GASZTRO

Sacher-muffin

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

16 dkg félédes csokoládé
7 dkg vaj
4 tojás
Csipetnyi só
30 dkg cukor
2 csomag Bourbon-vaníliás cukor
6 evőkanál sárgabaracklikőr (vagy konyak)
5 dkg liszt
6 dkg darált mandula
20 dkg sárgabaracklekvár
2 evőkanál kakaópor
A díszítéshez:
5 dkg félédes csokoládé
12 kis tortacsipke (kb. 10 cm átmérőjű)
Vaj vagy margarin és darált mandula a muffinsütőformához

 

Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük. A muffinsütőformát vékonyan kikenjük és beszórjuk darált mandulával.

2. 8 dkg csokoládét durvára aprítunk, és a vajjal kis lángon kevergetve megolvasztjuk.

3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és 2 evőkanál likőrrel világos-habosra keverjük. Belekeverjük a csokoládés vajat. A tojáshabot a krémre halmozzuk, és rászórjuk a lisztet és a mandulát. A habverővel mindet lazán beleforgatjuk.

4. A tésztát a muffinsütőforma mélyedéseibe töltjük, és a sütőben 180 ºC-on (középen, légkeverésesnél 160 ºC) 15 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat 5 percikg pihentetjük a sütőformában, majd kiszedjük, és süteményrácson húlni hadjuk.

5. A sárgabaracklekvárt 4 evőkanál likőrrel megmelegítjük, szűrőn átpasszírozzuk, majd megkenjük vele a muffinok tetetjét és oldalát.

6. 8 dkg csokoládét összeaprítunk. 20 dkg cukrot és 1 dl vizet erős lángon 1-2 perc alatt szirupszerűre főzünk. A csokoládédarabokat a szirupban kevergetve megolvasztjuk. Rászitáljuk a kakaóport, és belekeverjük.

7. A muffinokat azonnal bevonjuk a forró mázzal, és száradni hagyjuk. Hűvös helyen legalább 12 órán át állni hagyjuk.

8. A díszítéshez durvára vágjuk a csokoládét, és vízfürdőbe állított edényben megolvasztjuk. Fagyasztótasakba töltjük, levágunk róla egy kis sarkot, és minden muffinra „S” betűt rajzolunk. A muffinokat a tortacsipkére tesszük.

Tipp:

Ha a szirupot túl sokáig főztük, és a máz túl sűrű lett keverjünk bele teáskanalanként langyos vizet, míg a máz újra jól kenhető lesz. Minél tovább állnak a muffinok, annál zamatosabbak és aromásabbak lesznek. Ha mégis hamarabb szeretnénk tálalni, kicsit több sárgabaracklekvárt készítsünk ki. A muffinokat keresztben kettévágjuk, a két vágott felületet megkenjük lekvárral, újra összeillesztjük, és a leírtak szerint készítjük tovább.



Forrás:
Christina Kempe: A legkedveltebb muffinok. Holló és Társa, 2004.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL