KÖZÉRZET

Visszér: nem esztétikai, egészségügyi probléma

Szerző:
Szabó Anna
Ahogy a meleg időjárás csak fokozódik, úgy panaszkodik egyre több nő a nehézláb érzésre, a viszkető vájdlikra, az egyre nagyobb számban kidudorodó erekre… Ezek a tünetek az esetek többségében a visszérbetegségre utalnak, melyek már alig harmincévesen is jelentkezhetnek.


A lábon jelentkező kidudorodó, kékes erek nemcsak csúnyák, hanem gyakran fájdalmasak is lehetnek. A sebészi beavatkozás helyes étrenddel, némi életmód-változtatással, a megfelelő vitaminok és néhány hatékony gyógynövénykészítmény szedésével elkerülhető.

 

Az enyhe kellemetlenségtől a súlyos betegségig

A visszerek (vénák) olyan gyűjtőerek, amelyeken keresztül a vér a szövetektől a szívhez áramlik. Amíg ezek egészségesek, a bennük lévő billentyűk a vért csak egy irányba engedik folyni. Ha azonban a billentyűk meggyengülnek és nem zárnak rendesen, a vér visszafelé áramlik és összegyűlik – ez okozza az ér kidudorodását. A közismerten visszértágulatnak nevezett állapot legtöbbször az alsó végtagon alakul ki (kivéve az aranyeret, amely a végbélnyílás visszereinek tágulata).

A legtöbb ember számára a visszértágulat csupán enyhe kellemetlenséget jelent. Súlyosabb esetben azonban a visszértágulatban pangó vérből folyadék jut a környező szövetekbe; a folyadék bokaduzzadást idéz elő, majd a bőr pikkelyes lesz, és viszketni kezd. Gyakran az egész láb elnehezül, fájdalmassá válik, különösen hosszabb állás után. A visszeres állapot kezelés nélkül általában romlik.

 

Mi okozza?

A visszértágulatok kialakulásában elsősorban genetikai és hormonális tényezők játszanak szerepet. A kialakulás iránti hajlam családon belül öröklődik. Négyszer gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál.

További lehetséges ok a túlsúlyosság és a terhesség; ilyenkor ugyanis megnehezül a vér visszaáramlása a szívbe. A terhesség során bekövetkező hormonális változások hatására ráadásul a visszérfal gyengül.

A visszértágulat gyakran alakul ki olyanoknál, akik sokat állnak, rendszeresen keresztbe tett lábbal ülnek, illetve életmódjuk mozgásszegény. Ugyancsak veszélyeztetettek a szívelégtelenségben (amikor a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért), illetve a májzsugorban szenvedő betegek.

 

Az étrend-kiegészítők hatása

Visszértágulat kialakulásakor szedjen C-vitamint és flavonoidokat (ez utóbbiak segítik a C-vitamin felszívódását), valamint E-vitamin – mindezek javítják a vérkeringést, továbbá erősítik a visszerek és hajszálerek falát.

Ázsiai gázló nevű gyógynövényt, amely a visszér kezelésében alighanem a legértékesebb természetes kiegészítő, a fenti vitaminok mellett is alkalmazhatod: javítja a vérkeringést, erősíti az erek közötti kötőszöveteket, és védelmezi az érfal rugalmasságát. A fekete áfonya az ázsiai gázló kiegészítője, a két gyógynövény általában együtt, egy készítményben kapható. Az ázsiai gázló és a fekete áfonya helyett vadgesztenye-kivonatot is használhatsz, a tapasztalatok szerint gyulladásgátló hatása van, csökkenti a duzzadást, valamint gátolja a folyadék felszaporodását a szövetek között. A javulásra azonban akár három hónapot is várnod kell.

 

Előzd meg!

Mozogj rendszeresen, de a megterhelő testmozgást kerüld. Inkább gyalogolj, kerékpározz vagy ússz, mint kocogj. Ne emelj nehéz tárgyakat sem!
Amikor csak teheted, polcold fel a lábad, ezzel megelőzheted a vér pangását a visszerekben.

Ne állj vagy ülj sokat egyhuzamban, és ne tedd keresztbe a lábad.
Ne hordj szoros ruhát, például szűk cipőt, harisnyát, övet. Ezek a ruhadarabok ugyanis elszorítják az alsó végtagi visszereket, és akadályozzák a vér áramlását.

 

Gyógyfásli kontra vadgesztenye

A visszerekre gyakran javasolnak rugalmas gyógyfáslit. Ez a gyógyászati segédeszköz valóban enyhíti a tüneteket, de viselése kényelmetlen és sokba kerül. Egy újabb németországi vizsgálat szerint a visszértágulatra hajlamosaknál a vadgesztenye-készítmények éppen ilyen jó hatással szolgálnak a betegségben szenvedőknek.

Visszér elleni gyógymódok

Pár „kis szuri” csodákra képes

A leggyakoribb eljárás napjainkban az injekciózás, amivel már akár kisebb visszereket és seprűvénákat is el tud tűntetni a szakember. Azonban a végleges eredmény eléréséhez több kezelésre van szükség. Ennek továbbfejlesztett változata a lézerrel vagy hősugárkezeléssel kombinált injekció, de még nagyon kevés helyen alkalmazzák.

Lézeres kezelés

A technika legfrissebb vívmánya ezen a téren, de jó, ha tudod, hogy csak a legfeljebb 3 mm vastag visszerekre van jótékony hatással. Egy lézersugár hatol át a bőrön, mely kizárólag a piros és kék erecskéket károsítja, vagyis pont azokat, melyek már telítődtek salakanyagokkal. A kezeléskor enyhe bőrpír, sőt, akár kékes zöld foltok is jelentkezhetnek, amik pár nap leforgása után szinte észrevétlenül eltűnnek.

Ha már nincs más megoldás: műtét

A legdrasztikusabb beavatkozás, melyet tényleg csak súlyos esetben vetnek be az orvosok. Vagyis csak akkor, ha a törzsi vénák felső szakasza nagymértékben kitágult, vagy billentyűelégtelenség fennálltakor. A műtét során a kitágult ereket távolítják el kis metszésen keresztül, melynek többnyire csak alig észrevehető nyoma marad. Ettől sem kell annyira rettegni: (általában) a beavatkozás után egy órával a beteg a saját lábán távozhat.

Kínai gyógymód: visszér elleni tea

Hozzávalók: 90 g friss, pirítatlan földimogyoró a barna hártyával együtt, 90 g apró szemű piros baba, 90 g piros datolya, 2 fahéjrúd.
Hatása: erősíti az ereket a visszerek megelőzésére, és javítja a keringést. Ezzel együtt gyengéden víz választódik ki.
Az összes hozzávalót 2 liter vízben 30 percig főzd meg. Szűrd le, és 2 napra elosztva idd meg. Legalább két hétig rendszeresen kúráld megad ezzel a főzettel!

 

Mindeképpen fordulj orvoshoz ha…

• A visszértágulat környéke kivörösödik – ez érgyulladás jele lehet, ami súlyossá is válhat.
• A lábfájdalom miatt nehezen jársz.
• A visszértágulat körül a bőr elszíneződik vagy hámlani kezd.
• A visszértágulat kisebesedik.
• Bokaduzzadást tapasztalsz – ha mindkét lábadat érinti, szívbetegség jele lehet.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL