UTAZÁS

Top 5 titokzatos hely Skóciában

Szerző:
Szabó Anna
Skócia burjánzó természeti szépségei lenyűgözik az oda látogatót, az ország viszontagságos múltjának emlékét több száz büszke vár őrzi, és történelmük során a világ minden pontjáról csodás művészeti kincseket halmoztak fel. Összegyűjtöttük a legérdekesebb látnivalókat.

 

1. Edinburgh Castle


Több mint 800 éve uralja a táj látképét a vár, amely nemzeti ikonná vált, és megérdemelten Skócia legnépszerűbb turistalátványossága. Din Eidyn (Eidyn erődje), amelyről Edinburgh is kapta a nevét, fontos stratégiai szerepet játszott a skót háborúkban. Volt már királyi palota, katonai helyőrség, börtön és parlament.

A kastély ma a skót koronaékszereknek és a Végzet kövének ad otthont.


Gatehouse és Portcullis Gate

Eredetileg az 1574 környékén készült hatalmas Portcullis kaput használták a vár bejárataként.

A kapuőr háza, amely 1886-1888-ban épült, elsősorban díszként szolgál.


Szent Margit kápolna

A parányi épület a legrégebbi maradvány a középkori várból. Valószínűleg I. David építtette később szentté avatott édesanyja emlékére. Ma is templomként működik, színes ablaküvegekkel.


Argyle Battery

A megerősített északi falról csodás kilátás nyílik. Ne hagyjuk ki az „egy órás lövést”, melyhez egy hatalmas ágyút használnak.

Vasárnap kivételével mindennap megfigyelhető a lövéssorozat.


Koronaékszerek és a végzetek köve

Az Egyesült Királyság legrégebbi koronaékszerei 1615 óta itt vannak, a nevezetes Végzet köve azonban csak 1996 óta található meg itt. A kő történetét őrző legenda szerint ezt a kődarabot használta párnaként Jákob, amikor álmában létrán felmászó angyalokat látott.


Királyi palota

Ennek a palotának egy apró szobájában adott életet 1566-ban Mária skót királynő VI. Jakabnak, Anglia és Skócia első közös királyának.


Nagyterem

A terem kiemelkedő nevezetessége a gerendás famennyezet, melyet kőkonzolok támasztanak alá. Figyeljük meg alaposan a kidolgozott faragásokat! Ez a mennyezet a legrégebbi és egyben a legszebb Skóciában.



Várbörtön

A 18. és 19. században francia foglyokat őriztek ezen a helyen, akiknek a falfirkái még mindig láthatók, valamint az általuk készített tárgyak is, úgymint a pénzhamisításhoz használt csontfesték.

A régi foglyok falfirkáiban a mai napig gyönyörködhet a látogató.


Govemor’s House

A kormányzó számára épült szép, arányos házat sajnos csak kívülről tekinthetjük meg, mivel ma is használják ünnepi alkalmakkor.


Museum of Edinburgh

Ma egy helyi kiállításnak ad otthont, melyben az ősi baltáktól a római érmékig a legkülönfélébb, a neolitkor óta összegyűjtött leleteket láthatunk.

Szintén középkori épület, amely kiállta az idő próbáját.


2. Burrel Collection és Pollok Park


Sir William Burrel tekintélyes vagyonának köszönhette, hogy szabadon hódolhatott szenvedélyének, a műkincsek gyűjtésének. Messzi földekről és a legkülönbözőbb korokból származó kollekciója, amely vagy 9000 darabot számlál, a világ egyik legnagyobb magángyűjteménye. Amikor Galgow városának ajándékozta, szigorú feltételeket szabott a kiállítás mikéntjéhez. Olyan bonyolult utasításokat hagyott ugyanis Glasgow városára, gyűjteményének kiállításához, hogy halála után 20 évbe telt, mire kivitelezni tudták. A díjnyertes épület, mely 1983-ban lett kész, önmagában is csodálatos műalkotás.

A csodálatos épület és a hozzátartozó hatalmas park feledhetetlen élmény, nem szabad kihagyni. Lélegzetelállító az eredmény, érdemes megnézni!


Hutton termek

Sir William és Lady Burrel nem csupán gyűjteni szerették műkincseiket, hanem közöttük is éltek. A Hutton termekben közel a bejárathoz megtalálhatjuk a Hutton kastély ebédlőjének pontos mását, 15. századi faragott táblákkal és értékes falikárpitokkal díszítve.


Hornby kapu

Sokkal több, mint egy bejárat a Hornby várból ideszállított kapuzat, amely szinte egy egész falat kitesz. A 16. századi címer-faragásokkal díszített hatalmas kapu Burrel gyűjteményének legnagyobb darabja, és mesterien illeszkedik az épület szerkezetébe.


Színes üvegablakok

A galéria egyik legszebb meglepetése a 600 középkori üvegablakból álló gyűjtemény. Érdemes megfigyelni az apró részleteket, mivel a vallásos motívumok mellett a középkori mindennapos élet jeleneteit is ábrázolják.


Németalföldi festészet

A kiállítás csúcspontja Rembrandt 1632-es önarcképe bajszos fiatalemberként, és Frans Hals 1639-es portréja, Burrell legdrágább szerzeménye.


Féltett falikárpitok

Burrel joggal tartotta 150 falikárpitját gyűjteménye legértékesebb részének.

Egykor a világ leghatalmasabb udvarait díszítették ezek a csodálatos falikárpitok.


Pollok House és park

Bűn lenne kihagyni a szomszédos Pollok House-t, amely Nagy-Britannia egyik legjobb spanyol festménygyűjteményének ad otthont és hatalmas park veszi körül.

Ilyen rendezett, gyönyörű parkot máskor csak képen láthat a látogató.


3. Skye-sziget


A földcsuszamlások eredményeképpen létrejött „ködös sziget” nem véletlenül híres sziklás hegyeiről és vad partvidékéről. A farmok tarka kockái, a vízesések, a rendkívüli whisky, a tündérmesébe illő vár és Károly herceg romantikus története mind, mind hozzájárultak ahhoz, hogy a sziget a Felföld tökéletes jelképévé váljon.

A ködös sziget


Dunvegan Castle

A „Tündérzászló” a legenda szerint összehívja az „apró lényeket”, hogy megvédjék a családot.

A vár a MacLeod klán vezéreinek 1000 éven át volt otthona.


Quiraing és a storri öregember

A hegyormok és sziklák csodás vidéke. Az egyik kinövés a storri öregember elnevezését kapta.

A storri öregember sziklái



Skye Museum of Island Life

A skanzen a szigeti élet múltját mutatja be, több mint száz évre visszamenően. A nádtetős házak, avagy „fekete házak” a tűz füstjétől élethűen idézik meg a kort.

A skanzen hasonlít a mi szentendrei skanzenünkre, az ottani falusi szokásokat bemutatva.


Rassay sziget

Nem sokan említik szépségét, pedig érdemes felkeresnünk, akár a szabadidőközpont szárazföldi és vizisport kínálatáért, akár megmászni a Dun Caan hegyet, ahol Johnson és Boswell, a 18. század elismert írói eljárták a jiget.


Cuillins

A Black Cuillins még a tapasztalt hegymászóknak is kihívást jelent, a Reg Cuillins azonban jóval könnyebb kirándulótelep, és tetejéről csodálatos panoráma tárul a szemünk elé Sligachan közelében a Glamaigot is megmászhatjuk.

A lenyűgöző hegylánc majdnem 1000 méter magasra emelkedik a tenger felett.


Armadale várkert és Museum of the Isles

A Macdonald klán romos várát gyönyörű tengerparti kert övezi. A történeti levéltár is itt található.


Erdei séták az Armadale Castle-nél

Skye szigete nem fáiról híres, ám vannak kivételek is, ilyen a például a „Skye kertjének” nevezett Sleat régió, és ott is különösen az Armadale Castle. A várkertben rövid sétákat tehetünk, ezenkívül más kiránduló utak vezetnek az Old Farm felé. A hegytetőről pedig gyönyörű panoráma nyílik az alant elterülő tengerre.


4. Loch Ness és Great Glen


A földcsuszamlással létrejött parttól partig futó szakadék kettészelte a szárazföldet. A gleccserek tovább mélyítették, és ma hosszú völgyet találunk, meredek, erdős hegyoldalakkal és sötét, rejtélyes tavakkal. Számos erőd és vár épült itt a Great Glen stratégiai jelentőségéről tanúskodva, és történeti hangulatot kölcsönözve a drámai tájnak. Természetesen ez a legendás Loch Ness-i szörny otthona – bárhogy rejtőzködik is, máig az érdeklődés középpontjában áll. Tartsuk tehát kéznél a fényképezőgépet!

Loch Ness - a Loch Ness-i szörny otthona


Loch Lochy

A szépséges tó északi partján vezető ösvény a Great Glen Walk és a bicikliút részét képezi. A Loch Arkaig felé vezető főúton mindenképpen figyeljük meg a gyönyörű Cia Aig vízesést!


Great Glen vízisport park

Loch Oich, a legkisebb, a sejtelmes tájban megbúvó tó fás partja tökéletes helyszín a vitorlázáshoz, úszáshoz, szörfözéshez, kenuzáshoz, vízisíeléshez és horgászathoz.


Glen Affric

Romantikus erdei ösvény vezet ehhez az ismert ponthoz. Innen indulva kétnapos kirándulással a nyugati partra juthatunk.


Urquhart Castle

A Loch Ness partján álló tekintélyes rom Skócia legnagyobb várának emlékét őrzi. A toronyba ma is fel lehet mászni – a kilátás biztosan megéri ezt a fáradtságot! A múzeum a tudomány legmagasabb szintjén, érdekes középkori tárgyakat bemutató gazdag kiállítással vár bennünket.

A csodálatos helyen lévő és panorámával rendelkező kastély érdekfeszítő kiállításokkal várja a látogatókat


Loch Ness

A 300 méter mély, szokatlanul sötét vizű tó hihetetlenül szuggesztív. Skócia leghosszabb tava, 42 kilométer hosszú. A hegyek, vár- és templomromok, valamint a kis falvak által körülvett Loch Ness nem hiába híres. A tóban található az állítólagos loch ness-i szörny, Nessie is. A 7. századi Szt. Aiden tett először említést a szörnyről, és „Nessie” alakja azóta újra és újra felbukkan. A rengeteg hamisított kép ellenére jelentős bizonyítékok utalnak arra, hogy igenis élnek hatalmas állatok a tóban, a tudomány számára a kérdés azonban még ma is nyitott.

A Loch Ness-i tó - vajon mit rejt magában?


Fort George

A cullodeni csata után a Moray Firth homokos hegyfokán épült erőd a Fort George, Nagy-Britannia leghatalmasabb tüzérségi erődítménye. A mai napig kaszárnyaként használják: megépítése óta szinte változatlan.

Fort George a megrendíthetetlen erőd


5. Culzean Castle


Culzean eredetileg meglehetősen érdektelen erődítmény volt, azonban Robert Adam építész lenyűgözően elegáns kastéllyá alakította át. A Kennedy família semmi költséget nem kímélt dombtetei otthonuk művészi kivitelezéséhez.

Culzean a kastélyok földjén is kiemelkedő példány


Ovális lépcső

Maga a tökély! Ión és korinthoszi oszlopok magasodnak az égővörös szőnyeg fölé, felülről megvilágítva.


Fegyverraktár

Szabályos mintákba rendezett fegyverek sokasága vár bennünket. A csillagot formázó 120 penge csupán apró része a félelmetes gyűjteménynek.


Szalon

A kastély legszebb terme élénk színeivel, tengerre néző ablakaival, és a XVI. Lajos kori az Adam szőnyegekbe süppedő fotelekkel.


Lord Cassilis szobái

Késő 18. századi stílusban berendezett szobák. A csodálatos tapéta kínai, a baldachinos ágy pedig Chippendale.

Lord Cassilis egyik fényűző szobája


Park

A Nagy-Britannia legszebb parkjának tartott terület tengerparti erdőjével, tavaival, kertjeivel és dombtetei sétaútjaival megőrzi a birtok eredeti hangulatát.


Camelia ház

Az impozáns főúri Pazar üvegház a park 40 építészeti nevezetességének egyike. A gótikus épület ad otthont a kaméliagyűjteménynek.

Camelia ház - a kaméliagyűjtemény háza


Hegyi és parti utak

Az Arran hegyekre csodálatos panoráma nyílik a kilátókból. A két legnépszerűbb a Swan Pond és a Happy Valley. Ingyenes vezetett sétákat kínálnak, de egyedül is nekivághatunk.

 

Alastair Scott
TOP 10 - Skócia
Alexandra Könyvkiadó

Ebben a könyvben az első osztályon utazó és a kispénzű turistákegyaránt megtalálják a kedvükre való legfontosabb látnivalókat. Több tucat Top 10 tipp, köztük a legjobb horgászhely, kocsma, ősi kastély és vidéki fogadó segíti a látogatót az eligazodásban. Hogy időt és pénzt spóroljunk, még a 10 leginkább elkerülendő dolog is szerepel. Az első és hátsó borító kihajtható térképei és a könyvben található számos kisebb térkép segítségével könnyen kiismerhetjük magunkat Skóciában.

Tovább az Alexandra Könyvkiadó honlapjára>>>

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL