GASZTRO

Olaszos kedvenceink: lasagne, cannelloni és gnocchi

Szerző:
Szabó Anna
Paradicsom, sonka, gomba... Már a hozzávalók hallatán is összefut a nyál a szánkban, nemhogy a mennyeien finom végeredmény után. Könnyen variálható, és gyorsan elkészíthető olasz tésztaételeket gyűjtöttünk össze.


Spenótos-sonkás lasagne

Hozzávalók 4 személyre:
450 g mélyhűtött spenót
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
Só, bors, szerecsendió, kakukkfű
2 doboz darabos paradicsomkonzerv
200 g sonka
9 lap Lasagne lap (előfőzés nélkül)
200 g reszelt Gouda
150 g tejszín

Elkészítése:

A spenótot hagyd kiolvadni, majd csöpögtesd le. Reszeld apróra a fokhagyma felét, és kevés olajon a spenóttal együtt dinszteld meg. Fűszerezed sóval, borssal, szerecsendióval.

Egy másik serpenyőben dinszteld meg a maradék fokhagymát, öntsd rá a paradicsomkonzervet, add hozzá a kakukkfüvet, sózd, borsozd. Ezt a keveréket főzd közepes lángon 10 percen keresztül. Közben vágd apró csíkokra – vagy ízlés szerint kockákra – a sonkát.

Zsiradékkal kenj be egy sütőformát, majd teríts le egymás mellé három darab lasagne lapot. Oszd el egyharmad-kétharmad arányban a paradicsomszószt. A kisebbik adagot keverd össze a spenóttal. Ha kész, oszlasd el a tésztalapokon, majd szórd meg sajttal. Ismét fedd le 3 tésztalappal. A nagyobb rész paradicsomszószt keverd össze a felszelt sonkával és a tejszínnel, terítsd el a tészta lapon majd a megmaradt sajtot szórd rá.

Már nincs más dolgod, mint betenni a 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 35-40 perc, mire átsül. Szeletelés előtt, hagyd kihűlni.

Tipp: ezt a receptet elkészítheted sonka helyett csirkemellfilével vagy darált hússal is. Ebben az esetben annyi a pluszmunkád, hogy vékony csíkokra kell szelned a csirkehusit, valamint mindkettőt elő kell sütnöd.

 

Gombás lasagne

Hozzávalók 2 személyre:
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
450 g gomba (tetszőlegesen, akár többfajta)
20 g vaj
10 g szárított vargánya
150 g krémsajt
40 g reszelt parmezán
100 g mozzarella
4 Lasagne lap
tárkony, só, bors

Elkészítése:

Reszeld apróra a fokhagymát, s szeld fel a vöröshagymát. Pucold meg a gombát, és vágd nagyobb darabokra. A vajat hevítsd fel egy serpenyőben. A hagymát és a fokhagymát dinszteld meg. A megpucolt gombát és a szárított vargányát keverd hozzájuk, majd hagyd 2-3 percig pihenni a tűzhelyen. Keverd hozzá a krémsajtot, majd főzd így együtt további három percig. Fűszerezd.

A lasagne lapokat lobogó forró, sós vízben főzd 6 percig. Két mélytányért kenj ki némi zsiradékkal. Tégy rájuk egy lasagne lapot, mindkettőre egyenlő mennyiségű gombás szószt teríts el, majd a felszelt mozzarellát tedd rájuk. Fedd be a megmaradt lasagne lapokkal. Süsd készre 210 fokos sütőben, körülbelül 20 percig.

 

Cannelloni csőben sütve

Hozzávalók 4 személyre:
375 g liszt
2 tojás
1 szelet főtt borjúhús
125 g főtt sonka
1 fej hagyma
75 g reszelt parmezán
Zöldfűszerek, olívaolaj

Elkészítetése:

Szórd a lisztet egy tálba, és a közepébe készíts mélyedést: üsd bele az egész tojásokat 1 nagyobb csipet sóval. Villával keverd össze, a tojásokat fokozatosan dolgozd össze a liszttel és annyi vízzel, hogy lágy, de rugalmas tésztát kapj, amelyet cipóvá gyúrsz.

{HUSVET2009}
Tedd a tésztacipót lisztezett deszkára, és gyúrjuk körülbelül 15 percig. Oszdk a tésztát 3-4 egyenlő nagyságú részre, és nyújtófával nyújtsd ki egyenletesen a lehető legvékonyabbra. A kinyújtott tésztát vágd fel 7x9 cm-es téglalapokra. Terítsd szét őket legalább 1 órára, hogy megszikkadjanak.

Adj hozzá 2-3 evőkanál reszelt parmezánt. A tölteléket oszd el a tésztalapokon, majd tered fel a tésztát. Helyezd a tekercseket kivajazott tűzálló tálba, bőségesen kend meg a tetejüket paradicsomszósszal, és szórd meg reszelt parmezánnal. Tegyed 25 percre 185 fokos sütőbe: ennyi idő alatt jól átforrósodik, a teteje szépen megpirul.

 

Gnocchi-Gratin

Hozzávalók 2 személyre:
400 g Gnocchi
100 ml tej
150 g Mascapone
2 tojás sárgája
100 g friss, kisméretű paradicsom
40 g Gouda
Só, bazsalikom, bors

Elkészítése:

A gnocchit főzd meg sós vízben, a csomagolásán található útmutatás szerint. Ha kész, öntsd 2 tűzálló tálkába. Tépkedd a bazsalikomot durva darabokra, majd keverd össze jól a tejjel, majd add hozzá a mascarpone sajtot és a tojássárgáját. Fűszerezd sóval, borssal és öntsd a gnocchihoz. Pucold meg a paradicsomot, majd szeleteld fel, és add ezt is a többihez. Szórd meg a finomra reszelt Gouda sajttal, és tedd be 15 percre 190 fokos sütőbe.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL