2017. december 17. - Lázár, Olimpia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. december 17. - Lázár, Olimpia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Kirándulás bibliai helyszíneken

Zsu

Jézus nyomában már jártunk, sőt már a Vatikánt is felkerestük. Kíváncsiságunk azonban még mindig töretlen, ezért most olyan helyekre invitálunk, ahol a biblia más szereplői éltek. Egy biztos: garantáltan izgalmas utazás lesz.

Madara – a mozaikok városa


Madaba, arab nevén Medeba 4500 éve lakott hely, és igen fontos település volt a Damaszkusz és a Vörös-tenger közötti kereskedelmi útvonalon, a történelmi Királyi úton. A bibliában úgy ismerték, mint a moabiták városa. Kr. e. 850-ben a moabita király, Mesha alapította, miután számos győzelmet aratott az izraeliták felett. Ez a város nevéből is kitűnik. A moabiták héber nyelven beszélő zsidó rokonnép volt. Később a település az amoriták és az Egyiptomból érkező izraeliták kezére került. Több évszázadnyi moabita és nabateusi uralom után került Mabada és környéke a Római Birodalomhoz. Madaba gazdag város volt, sorra emelték az oszlopsoros utakat, és nyilvános épületeket is építettek. Olyan volt, mint egy tipikus római provinciális város. Már az 5. században saját püspökei voltak, akik a bizánci időben, a 6-7 században, számos templomot emeltek, ezekből 14 ismert. A perzsák 614-ben lerombolták Madabát, majd 746-bnan földrengés sújtotta. Hosszú időre csend borult a települése.

Madaba ad otthont a világ legnagyobb mozaikgyűjteményének. 


Induljunk hát el egy kis mozaiknézegetésre a városközpontban. Könnyű dolgunk van, mert egymáshoz viszonylag közel találhatóak.

A Madaba térkép


Ez a pompás mozaiktérkép ma már a görög-ortodox Szent György-templomban található, ugyanis 1986-ban a romok fölé egy bizánci templomot építettek. Ennek következtében a bizánci templom padlóját alkotja és díszíti. Hozzávetőlegesen 560-ból származik. Az ősi bizánci kori Palesztinát, a Szentföldet ábrázoló térkép csak részben maradt fent.

 A szent György templom naponta 8-18 óráig tart nyitva. Belépődíj: 1 JD.Lángoló palota


Más néven Leégett palota. Ez a családi ház gazdag család tulajdonában volt, erre sok szép mozaik is utal. A bizánci korban égett le, de a mozaikok épségben megmaradtak. Az újabb ásatások során újabb mozaikot tártak fel, például egy lakóház padlóját. Az ásatást még nem fejezték be, így nincs lehetőség minden termet megtekinteni. A Leégett palotát akár a mozaikok palotájának is nevezhetnénk a sok gyönyörű mozaikpadló láttán


Mártírok temploma


A Lángoló palota mellett áll a Mártírok temploma. E templom mozaikpadlója a 6. századból származik. Nagy részét a képrombolók sajnos erősen megrongálták, de még mindig csodálatos geometrikus és virágdíszítésű mozaikokat láthatunk itt.


Szűz Mária templom


Az út túlsó oldalán, az ún. Régészeti Parkban találjuk a Szűz Mária-templomot. Ennek a templomnak csodálatos mozaikja volt az első, amit Madabában felfedeztek egy magánházban 1887-ben.


Hippolytus csarnok


A Szűz Mária-templomnál egy régebbi madabai házat találtak meg a Régészeti Parkban, amit a 6. század elején építettek. Ezt a csarnokot nagyrészt már feltárták. Mozaikpadlójának szélén akantuszlevelek, vadász- és pásztormotívumok, a sarkokon a négy évszak képei láthatók, a középső felületen pedig madárábrázolást látunk, felváltva virágokkal és növényekkel.


Az Apostol-templom


Az Apostol-templomot 1902-ben fedezték fel. Ma egész mozaikgyűjteménynek ad otthont. A templom egyben kiállítási terem, ahol más madabai mozaikokat is bemutatnak.


A Madaba Régészeti Múzeum


Nem hagyhatjuk el Madabát anélkül, hogy múzeumát ne tekintettük volna meg. Az ortodox Szent György-templomtól 400 méterre, a tűzoltóházzal szemben, a Ma’an felé vezető úttól arrébb találunk rá a kis városi múzeumra. A múzeumban mabadai mozaikgyűjtemény látható, és más környékbeli lelőhelyekről előkerült régészeti tárgyak leletek.

A múzeum naponta 8-19 óráig tart nyitva, télen 8-16 óráig, kivéve kedden. Belépő díj: 2 JD. Az itt megváltott belépőjegy érvényes a Régészeti Park egész területére is.Mózes emlékhelye – Nebo-hegy (Siyagha)


Ezen a helyen halt meg Mózes, a próféta, és itt is temették el. A templomtól csodálatos panoráma nyílik a Jordán-völgyre és a Holt-tengerre, Jeruzsálam és Betlehem tetőire.


A madabai kirándulás a Nebo-hegy megtekintésével kiváló, egész napos program lehet az arra járóknak, hiszen alig 10 percre található Madabától.

A hegyen látható Jordánia legszentebb helye, és ott van a Pisgah, ahol állítólag Mózes próféta meghalt és eltemették, az oltár mellett kereszt jelzi.
Az Ószövetség szerint az egyiptomi kivonulás és negyvenévi Moab pusztai vándorlás után Isten innen mutatta meg Mózesnek az Ígéret földjét, azaz a Kánaánt, de megtiltotta neki, hogy földjére lépjen. Ezen a helyen a korai keresztények 393-ban egy kis templomot építettek, és az azt követő századokban folyamatosan bővítették. Itt található a legszebb mozaikpadló, amit egy újabb kori mozaik alatt találtak 1976-ban, lenyűgözően szép vadász- és pásztorjelenetekkel, és sok-sok egzotikus állattal. Ha a látogató kilép a Bazilikából, egy nagy udvarban találja magát, amit három oldalról romos falak és ősi kolostorszobák vettek körül. Ebben a régi kolostorban hajdanán szerzetesek éltek.

A dombok északi oldalán van a 6. században épített Szent Lót és Szent Prokopius templomának helye, amelynek gyönyörű bizánc korabeli mozaikpadlója elragadtatja a látogatót, nagyon jó állapotban maradt fent. A ferencesek egy védőépítményt emeltek föléje.

 

Bethania – a hit hajnalán, a Jordánon túl


Ammantól 45 km távolságra, a Jordán folyó közelében van Bethania. A bibliában Bethabara néven említik az ősi szövetségek. Ezen a szent helyen sok bibliai személy megfordult, így Ábrahám, Jákob, Mózes, Joshua, Elijah, Elisha, Keresztelő Szent János és nem utolsó sorban Jézus Krisztus.

A Jordán folyó keleti partvidékén hozták létre a Keresztség Régészeti Parkot, amely magában foglalja Jézus megkeresztelésének helyszínét, a Jordánon túli települést, ahol Keresztelő Szent János egykor élt és prédikált. A Parkban tett zarándoklat megindító élmény a keresztényeknek, muszlimoknak, és zsidóknak egyaránt.

Itt jelezte a Messiás a nyilvánosság előtti első megjelenését Keresztelő Szent János.


Ma a romok a megmaradt alapfalak vallanak Bethania hajdani dicsőségéről, e szent hely üdvösségéről. Legfelül találjuk a keresztelő medencét, mellette valamivel lejjebb a víztárolót, majd a mozaikszintet. Az ellenkező oldalon mindezek tövében van Keresztelő Szent János barlangja, amelyben igen szerény körülmények között lakhatott.


 

Rozvány György
Jordánia - Séta a történelemben
(Alexandra Könyvkiadó)

Jordánia manapság a Közel-Kelet egyik leglátogatottabb országa, ahol az arab és iszlám emlékek mellett jelentősek azókori világ relikviái és a kereszténység történetének bibliai zarándokhelyei is. Ki ne hallott volna a nabbateusok rózsaszínű városáról Petráról, vagy ki ne olvasta volna a Bibliát, hogy megismerje Mózes, Krisztus vagy Keresztelő Szent JÁnos szerepét a keresztény vallás kialakításában. Ki ne tanult volna a Római Birodalomról, amely az akkori közel-keleti területeket is meghódította, és városokat hozott létre? Nos, mindezekről képet kapunk a Jordánia - Séta a történelemben című könyvben. E kötet segítségével különleges utazást tehetünk - bejárva a bibliai helyszíneket is -, és részesei lehetünk a mai jordánaiai életnek. Nem csoda hát, ha kedvet kapunk, hogy elutazzunk e csodálatos országba...

Tovább az Alexandra Könyvkiadó oldalára >>>

 

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Mennyire erős a pszichéd? - Képes lélekelemző teszt

Mennyire erős a pszichéd? - Képes lélekelemző teszt

A mentális vagy pszichikai erő azt jelenti, hogy kontrol alatt tudod tartani az érzelmeidet, és érett módon tudsz reagálni minden helyzetben, amikor fontos döntéseket kell meghoznod. Tudd meg, mennyire erős a pszichéd, és mik azok a döntő dolgok, amelyek befolyásolják mindennapi tevékenységeidet. Ehhez egyetlen képet kell választanod, azt, amelyik a legjobban vonz.

Tovább »
Járd végig ezt a 7 lépcsőt, és csak pozitív dolgok történnek veled!

Járd végig ezt a 7 lépcsőt, és csak pozitív dolgok történnek veled!

Az vagy, amit gondolsz – bizonyára gyakran hallod ezt a kijelentést, hiszen másról sem szól a Vonzás Törvénye. Oké, de mi van, ha képtelen vagy pozitív dolgokra gondolni, hiszen a fejed felett éppen összecsapnak a hullámok? Erre való ez a 7 lépcsőfok, hogy lépésről lépésre haladhass a pozitív gondolkodás és a pozitív történések felé.

Tovább »
Válassz egy rúna követ, és tudd meg, milyen üzenetet rejt számodra 2018-ra!

Válassz egy rúna követ, és tudd meg, milyen üzenetet rejt számodra 2018-ra!

A rúnák a jövendőmondás régi formái, melyet a 8. és a 11. században, már a vikingek és a normannok is használtak. Segítségükkel a sámánok és a mágusok képesek voltak átadni az isteni tudást. A rúnák szimbólumokból és betűkből állnak, melyeket kövekbe véstek, így ha szeretnéd felfedni, milyen üzenetet kaptál 2018-ra vonatkozóan csak egy kőre kell kattintanod.

Tovább »

Kalkulátor

Karácsonyi díszek S.K

Adunk néhány ötletet, ha szeretnéd a karácsonyfádat igazán különlegessé és egyedivé varázsolni.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Vargyai Györgyi

Spirituális személyiségfejlesztő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Vargyai Györgyi

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép