GYERMEK

Hogyan vedd rá az egészséges étkezésre a gyereked?

Szerző:
Szabó Anna
Minden anyuka tudja, hogy a zöldségek és gyümölcsök nagyban hozzájárulnak a baba egészséges növekedéséhez. De azt is, hogy ezek helyett szívesebben ennének minden mást, főként édességet. Néhány ügyes trükk azonban segíthet!


Gyakorló anyukák tudják, nem olyan egyszerű egészséges ételekkel etetni a kicsiket.. Nem meglepő, hogy minden 50. gyerek táplálkozik egészségesen. De vannak technikák, melyek segítségével rávehetjük gyermekünket a helyes étkezésre.

 

Engedd be a Konyha Birodalomba!

A legtöbb gyermek, ha olyat lát a tányérján, amit nem szeret, vagy nem tetszik neki, akkor azonnal összezárja a száját. Ha bevonjuk a gyereket az étel elkészítésébe, akkor több mint valószínű, hogy meg fogja enni. Már a vásárlásnál is kivehetik a részüket a munkából, ha úgy érzik részesei, szívesebben fognak enni és nem csak sajtos makarónit meg hot dogot.

A gyerekek büszkék arra, ha megkérjük őket, segítsenek a főzőcskézésben, büszkék a termékükre és sokkal nyitottabban állnak az elfogyasztásához. A piacon és a konyhában eltöltött idő segít nekik a helyes választásban, amellett, javítja a matek és olvasási készségeiket is.

 

Az étellel nem játszunk! Vagy mégis?

Fontos, hogy naponta fogyasszon gyermekünk gyümölcsöt és zöldséget, így fejlesztjük az ízlelését és az egészséges táplálék iránti igényét, amire szüksége is van. Ne keseredjünk el, ha a spenót vagy a brokkoli láttán fintorog és nem akarja megenni.

Legyünk kreatívak, csináljunk különböző formákat belőlük. Adjunk nekik szárított gyümölcsöket, borsót (általában nagy kedvenc). Fagyasszunk le gyümölcsöt és adjuk, mint nyalóka, vagy 100%-os, frissen facsart gyümölcsléből csináljunk jégkrémet cukor hozzáadása nélkül.

 

Minden lehet nasi vagy rágcsa!

A csipszek és aprósütemények, és egyéb nyalánkságok minden gyerek, sőt sok felnőtt álmai netovábbja! De mindannyian tudjuk, hogy bármennyire is étvágygerjesztőek, nem táplálóak ráadásul egészségtelenek. Ezeknek a rágcsálnivalóknak megfelelő arányban kellene tartalmaznia fehérjét és szénhidrátot, amellett különböző ásványi anyagokat is, ezért mindig olvassuk el, mit írnak a különféle tájékoztatók a csomagoláson. Nem ajánlott a fogyasztásra a sót, finomított cukrot, hidrogénezett olajat és telítetlen zsírsavakat tartalmazó készítmény.

Próbáljuk ki a zablisztet banánnal, joghurttal és más gyümölcsökkel összekeverve, ezt le is hűthetjük vagy együnk főtt tojást teljes kiőrlésű búzából készült pirítóssal. Minden mini étkezésünk álljon ilyen egészséges alapanyagokból készült ételekből, ezek kellő energiát fognak biztosítani nekünk és gyermekünk számára egyaránt.

 

Legyünk agyafúrtak!

Ha nem tudjuk rábeszélni a gyermekünket, hogy egészséges ételeket egyen, akkor be kell csempésznünk az egészséges falatokat a többi közé. A legegyszerűbb módja, ha pépesítjük, így felhasználhatjuk töltelékként, mártásként vagy pizzaszószként. Ezzel a módszerrel fehérjét, vasat és rostot juttathatunk a szervezetükbe, anélkül, hogy fintorognának. A másik út, hogy a búzalisztet keverjük össze teljes kiőrlésű vagy zabliszttel, a zsírt vagy margarint váltsuk fel vajjal, olívaolajjal vagy kukoricaolajjal, ami Omega 3 zsírsavban gazdag. Így szintén észrevétlenül egészséges alapanyagokkal tudjuk tömni csemetéinket.

 

Az étel nyugodtan lehet mókás!

Az étellel való játék nem feltétlenül jelent rosszat, és a gyerekek nagyobb élvezetet találnak az evésben (ezt több táplálkozási szakértő is megerősítette). A szendvicseket formázzuk meg süteményformával, ha lehet, minél több variációban. Tegyünk az ebéd mellé mártásokat, napraforgó magot, burgonyát vagy teljes kiőrlésű lisztből készült figurás tésztát.
Találjunk ki egy mesét, történetet az ételről, a tányéron levő brokkoli például lehet fa. Versenyezhetünk, hogy ki tud nagyobbat ropogtatni a répával.

 

Próbálkozzunk újra, újra és újra!

Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a gyerekekkel akár többször is meg kell kóstoltatni ugyanazt az ételt, mielőtt rájönnének, hogy szeretik. Ez akár egy-két alkalomtól több hétig is eltarthat. Az egyenletesség és a türelem ennél a módszernél kulcsfontosságú lehet. Először lehet, hogy gyermekünk makacsul meg sem kóstolja, de idővel egyre többet fog belőle enni. Egy jó trükk: egy új, szokatlan ételt, amit a gyerek még nem ismer, úgy tudjuk vele megkóstoltatni, ha egy, már ismert étel mellé tálaljuk fel. Mondjuk, csavarjunk tortillába avokádót, a többi kedvelt összetevő mellé. Nagyon fontos, hogy jutalmazzuk meg a gyereket, ha valami olyat eszik, amit azelőtt nem evett meg, vagy új ételt fogyasztott. Ez a jutalom, persze csak jelképes, ami lehet papírból kivágott csillag, vagy matrica is.

 

Egy-két recept, ami beválhat

Bitcher müzli

Hozzávalók:
2 csésze natúr vagy ízesített joghurt
1 csésze zab
1 hámozott és reszelt alma
Fél citrom leve
Fél csésze felezett szőlő
Fél csésze barack vagy málna (bármilyen idénygyümölcs)
1 csésze dió vagy mandula
1 evőkanál barnacukor vagy édesítő

Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat és egy estére tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt még tegyünk hozzá egy kis banánt meg epret, ha túl száraznak találjuk, öntsük fel egy kevés tejjel.

 

Tökös pite kockák

A sütőt melegítsük elő 180 C fokra, a sütőtökből vágjunk tetszőleges kockákat, majd kenjük be mogyoróvajjal, egy kevés olívaolajjal, és mézzel. Tegyük be a sütőbe és körülbelül 40 percig süssük, vagy amíg meg nem puhul. Mielőtt tálaljuk szórjuk meg egy kevés fahéjjal.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL