FOGYÓKÚRA

Csúcsformában pszichodiétával

Szerző:
Szabó Anna
Biztosan tudod, milyen táplálékra van éppen szüksége a testednek? Előfordulhat az is, hogy egyszerűen csak a szokások, a nevelésed vagy a jó reklámok szerint eszel. Pedig nemcsak a plusz kilóid száma, hanem a vitalitásod is veszélybe kerülhet.


Nehéz eldönteni, mi a jó nekünk, de főként melyik étel árt vagy használ. Mert az bizony még nem feltétlenül vezet jó eredményre, ha szigorúan ellenőrzött (például bio, reform, vegetáriánus) ételeket eszel. Számtalan elv és módszer létezik, de eszedbe jutott már valaha is, megkérdezni a tested?

 

Farkaséhség kontra tudatosság

A hetvenes években egy Leonard Pearson nevű táplálkozás-szakértő feltűnést keltett azzal a megállapításával, hogy a testünk pontosan tudja, mely táplálék jó neki. Ezért nem azt kell tennünk, hogy a vágyunkra, szenvedélyünkre, a csábításra vagy a megszokásokra hallgatunk, hanem hogy az ember belülről érzékelje a testét.

Az a lényeg, hogy olyan ennivalót találjunk, amely a test valódi szükségleteinek felel meg, és nem a vágy által irányított vagy kompenzációs viselkedésének. A Pearson által kifejlesztett „pszichodiétában” sem a merev szabályok, sem a farkaséhség nem mérvadó, hanem a tudatosság számít.

 

Téged melyik és hogyan csábít?

Pearson megkülönbözteti egymástól a „dúdolgató ételt” és a „hívogató ételt”. A „dúdolgató étel” jót tesz nekünk, testünket erősíti, fitten tartja és örömmel tölti el, élvezetétől a testünk sejtjei jelképesen elkezdenek dúdolgatni. A „hívogató étel” azzal hiteget, hogy fantasztikus, végül azonban fáradtságot és „alultápláltságot” okoz.

 

A szokás és a marketing hatalma

De hogyan lehet megkülönböztetni a „dúdolgató” és a „hívogató” ételt? Nagyon egyszerűen: Evés előtt egy rövid időre csendesedj el. Érezd belülről a tested. Mondd azt: „Kedves testem, mire van most szükséged?” Hagyd, hogy a tested adjon egy olyan jelet, amely mentes a vágytól. Például dúdolást. Kérdezd meg magadtól: „Ha a táplálék dúdolni tudna bennem, akkor a táplálék dúdolna bennem?”

Ha a tested sejtjei „mhm” hangot adnak, akkor tápláló, „dúdolgató” ételről van szó. Ha azonban az étel inkább az elképzeléseivel és a szokásaival van kapcsolatban, tehát nem „dúdol”, akkor „hívogató ételről” van szó, amely rád tukmálja magát.

Például egy reklámban hirdetett gyorsétel, „vigaszétel”, olyan étel, amelyre ráneveltek vagy rászoktattak, és amely nem kedvez fittségednek. Mihelyt a „dúdolgató” étel felé fordulsz, a „hívogató” étel eltűnik. Tested legyint a másodosztályú ételre, mivel elegendő tápanyaghoz jut.

 

 

Még pár érv
a pszichodiéta mellett

• Aki helyesen táplálkozik, annak nincs szüksége semmilyen gyógyszerre – aki helytelenül táplálkozik, annak nem használ semmilyen gyógyszer.

• Amit eszel, azzá leszel! A helyes táplálkozás nagyon sokat tehet az egészséged érdekében.

• És ha még ezenkívül a szükséges táplálék-kiegészítőket is magadhoz veszed, eleget mozogsz, sikeres vagy a munkádban és a kapcsolataidban, értelmet találsz az életedben, és természetes, dogmáktól mentes életet élsz, ha az emberek felé nyitott szívvel és füllel fordulsz, akkor többet tehet egészségedért, mint amennyit az orvosok, a gyógyszerek és a drága gyógyászati készülékek tehetnek.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL