A gofri nagyon régi édesség, eredete a középkorba nyúlik vissza. Ekkor mozgó árusok készítették, és vallási ünnepekkor templom kapujánál árulták. A gofrinak több fajtája létezik. A holland típusú gofriban elég sok vaj van, a liége-i pedig élesztővel készül, így tésztája vastagabb. Franciaországban ismert a hagyományos négyszögletes és rácsos fajta, de létezik egy délnyugati eredetű, sokkal vékonyabb változat is, amelyet önmagában csőszerűen feltekernek. Ez utóbbi nem olyan puha és vastag, mint a hagyományos változat épp ellenkezőleg: inkább vékony, kb. 10 cm hosszú ostyarolóhoz hasonlít. Nagyon ropogós, ha túlságosan megszorítjuk, könnyen összetörik, tésztája pedig hamar felpuhul.
Hozzávalók 10 darabhoz
3 db tojás
250 g liszt
40 g porcukor
50 g vaj
2,5 dl tej
Só, olaj
Elkészítése
Tíz-tizenkét gofrihoz 3 tojásra, 250 g lisztre, 40 g finom porcukorra, 2 csipet sóra, 50 g vajra és 2,5 dl tejre van szükségünk. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét, tegyük félre. Szitáljuk át a búzalisztet. Egy tálban keverjük el a cukorral és egy csipet sóval, a közepébe fúrjunk lyukat. Öntsük bele az olvasztott vajat, a tojássárgáját és a tejet.
Egy habverővel keverjük a közepétől a széle felé úgy, hogy a liszt fokozatosan beomoljon. Ha a tészta már jó állagú és csomómentes, pihentessük 1-2 órát. Más recept szerint először a tojássárgáját, a cukrot, az olvasztott vajat és a tejet kell összekeverni, és ezután lehet beledolgozni a szükség szerint átszitált lisztet.
Tegyük a fehérjéket egy másik tálba, adjuk hozzá a maradék sót, és verjük kemény habbá. Egy fakanállal forgassuk a fehérjét a másik keverékbe. Egy órán belül süssük ki a gofrikat. Ezt a tésztát készíthetjük natúran, de tetszés szerint ízesíthetjük is: vaníliás cukorral, narancsvirág-kivonattal, cseresznye- vagy más pálinkával, illetve narancslikőrrel.
Melegítsük elő a gofrisütőt, és vajazzuk ki: akkor elég meleg, ha a zsiradék azonnal olvadni és sercegni kezd. Tegyünk bele egy nagy merőkanál tésztát. Csukjuk össze a sütőt és fordítsuk meg, hogy a még folyós tészta az egész formában szétterüljön. Süssük 3-5 percig, attól függően, hogy milyen sötét gofrikat szeretnénk. Melegen tálaljuk.
A gofrit fogyaszthatjuk egymagában vagy tejszínhabbal, porcukorral, vanília- vagy csokoládészósszal, folyékony karamellel, juharsziruppal, különböző dzsemekkel vagy zselékkel. Tetszés szerint díszíthetjük: váltakozva tejszínhabrózsákkal és piros gyümölcsökkel, kakaóporral vagy akár az olvasztott csokoládét megszórhatjuk apróra vágott cukrozott gyümölccsel vagy kandírozott narancshéjjal. Ne feledjük: 1 üres gofri kb. 80 kcal!
A gofri formáját összecsukáskor az alján és tetején lévő minta alakítja ki. A sütő két felének jól kell záródnia, hogy a tészta sütés közben ne folyjon ki. A sütőlapok mélyen barázdált alumíniumöntvényből készülnek, hogy minél gyorsabban melegedjenek. A sütőfelületet rendszeresen tisztítsuk, és időnként kenjük be étolajjal.
.
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Ingyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
GASZTROAz új avokádószkenner már a boltban megmondja, mennyire érett darabbal van dolgod
Svájcban már kell tapizni az avokádót, mielőtt felvágnád....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK