KÖZÉRZET

A hajhullás háttere és megoldása

Szerző:
Szabó Anna
A hajhullás a kozmetika és az orvostudomány legszorosabb határterülete: legtöbbször jelentéktelen kellemetlenség, de valamilyen súlyos betegség tünete lehet.


A hajjal kapcsolatos legkomolyabb kozmetikai panaszt a hajhullás jelenti. „Ugye nem fogok megkopaszodni?” – kérdezi rémülten az a nő, aki azért keresi fel a bőrgyógyászát, kozmetológusát, mert a szokottnál több hajszálat talált a fésűben fésülködés után. A hajhullás mértékét kórosnak csak akkor mondhatjuk, ha az naponta a kb. 100 hajszálat meghaladja. A hirtelen hajritkulásért sokan még mindig legelőször magukat hibáztatják, mert úgy gondolják nem ápolták megfelelően egykor gyönyörű sörényüket. Pedig a hajvesztés sokszor egy komoly baj előjelei, melyekkel mindenképpen érdemes tisztában lennünk. 

 

A hajhullás okai

Leggyakoribb a férfiak szeboreás hajhullása, amely öröklött családi hajlam alapján előbb-utóbb a fejtetőn nagyfokú hajritkuláshoz, esetleg teljes kopaszsághoz vezet. Alkati tulajdonság, csak késleltetni lehet, végleg megakadályozni azonban nem. Nőknél is előfordul szeboreás hajhullás a haj megritkulásával, teljes kopaszságot azonban nem okoz.

Nőknél sok egyéb állapot és betegség is előidézhet hasonló panaszokat, így pl. a vérszegénység, a vashiány, a pajzsmirigy működésének zavarai, hormonális rendellenességek, pl. a klimax. Hajhullást okozhatnak egyes gyógyszerek, némely nőnél még a fogamzásgátló tabletták is

A terhesség és a szoptatás ideje alatt nem jellemző a fokozott hajhullás, ellenben a szoptatás befejezése után ijesztő méretűvé válhat. Oka egyszerűen az, hogy a megváltozott hormonális viszonyok ideje alatt a hajváltás, amelynek folyamatosnak kellene lenni, hónapokra leáll, hogy azután az összes arra megérett hajszál eltávozzon és helyet adjon az újranövőknek. Ez a tömeges hajhullás néha hónapokig eltarthat. A fejbőr masszírozásával, hajszeszekkel a folyamat gyorsítható, és előbb beáll a nyugvó fázis.

Érdekes formája a hajhullásnak az úgynevezett foltos kopaszság, amely férfiakon és nőkön egyaránt előfordul, sokszor kisgyermekeken is. A haj néhány nap alatt, de csak kerek, körülírt felületeken hullik ki. Általában visszanő, majd többször is újra kihullhat. Ez a betegség nagyon ritkán az egész hajra kiterjed, teljes kopaszságot okoz. Ilyenkor a teljes visszanövésre kevés a remény. Legtöbbször a szervezetben levő gennyes gócok (mandula, rossz fog, idült epehólyag- vagy petefészek-gyulladás stb.) váltják ki.



Hajhullást okozhatnak a fej bőrének olyan betegségei is, amelyek a fejbőr sorvadásához, hegesedéséhez vezetnek. Ilyenkor a szőrtüszők is elpusztulnak, a hajvisszanövés ezért nem lehetséges, maradandó kopaszság jön létre, amely legtöbbször szintén foltos jellegű.

A hajhullás különböző okai és sokszor komoly belgyógyászati összefüggései indokolják, hogy csak bőrgyógyász szakorvosi vizsgálat után kezdjünk hozzá kezelésünkhöz. Ez sokszor kifejezetten belgyógyászati jellegű kell, hogy legyen. A tisztán kozmetikai jellegű hajhullások hajszeszekkel is csökkenthetők.

 

FONTOS!
Sajnos ezeket a kellemetlenségeket nem tudjuk elkerülni, a legtöbb esetben a hajhullási folyamat visszafordíthatatlan, és nagyon sok kiváltó oka lehet, amit sokszor az orvosok sem tudnak gyógyítani. De egy jól elkészített pótrésszel visszaszerezheted önbizalmadat. Egyet azonban ne felejts: nem mindegy, kinek a keze alá ülsz le. Ez nem egy olyan dolog, mint a hajvágás – ha elrontják, megnő. Egy rosszul elkészített paróka vagy pótrész egyrészt egészségtelen lehet, másrészt nagymértékű pénzkidobás, mert nem fogod tudni viselni.

A megoldás az orrunk előtt van

Évről-évre egyre több hajszeszt, valamint számos hajnövesztő csodaszert hoznak forgalomba. Ezeknek az egyszerű vérbőséget fokozó hatáson kívül egyéb, pontosan nem ismert biológiai hatásuk is lehet.

De. Ahol már nincs ép szőrtüsző, ott egy készítmény sem tud hajat növeszteni. Viszont egy kiváló parókakészítő csodákra képes!

 

Nem feltétlenül kell azonban azonnal a parókához nyúlni. Léteznek másféle pótrészek is, amelyek csak kisebb felületet érintenek, viszont tökéletesen eltakarják a problémás felületet. Ilyen például a fejtető. Ha a fejed tetején van megritkulva a hajad, valóban nincs szükséged parókára. A jó szakember olyan tupét (pepit) készít neked, amely teljesen illeszkedik a fejedre, összeolvad a saját hajaddal, és senki meg nem mondja, hogy az nem a tiéd.

Az igazán jó szakember eredeti európai hajjal dolgozik, mert a más eredetű – például ázsiai, indiai – haj szerkezete eltérő a miénktől, épp ezért a fejbőrön maradandó károsodást okozhat, és kizárólag bőrbarát alapanyagra (mint például a necc), kézi dupla csomózásos technikával.

És a vígjátékok közkedvelt epizódja sem valószínű, hogy megtörténik veled – nevezetesen, hogy a nem várt pillanatban a huzat vagy a szél hatására lepottyanjon a fejedről – mivel csak megrendelésre, egyedi fejméretre készítik.

A készítés előtti konzultáción a páciens és a parókakészítő kiválasztja, milyen fazonnal (választékkal, frufruval, körforgóval…) és milyen rögzítési móddal készüljön a darab.

Ha már kihullt, mindenféle kemikália bevetése helyett, gondolkodjuk inkább el a paróka viselésén vagy a fejtető-sűrítésen. Napjainkban nem egy híres embert ismerünk, aki úgy cserélgeti parókáját, mint más a kabátját, pedig őt még a hajhullás réme sem érte utol. Vagyis mindig talált a hangulatához, az évszakhoz és a divathoz illőt, ráadásul semmivel sem művibb, mint a műszempilla viselése.


Te is szeretnél hosszú és dús hajkölteményt?

Te is elégedetlen vagy a hajaddal? Rövid, vékonyszálú, silány, és nem nő rendesen? Keresd fel a Gyémánt Hajklinikát, ahol magasan képzett szakemberek lesznek a segítségedre! Néhány óra alatt Neked is megvalósulhat az álmod!

 

GYÉMÁNT HAJKLINIKA

1035. Budapest, Raktár u. 4.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL