KÖZÉRZET

5 alapfelszerelés sportoláshoz

Szerző:
Szabó Anna
Ha rendszeresen mozogsz, vagy még csak tervezgeted, nem árt, ha tudod, milyen segítő társak tehetik élvezetesebbé és hatékonyabbá edzéseidet. Van néhány dolog, amit elsőre talán majd feleslegesnek tartasz majd, de ha egyszer kipróbáltad, tutira nem fogsz róla lemondani már többet!

 

Ahhoz, hogy igazán hatékonyan tudj edzeni, szükséged lesz néhány dologra. De nem kell feltétlenül a legdrágább és legnevesebb márkákra gondolnod – bár a minőséget itt is meg kell fizetni – az első a te egészséged. Összeállításunkból megismerheted azt az öt kiegészítő eszközt, mely minden nő számára lényeges lehet sportoláskor!

 

1. Sportmelltartó

A melltartó mióta megjelent, folyamatos változáson ment keresztül, és állandóan vizsgálják élettani hatását. Mindenképpen szükséges a viselése – főként sportoláskor – hiszen a mell önmagában védetlen szerv, melyet leginkább az ínszalagok segítenek tartani. Amikor erőteljesebb mozgást végzel, megnyúlnak, mely sokunk számára akár fájdalommal és a mellek megereszkedésével járhat.

A legnagyobb támasztékot – egy nemrégiben napvilágot látott kutatás szerint – az olyan kosárral bíró darabok nyújtják, melyek előformázottak, ennek következtében nemcsak fel-le, hanem a mell oldalirányba történő mozgást is akadályozzák. Ha még mindig kétségeid támadnak a sportmelltartó hordását illetően, akkor íme még egy döbbenetes adat: már a B-kosármérettel rendelkező nőknél is akár 21 centimétert is elmozdulhat vízszintes irányba a mell. 

 

2. Pulzusmérő

Még mindig alábecsült és félreértett sportfelszerelés a pulzusmérő, annak ellenére, hogy ma már sok futónak (sportolónak van). De hozzá kell tennünk: nem is biztos, hogy mindegyiküknél megszolgálja az árát.

Valójában a pulzusmérő a biológiai visszacsatolás, hivatalos nevén a biofeedback eszköze. Orvosi szótárak szerint a biológiai visszacatolás „egy testi funkció állapotáról hallható vagy látható jelzés biztosításának folyamata abból a célból, hogy az adott funkciót kontrollálhassuk". Azonban az adatok helyes értelmezése nélkül nem lehet megvalósítani a vele elérhető legjobb eredményeket.

A pulzusmérő használatakor két dolgot kell szem előtt tartanod a hatékony edzéshez. Egyrészt minden állóképességi sportolónak kell egy megfelelő alap a hatékony fejlődéshez, másrészt ehhez meg kell határozni az edzés során tartandó szívritmus számát.

Így határozhatod meg a maximális aerob pulzusszámodat: vond ki az életkorodat 180-ból, ha komolyabb betegséged van (vagy éppen túl vagy rajta), akkor vonj le tízet belőle. Ha eddig még soha nem végeztél komoly edzéseket, allergiás vagy, de akár gyakran náthás, akkor vonj le ötöt. Ha legalább két éve komolyan edzel és nem volt komolyabb problémád, akkor ne vonj le semmit. Ha már két éve sérülésmentesen, komoly problémák nélkül edzel, akkor adj hozzá ötöt. Az így megkapott számon tartott vagy ez alatti pulzussal tudod hatékonyan megalapozni az edzéseid minőségét a kezdeti időszakban.

 

3. Összetett testmérleg

A súlycsökkentő motivációs eszközök csoportjában bizonyára dobogós helyen végezne az összetett testmérleg. Persze ahhoz, hogy megfelelően használd, ennek is ismerned kell a trükkjeit, ami már lehet, hogy így van, de azért mi most megosztjuk veled a sajátjainkat:

• Ne mérd meg magad naponta a többször, elég egyszer, mindig ugyanabban az időpontban – lehetőleg reggel.

• A csalás lehetőségének elkerüléséhez és a követhetőségért használj digitális, programozható fajtát.

• Ha már beruházol egy komolyabb mérlegre, próbálj meg olyat beszerezni, mely a testzsír-százalékodat is mérni tudja.

 

4. MP3 lejátszó

A zene nyújtja az egyik nélkülözhetetlen edzési stratégiát: kizárja a külvilágot, elfeledteti veled a feszültséget, a fájdalmas izmokat és jókedvre derít, miközben az izzadtságcseppek leperegnek az arcodon. Ráadásul segíthet abban is, hogy a megfelelő ütemben mozogj.

 

5. Lépésszámláló

Ma már egy nagyobb pizza áráért egész jó lépésszámlálókat kaphatsz. És, ha szereted a pizzát annyira, hogy nehezen mondasz le róla, akkor valószínűleg, hasznodra válik, ha egyszer kihagyod a napi menüdből, és inkább beruházol egy lépésszámlálóra. Miért olyan csodálatos? Mert egyszerre vigyáz az egészségedre, motivál, és bizonyít. Hiszen miközben sportolsz, vagy egyszerűen sétálsz, számlálja a lépéseket, a megtett távolságot és a kalóriát.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL