán folyó volt az, amelyben Jézus megkeresztelkedett, és ahol Keresztelő Szent János működött és keresztelt.
Észak felé haladva a Jordán-völgy első jelentőseb települése Karama, majd Pella, mai nevén Tabaqat Fahl felé félúton található Tell Deir Alla, ahol Jakab pihent az angyallal vívott küzdelme után.

A Jordán-völgy Jordánia természetes, zöld háza és télikertje.


Hammamat Main és Zarqa Main – a festői fürdőhelyek


A Holt-tenger mellett van még egy nagyon kedvelt gyógyfürdőhely, Madabától 10 km-re, Hammamat Main, amely kedves falu egy festői völgyben. Nagyrészt keresztények élnek itt, szép terméskő házaikban.
Maga az autózás is az egyik legizgalmasabb dolog Jordániában. Az út mintegy 1400 méterre emelkedik a Holt-tenger szintje fölé. Hol fekete lávakő, hol lila homokkő, hol sárga színben megjelenő homok, mészkő, agyag teszi változatossá a talajt. Jordánia egyiklegszebb táján haladunk, míg végül meredek kanyarok visznek lefelé a meleg vizű forrásairól és fürdőiről híres Zarqa Mainba.

Ammantól 58 km-re, Madabától délre a Holt-tenger felé haladva, 12 km-re egy festői völgyben fekszik a híres termálfürdő, Zarqa Main, más néven Hamman.

Az ókori Heródes-kori forrás az Ain Az-Zarqa.


A körzetben mintegy 60 termálforrás van, közöttük még 60 fokos is található. Már Heródes korában is ismerték a források gyógyhatását, és a rómaiak is gyógyításra alkalmazták e vizet. Ma már a források vizét klinikai kúrákra is felhasználják, a vízbázisra egy gyógyfürdő- és üdülőközpontot alakítottak ki, valamint egy rehabilitációs centrumot is létrehoztak. A falu neve Main Spa.

Main Spa - a rehabilitációs centrum


Nagyon érdekes látnivaló még a vízesés is. A leglátványosabb egy 45 méter magas zuhatag, a mészkősziklákról 40 fokos víz zúdul alá. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Egyszer a sziklák felett vagyunk, máskor a forró vízesés alatt mászunk, miközben fürdünk a termálvízben.


Safi – Lót városa


Az egyik legjelentősebb régészeti felfedezés Jordániában Lót szentélye a Holt-tengertől délre, a mai Safiban. A régészek évtizedeken át a bibliai Zoárt keresték – ahogy a Madaba-térkép mutatta, amelyen létezését sejtették. Viszont ráleltek Lót szentélyére! Lót és lányai egy pincében kerestek menedéket, miután Isten megbüntette és romba döntötte Sodomát. Ahogy Sodomából menekültek, figyelmeztette az Isten, ne nézzenek vissza. Azonban Lót felesége nem fogadott szót, így a visszatekintő asszony sóbálvánnyá vált. Amikor aztán a hegyre felértek és pincére leltek, egyszer csak egy sóbálványt pillantottak meg, amiben Lót a feleségét vélte felismerni. E kőképződmény látható itt.

Lót szentélyeEgy szép bizánci kolostort is feltártak itt, amelynek mozaikján lévő felirat megemlíti Lót nevét is. Ez bizonyította a bibliai történet e helyszínét. Mellette lakóteret és sírkamrákat is találtak. Az írás szerint az ember már Kr. el. 3000 évvel megtelepedett itt.


Mukawir (Machaerus) – a bibliai táj


A Holt-tenger mellékén szintén jelentős bibliai szent hely az Ammantól 70 kilométerre található Mukawir, a ma szegényes kis beduin település. Madabán át a 35-ös úton érhető el, Libbnél letérve a történelmi Királyok útjáról. Madabától 13 km-re fekszik Libb. E vidéket a Wadi Wala völgye köti össze a Holt-tengerrel, míg 21 km-re van Mukawir (Machaerus).

Állítólag a hajdani Machaerus volt Keresztelő Szent János életének utolsó helyszíne.


Qasr al-Mishneqeh – Keresztelő Szent János kivégzésének helye

Mukawir szomszédságában találjuk a kopasz, sziklás hegy tetején az egykori erődöt, a Qasr al-Mishneqehet, melynek jelentése a „bitófa fellegvára”. Az elnevezés, illetve a tudósok feltételezése szerint itt végezték ki Keresztelő Szent Jánost. Az ősi erődöt, az első várat még Alexandros Janneos hasmoneus uralkodó építtette a nabateusok támadásai ellen. Soha nem foglalták el az erődöt, de Kr. e. 63-ben ez sikerült a rómaiaknak.

Nagy Heródes később helyreállíttatta az erődöt és hatalmas, szépséges palotává alakíttatta. Jeruzsálem eleste után 70-ben nagyon sok zsidó menekült ide, de két évre rá a várat teljesen lerombolták. A Qasr al-Mishneqeh romjai között találjuk Heródes Antipas palotájának maradványait.

A romoktól gyönyörű kilátás nyílik a Holt-tengerre és partvidékére, a szakadékokra, de még Jeruzsálemig is ellátni.


Umm ar-Rasas – bizánci hagyományok


Madabától délre, Ammantól 50 km-re fekszik Umm ar-Rasas, egy régi római-bizánci település maradványa. Jelentőségét az adja, hogy a közepén áll egy 14 méter magas torony, melynek korabeli funkciója vitatott: megfigyelő őrhely, jelzőhely vagy egyszerűen csak a szerzetesek imádkozó helye.

Vajon mi célt szolgált a hatalmas torony?


1986-ban feltárták az egykori Szent György-templom hatalmas mozaikpadlóját, amit 785-ben készítettek. Rajta a Madaba-térképhez hasonlóan Jeruzsálem, Madaba, Gaza, Cesarea és 26 palesztin, transzjordániai és Nílus deltavidéki város képe látható, emellett állatfigurák is vannak a csodálatos mozaikpadlón, amely fölé védőépületet emeltek.

 

Rozvány György
Jordánia - Séta a történelemben
(Alexandra Könyvkiadó)

Jordánia manapság a Közel-Kelet egyik leglátogatottabb országa, ahol az arab és iszlám emlékek mellett jelentősek azókori világ relikviái és a kereszténység történetének bibliai zarándokhelyei is. Ki ne hallott volna a nabbateusok rózsaszínű városáról Petráról, vagy ki ne olvasta volna a Bibliát, hogy megismerje Mózes, Krisztus vagy Keresztelő Szent JÁnos szerepét a keresztény vallás kialakításában. Ki ne tanult volna a Római Birodalomról, amely az akkori közel-keleti területeket is meghódította, és városokat hozott létre? Nos, mindezekről képet kapunk a Jordánia - Séta a történelemben című könyvben. E kötet segítségével különleges utazást tehetünk - bejárva a bibliai helyszíneket is -, és részesei lehetünk a mai jordánaiai életnek. Nem csoda hát, ha kedvet kapunk, hogy elutazzunk e csodálatos országba...

Tovább az Alexandra Könyvkiadó oldalára >>>

 

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Mit láttál meg először a képen? - Megmutatja, ki is vagy valójában!

Mit láttál meg először a képen? - Megmutatja, ki is vagy valójában!

Ezt a tesztet egy olasz pszichológuscsoport állította össze, akik megfigyelték a tudatalatti oly különös működését, hogy bizonyos emberek mást látnak egy adott képre pillantva, mint mások. Te mit látsz meg először az alábbi képen? Egy koponyát? Egy csigát? Vagy esetleg egy térképet? Teszteld magad, mert a választásod sok mindent felfed rólad!

Tovább »
Hívj meg életedbe egy spirituális barátot ezzel a mágikus porral

Hívj meg életedbe egy spirituális barátot ezzel a mágikus porral

Ha spirituális alkat vagy, akkor sokszor szembesülhetsz azzal, hogy nem ért meg a környezeted. Bizonyára vágyakoztál már egy olyan személy után, akivel jó barátok lehettek, mert ő megért, vele egy szinten vagytok, akivel nem csak közös az érdeklődési körötök, de még talán lelki társak is vagytok. Ez a varázslat segít megtalálni ezt az illetőt! Készítsd el a mágikus port és idézd meg őt!

Tovább »
A takarítás mágiája, avagy a rendszerezés és a szervezés japán művészete

A takarítás mágiája, avagy a rendszerezés és a szervezés japán művészete

A híres szerző, Marie Kondo könyve, a „Rend a lelke mindennek”, millióknak tanított már meg hasznos dolgokat. Többek között azt, hogyan becsülhetik meg otthonaikat és saját magukat. A könyv arra tanít, hogyan szabadulj meg mindattól, amire már nincs szükséged, és csak az olyan dolgokat tartsd meg, amik igazán örömet okoznak. Most eláruljuk a könyvben rejlő főbb titkokat.

Tovább »

Kalkulátor

Lakásszín kalkulátor

Otthonod berendezésekor is jó szolgálatot tesz a színtudomány, persze csak ha tudod, hova melyik színt érdemes. Segítségével hosszútávon jobb lesz közérzeted. Ismerd meg tippjeinket!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Erdősné Zsóka

Szoptatási tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Erdősné Zsóka

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép