LELKIPATIKA

A rák és a lélek

Szerző:
Szabó Anna
Ma már egyértelműen bizonyított tény, hogy a különböző megbetegedésekért lelkünk zűrjeit okolhatjuk. Mégis, ha bárkinél diagnosztizálják a rákot az első kérdés mindig az „Miért pont én?”. Többnyire fel sem merül, hogy saját pszichéjükben keressék a választ a betegek.


Azt hihetnénk, hogy az onkológiai kutatások választ adnak a kérdésre, miért betegszik meg valaki rákban, hisz az örökletesség, a hormonhatások és a rákkeltő anyagok, mind okolhatók érte.

De ezek egyáltalán nem kielégítő és megnyugtató válaszok, hanem sorsszserűek és néha túlmisztifikáltak, nem ritkán pedig újabb kérdéseket vetnek fel. Mint például, hogy „Miért nálam alakult ki a betegség, ha nem volt a családban rákos, bio-életmódot folytattam…?!” A tanácstalanság pedig lassan elvezet a gyógyíthatatlanságig. Hiszen, ha nem ismerjük a probléma gyökerét, hogyan is tudnánk megoldani…

 

A három főszereplő: sejtek, idegek és Lélek

A legelgondolkodtatóbb tény azonban mégis csak az, hogy a köztudottan rákkeltő anyagok jelenléte a szervezetben még nem feltétlenül vezetnek el a rák kialakulásához, ugyanakkor bizonyos pszichikai tényezők annak ellenére is rákhoz vezetnek, ha egyébként egészségesen élünk.

Sőt, szakértők szerint az ilyen megbetegedések kialakulása, majd lefolyása legalább egyharmad részt kizárólag a pszichikai tényezőkön áll vagy bukik. Ám, ha tisztában vagy azokkal a lelki tényezőkkel, melyek kiválthatják ezt a – többnyire halálos – kimenetelű betegséget, még akár meg is előzheted.

Lehet, hogy már nem emlékszel a biológia órák tananyagára – mi nem (a szerk.) – a következő alaptételt viszont fontos megjegyezned: pszichikai tényezők határozzák meg a sejtek működését szabályozó, stimuláló, és gátló idegi impulzusokat. Negatív pszichikai tényezők hozzák létre az ebben a folyamatban bekövetkező módosulást, amely (organikus elváltozást) betegséget okozhat.

 

Az a bizonyos „C” típusú személy

Hiába a rengeteg kutatás, tanulmány az orvosok többsége ma még mindig nem hajlandó elfogadni az immunrendszer és a lélek működésének kölcsönhatásait. Ma már több mint egyszerű felismerés, hogy bizonyos személyiségvonások szoros összefüggést mutatnak szervezetünk egészségi állapotával, valamint a stresszre adott immunválasszal.

Eysenck és Grossarth-Maticek professzorok vizsgálataiknak köszönhetően – már évtizedekkel ezelőtt – döbbenetes pontossággal tudták megjósolni, kik halnak meg majd rákban. A kutatások során megalkották a rákra hajlamos, vagyis „C” típusú személyiség fogalmát.

Meglepő módon ez a személyiség napjaink társadalmának kultúrájában nagyon fontos értékeket képviselnek. Legfőbb jellemzői: az érzelmek, különösen a negatív emóciók elfojtása; a konfliktusok kerülése; a szeretett személy(ek) kiszolgálása, továbbá az alájuk rendelődés; a fokozott megfelelni vágyás.

Így már talán az is érthetőbb, miért pont, mi nők vagyunk a veszélyeztetettebbek. Ha átgondoljuk ezeket a jelzőket, egy olyan személy körvonala jelenik meg, aki inkább lemond az önmaga szükségleteinek érvényesítéséről.

 

 

Rákgyógyítás pszichoterápiával?

Nemcsak a megelőzés, a gyógyítás terén is kísérleteztek a psziché rendbetételével. A stanfordi egyetem professzora, Davis Spiegel fájdalom- és stresszcsökkentő céllal egy éven át részesített mellrákos nőket hipnoterápiában. A hatást tíz év múlva értékelték, mely alapján megállapították, hogy a hipnoterápiában részesültek még legalább kétszer annyi ideig éltek, mint azok, akik nem.

.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL