GYERMEK

Milyen ápolásra van szüksége a babának?

Szerző:
Szabó Anna
Gyakran szóvá tesszük, milyen tökéletes a kisbabák bőre. Való igaz, egy frissen fürdetett baba lágy, édes illatú bőréhez nincsen fogható a világon. Csakhogy a legtöbb csecsemő nem születik makulátlan bőrrel, sőt életük első néhány hónapjában a különféle bőrbántalmak, bőrirritációk seregnyi válfajától szenvedhetnek.

 

Első napok


• Születéskor a babák bőrét rendszerint magzatmáz borítja, egy viaszos, fehér anyag, ami az anyaméhben védelmezi a bőrt. Ennek eltávolításakor vörös foltok, megnyomódások, zúzódások és karcolások kerülhetnek napvilágra. Ezek a sérülések a magzati élet és a szülés folyamán is keletkezhetnek – különösen, ha nehéz szülésünk volt -, de aztán gyorsan eltűnnek.
• Az első néhány hét alatt előfordulhat, hogy a bőr kissé hámlik, elsősorban túlhordott terhesség esetén. Ez a jelenség főként a kezet és a lábfejet érinti, ám ez is hamar normalizálódik.
• Ez idő tájt a csecsemők bőrén apró fehér vagy sárga pettyek alakulhatnak ki az orr és az orcák tájékán. Ennek hátterében a faggyúmirigyek átmenetileg megnövekedett tevékenysége áll, feltehetően az anya hormonjainak serkentő hatása folytán, amelyek egy ideig még jelen vannak a gyermek vérkeringésében. Az előzőekhez hasonlóan az is megszűnik néhány hét alatt.
• Egyes esetekben a faggyúmirigy-aktivitás változatlan marad, és az akne egy enyhe formája alakul ki. Ez inkább fiúgyermekeknél fordul elő, mint kislányoknál, és könnyen kezelhető.
Hogyan ápoljuk a babák bőrét?
A csecsemők immunrendszere a születés utáni időszakban fejlődik, emiatt bőrük fölöttébb érzékeny a külső hatásokra. Ezért olyan fontos, hogy különös gonddal ápoljuk. De mégis hogyan?
• Használjunk olyan babaszappant, fürdetőt és sampont, amelyek összetétele alkalmas a kisbabák érzékeny bőrének ápolására.
• Bőrbetegség, illetve száraz, érzékeny bőr esetén válasszunk egyszerű, illatosító adalékoktól mentes szappant.
• A túlérzékeny bőrű babákat mosdassuk szappanpótlóval. Érdeklődjünk a gyermekorvosnál vagy a gyógyszertárban.
• A mosószerek irritálhatják a kényes bőrt, főleg, ha már amúgy is sérült vagy gyulladt. Ne használjunk bioaktív mosószert a ruhák, az ágynemű és a pelenka mosásához.


Előforduló bőrproblémák


Az anyaméhben biztos védelmet élvező bababőr roppant sérülékeny, amikor érintkezésbe kerül a külvilággal. Miközben új környezetéhez alkalmazkodik, seregnyi új inger éri, kezdve a hordozástól, a fürdetésen, törülközésen, öltöztetésen keresztül a hőmérsékletváltozásokig. Ezek bármelyike előidézhet kiütéseket és egyéb bőrtüneteket. A leggyakrabban előforduló problémák:

Bőrprobléma

Kezelése

Pelenkakiütés


A levegőtől és napfénytől elzárt nedvességtől felázott, a vizeletben, ill. a székletben megtelepedő baktériumok által magtámadott területeken nem ritka a bőr gyulladásával, kipirosodásával járó fertőzés, amelyet a szakemberek csak „pelenka-dermatitisznek” neveznek.

Tünetei: jellegzetesen a pelenka által fedett területre korlátozódó kiütések, halvány vörösödés, enyhe irritáció, esetleg súlyos, kisebesedéssel járó bőrgyulladás.

A pelenkakiütés elkerülése érdekében fontos, hogy a bőrt tisztán és szárazon tartsuk. Cseréljük gyakran a pelenkát, törölgessük szárazra a bőrt, és kenjük be olajjal vagy krémmel, ami elszigeteli a nedvességtől. A babaolaj vagy babakrém a kicserepesedett bőrt is megnyugtatja. Levegőztessük a baba bőrét, amikor csak lehetőségünk nyílik rá.

Napallergia


Kicsiny, duzzadt vörös foltok, elsősorban a hason vagy a háton. Az újszülött csecsemők szervezete még nem tudja megfelelően szabályozni a testhőmérsékletet, ezért könnyen túlhevülnek. A túlöltöztetés, a nyári hőség, a ruha vagy ágynemű okozta súrlódás szintén okozhat kiütést.

Öltöztessük szellősebben a kisbabát, és csavarjuk lejjebb a fűtést a szobában. Egy kis hűsítő hintőpor jót tesz ilyenkor. Figyeljünk arra, hogy csak pamut és természetes alapanyagú ruhaneműket adjunk a kicsire, mert bőre még annyira érzékeny, hogy komoly irritációkat okozhat nála a műszállal való érintkezés.

Koszmó


Ez a jelenség éppolyan normális, mint a többi testrészt fedő bőr hámlása, és nem jelenti azt, hogy baj lenne a higiéniával. A baba fejét sapka alakban vastagon borító hámréteget nevezzük koszmónak. Előfordul, hogy kiterjed a baba szemöldökére és a fülek mögötti területre is. Oka a bőr fokozott faggyútermelése. A szigetekben felhalmozódó faggyú és sejttörmelék irritálja az alatta fekvő bőrterületet, amelynek következtében az foltosan kivörösödik.

Használjunk speciális gyógysampont, kenőcsöt, vagy gyengéden dörzsöljük a fejbőrt meleg olívaolajjal és hagyjuk rajta éjszakára. Az olaj fellazítja a pikkelyeket, amelyek így a következő napon lemoshatók.

 

A köldökcsonk tisztán tartása


A magzati életben a köldökzsinór volt az a létfontosságú szerv, amely az anyai vérből oxigént és tápanyagokat szállított az önállóan lélegezni, táplálkozni még nem tudó magzathoz, és amelynek segítségével szervezetéből a salakanyagok távozhattak. A baba világra jöttekor a köldökzsinórt elvágják, és hagyják, hogy a helye begyógyuljon, behámosodjon. Ez a folyamat kb. 10 napot vesz igénybe – a csonk előbb összezsugorodik, elszárad, elfeketedik, majd egyszerűen leesik.


Fontos tudni, hogy a nem megfelelően tisztán tartott, macerált köldökcsont komoly fertőzés forrása lehet, ezért piszkálni, leválását siettetni nem szabad. Száraz, szabad levegőn gyorsabban mumifikálódik és gyógyul, ezért érdemes a pelenkán kívül tartani. Igyekezzünk ezért pelenkával, illetve guminadrággal nem befedni és amennyire lehet, szárazon tartani. A csonkot minden nap tiszta, forralt és lehűtött vízbe mártott vattapamaccsal tartsuk tisztán. Az orvos által felírt alkohol és szárító, fertőtlenítő hatású hintőpor használatát az orvos még a kórházban megmutatja. Óvatosan töröljük át az udvarát is. Amennyiben ezzel kapcsolatban problémák, kérdések merülnek fel, kérjük csecsemőápoló nővér vagy védőnő segítségét.

A csonk leesését kísérő folyamatok megfelelnek a normális sebgyógyulásnak. Kevés szövetnedvnek, illetve egy-két csepp vérnek a csonk helyén való megjelenése még nem kóros. Kórosnak a tartós nedvedzés, vérzés, genny ürülése számít. Ügyeljünk tehát rá, hogy a köldök területe a csonk leesése után is mindi tiszta legyen.


Körömápolás


Akár rövid, akár hosszú körmökkel születik a baba, előbb-utóbb le kell őket vágni, hogy ne tudjon csúnya karmolásokat ejteni az arcán, amikor a kezével hadonászik, a szemét dörzsöli, vagy az öklét próbálja szopni. Tanácsos a körömvágáshoz olló helyett körömreszelőt használni, utóbbival a körömszélek simán, hasadásmentesen formálhatók, és elkerülhető az ujjak bőrének véletlen felsértése, befertőződése. Ha mégis az ollóval vagy körömcsipesszel való vágás mellett döntünk, ne felejtsük el a művelet végén a csecsemő ujjainak szélét saját arcunkon tesztelni, és a szükséges korrekciókat körömreszelővel elvégezni.



A lábujjak körme általában lassabban nő, mint a kéz ujjaié, viszont hajlamosabb a benövésre és a gyulladásra. Ennek elkerülése érdekében a lábujjak körmeit mindig egyenes vonalban kell vágni, a körömágy érintése nélkül. Ha valamelyik köröm vágásakor mégis sérülés következik be, azonnal kezeljük az érintett területet fertőtlenítőszerrel, hogy a következményes gyulladást megakadályozzuk.


Hajápolás


Egyes babák meglepően dús, sötét hajkoronával születnek, míg mások szinte teljesen kopaszon. Függetlenül azonban a születéskori állapottól, a csecsemők haja néhány hetes korukra gyérré, vékony szálúvá válik, és csak hónapok múlva kezd újra nőni. A csecsemők hajápolása tehát nem túl nagy kihívás – elég néhány naponta megmosni, vagy vizes szivaccsal átdörgölni, majd lágy szőrkefével megigazítani. Fésűt semmiképpen ne használjunk erre a célra – egyrészt mert teljesen szükségtelen, másrészt, mert a fogai felsérthetik az érzékeny fejbőrt.

Általános érvényű igazság, hogy a csecsemők a fürdésnél csak egy dolgot utálnak jobban: a hajmosást. Ennek oka az lehet, hogy a fürdőkádban hanyatt fektetve, netán a mama hóna alatt, a fejüket a kádba lógatva nem érzik magukat biztonságban. Ha a baba úgy visít hajmosás közben, mint egy kismalac, váltsunk taktikát. Néhány hajmosási praktika:

1. Szivacsfürdő
Ültessük a csecsemőt az ölünkbe egy tiszta kendőre vagy vízálló kötényre, és dörgöljük át a hajas fejbőrt tiszta vizes szivaccsal – ha szükséges, samponossal –, majd töröljük át száraz kendővel.
2. Törölközőbe tekerve
Vetkőztessük le a babát, simítsuk a karjait az oldalára, majd göngyöljük be egy nagy, puha fürdőlepedőbe, majd vegyük a kis csomagot a hónunk alá úgy, hogy karjával mintegy sínezzük a gerincét, tenyerünkkel pedig a fejét támasszuk alá. Vigyázva, hogy a felsőteste ne lógjon, tartsuk a fejét a kád fölé. Szabad kezünkkel locsoljunk egy kis vizet a hajra, ezután samponozzuk be a fejét, gyengéd, körkörös mozdulatokkal oszlassuk el rajta a habot, majd egyszerűen öblítsük le. Ha végeztünk, inkább finoman tapogatva, mint dörzsölve töröljük át a baba fejét száraz törülközővel. Vigyázzunk azonban arra, hogy a törölközőnek csak a széleit használjuk, és ne takarjuk le a baba arcát, mert attól könnyen megijed és pánikba esik.

3. Védőkalapban
A karimaszerű, a hajas fejbőrt az arctól elhatároló alkalmatosság kiváló segítség a hajmosáshoz, mert megakadályozza a víznek és a samponnak az arcra való csorgását, így csökkenti a csecsemő félelemérzetét.

 

Babafürdetés


Mielőtt a fürdetéshez ténylegesen nekikezdünk, gyűjtsünk minden szükséges eszközt magunk köré, később ugyanis már nem lesz lehetőségünk ezeket elővenni.

Szükség lesz a következőkre:

• csúszásgátlóval ellátott műanyag babakád
• enyhe hatású babaápoló szerek
• egy tálnyi forralt, lehűtött víz
• vattapamacsok
• frottír fürdőlepedő
• szivacs vagy puha kendő
• tiszta pelenka, ruhácskák.


Még mielőtt a fürdőkádba ültetjük a kisbabát, tisztítsuk meg az arcát forralt, lehűtött vízbe mártott vattapamaccsal, idősebb csecsemő esetén egyszerű vizes törlővel. A hajlatokat előzetesen töröljük át olajjal átitatott kendőcskével, a fülkagylót pedig fültisztító pálcikával tisztítsuk. A füljáratba nem szabad belenyúlni!


Dr. Frances Williams
Babaápolás lépésről lépésre
(Hajja & Fiai Könyvkiadó)


Amikor egy pár életébe beköszönt az a csoda, hogy gyermekük születik, addigi életük bizony alapjaiban változik meg. Egyszerre más gondok foglalkoztatják őket, másképp kell szervezniük mindennapjaikat, és mi tagadás, a kis jövevény addig ismeretlen feladatok egész sorával látja el őket, amelyek megoldásához minden segítő kézre szükségük van.

A Babaápolás az első gyermeküket nevelő, a csecsemőgondozásban még tapasztalatlan szülők számára készült, hogy segítse őket a ,,rutin’’ teendők útvesztőjében. Megtalálható benne minden olyan ismeret, amire a csecsemő egyéves koráig az etetés, fürdetés, pelenkázás, öltöztetés, altatás során szükség lehet, sőt az elsősegélynyújtást és a védőoltásokat illetően is értékes információkkal szolgál.

A leírásokat mindenhol képek egészítik ki, amelyben az egyes mozdulatok és eszközök bemutatásra kerülnek, és amelyek alapján lépésről lépésre sajátíthatók el az olyan, látszólag egyszerű tevékenységek, mint a szoptatás, a tápszerkészítés, a cumisüveg-sterilizálás, a pelenkahajtogatás vagy az öltöztetés.

Dr. Frances Williams londoni gyermekgyógyász-szakorvos hosszú évek alatt, több száz kispapa és kismama kérdései, beszámolói alapján írta ezt a könyvet, hogy megkönnyítse mindazon szülők életét, akik a csecsemőgondozás gyakorlatában még csak kevés ismerettel bírnak, de szeretnék azokat a lehető legteljesebb mértékben, és – amennyire lehetséges – zökkenőmentesen elsajátítani.

Ricki Ostrov
A szép bőr titkai
(Holló és Társa Könyvkiadó)


Bőrünkhöz tükröződik általános egészségi állapotunk, közérzetünk. A tiszta, üde bőr növeli magabiztosságunkat. Ez a kézikönyv nem csak helyes bőrápoláshoz ad útmutatást, hanem külön tárgyalja a leggyakoribb bőrproblémákat és pigmentációs zavarokat is.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL