LELKIPATIKA

Meseszerű siker és eredmény - Te vagy a főszereplő!

Szerző:
Szabó Anna
Gyermekkori meséink üzenete érvényesek napjainkban, ha azokat magadra, saját életedre alkalmazod. A meseterapeuták szerint, ha egy mese jó vagy rossz érzéseket vált ki belőlünk, mégis vonzódunk hozzá, az saját problémáinkra utal.
 

Szóval, ha a mesebeli sárkány gondolatára még ma is végigfut a hátadon a hideg, vagy Hófehérke történetén elpityeredsz, kezdj kutatni lelked legmélyén. Olvasd újra rég elfeledett történeteidet! A mese - ahogy lelkünk - csak lassan nyílik meg, és az is lehet, hogy csak bizonyos részek ragadnak magukkal. Összeállításunk talán segíthet a legnépszerűbb mesék megoldási kulcsaival.

 


Hamupipőke

 

Sanyarú sorsát Hamupipőke mostohaanyjának és annak a leányainak köszönheti. Megkeserítik életét kőkemény munkával, hiába a veleszületett nemesi vér. Még a bálba sem viszik magukkal. Viszont a galambok megajándékozzák minden báli kellékkel, de főként egy pár gyönyörű topánnal. Az úri mulatságon a herceg beleszeret, ám ő elmenekül előle. Közben egy kis baleset történik, elhagyja félpár cipőjét. A herceg keresésére indul. Eljut az ő házukba is, ahol Hamupipőke mostohatestvérei váltig állítják, hogy az övék a cipő – még lábujjaikat is megcsonkítják érte. Végül Hamupipőke lábára kerül a cipő, kezére pedig a herceg hitvesi gyűrűje.

 

Tanulság

Még a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetben is teszi dolgát Hamupipőke. Szorgos természete erre sarkallja, ami irigységet vált ki a többiekből. Újra és újra rendet teremt maga körül, és az életében is elindul a változás.

 

Útmutatás

Miközben a szebb jövőről álmodozol, úgy érzed, megöli lelked a munkád monotonitása. Ne csüggedj! A változás, az átalakulás nemcsak a mesékben következik be. Ahogy Hamupipőkének a galambok segítenek, úgy te sem tudhatod, honnan érkezik majd a támogatás. Miközben fáradtságosnak éled meg mindennapjaid, gondolj arra, az a tapasztalat és tudás, amit most megszerzel, még segítségedre lehet. Mindeközben tartsd meg hitedet, hogy a „te cipődbe” senki nem léphet!

 


Hófehérke

A királynénak gyönyörű kislánya született, Hófehérke. De a szülés végzetes volt és az asszony belehalt a szülésbe. A király újra nősült, így a királykisasszonynak mostohája lett, aki őrülten féltékeny volt annak szépségére s bájára. Bűverejének bevetésével rávette a vadászt Hófehérke megölésére. Kicsalta az erdőbe, de megszánta a lányt, és annak szíve helyett egy őzike szívével bizonyította tettét a mostoha előtt. Annak varázstükre viszont elárulta, hogy még él, ezért még mindig Hófehérke a legszebb a világon. Menedéket Hófehérke az erdő mélyén lakó törpéknél lelt. Nyomába eredt a mostoha, és furmányos módon többször is megpróbálta megölni, többek között arra hivatkozik, hogy a törpék szinte fogva tartják, de végül csak egy gyönyörű mérgezett almával sikerült. A törpék gyászát egy herceg szakította meg, aki beleszeretett a már halott királylányba. Kérte, hadd vigye magával őt. Útközben megbotlott valaki a koporsót vivők közül, és csodák csodájára a mérgezett alma kifordult a lány szájából. Hófehérke életre kelt, és összeházasodott az ő hős hercegével.

 

Tanulság

A szép és jólelkű Hófehérke nem tud vigyázni a saját értékeire, de főként önmagára. A végzetes csapás – az alma – az elutasítás hiánya miatt következik be, mert egyszerűen nem képes nemet mondani, bedől az igéző szavaknak, elhiszi, hogy ő egy csak egy rab a törpék között.

 

Útmutatás

A környezetedben bizonyára szép számmal akad irigyed, olyan is aki nem fél besározni. Munkahelyeden még akár a pozíciódat is veszélyben érezheted. Hiába próbálnak meg ellehetetleníteni, próbáld meg kollégáidat magad mellé állítani! Hidd el, ahogy Hófehérkét megszerették a törpék a gondoskodása miatt, előbb-utóbb a munkádat is elismerik. De a legfontosabb: légy tisztában az értékeiddel, és adj is hangot nekik! Ne hagyd szó nélkül az igazságtalanságot, mert keresztül gázolnak rajtad. Ha megerősödik önbizalmad a jutalmad sem marad el, nem biztos, hogy a királyfi jön el hozzád fehér lovon, de a tisztelet és elismerés már elégtétel lehet.

 


Jancsi és Juliska

A szülők – mivel a család ínséges, éhezéssel teli életet éltek – úgy döntöttek, Jancsit és Juliskát az erdőben magukra hagyják. Ám a gyerekek meghallották ezt, és az odavezető úton kenyérmorzsákat szórtak szét. Kétszer visszataláltak, ám harmadik alkalommal eltévedtek. Végül egy mézeskalácsházikónál kötöttek ki. Egy kedves öreg néni nyitott nekik ajtót, akiről hamar kiderült, hogy egy gonosz boszorkány, aki megeszi és dolgoztatja a gyerekeket. Így történt ez Jancsival és Juliskával is. Jancsi várt a sorára a tömlöcben, míg Juliska végezte a házimunkát. Amikor ők kerültek volna az üstbe, Juliska túljárt a boszorkány eszén, aki végül a kemencében kötött ki. A gyerekek visszaindultak szüleikhez a gonosz vénasszony kincseivel.

 

Tanulság

A gyerekek korán felismerték a negatív jeleket, így tudtak többször is megmenekülni, sőt még a családot is gazdaggá tették végül. Arra is rámutat továbbá, milyen amikor magukra maradhatnak, és a testvérek csak egymás segítségére számíthatnak. Megőrzik optimizmusukat, miközben kivárják a megfelelő alkalmat a szabadulásra.

 

Útmutatás

Ahogy Jancsi és Juliska felkészült a bajra, neked sem árt résen lenned. Ha időben felismered az előjeleket – mint például a munkahelyi átszervezések, a párod kimaradozgatásai – akkor nem érhet annyi váratlan helyzet. Bármennyire drámai a mese azt is üzeni, hogy a gyerekeknek néha jobb korán megválni a szülő fészek melegétől, mert az akár az egész család helyzetén javíthat. Hiszen csak úgy lehettek gazdagok, ha a szülők – számukra bármennyire fájdalmas döntés volt – szabályosan magukra hagyták a kicsiket. Szembe kell nézni az élet nehézségeivel, ahogy a testvéreknek a gonosz boszorkánnyal. És vigyázzunk a szemfényvesztő lehetőségekkel is: nehogy kiderüljön róla, hogy csak „mézeskalács házikó, melynek mélyén tömlöcök várnak”.

 


Piroska

Piroskát édesanyja megkéri, hogy látogassa meg a nagymamáját, de a lelkére köti, ne térjen le az erdőn át vezető ösvényről. Ám Piroska, ám az útjába kerülő Farkas elterelte a helyes útról, és nekilátott virágot szedni és elárulta a Nagymama lakhelyét. A gyanútlan Piroskát eközben felfalta a Farkas, és a bőrébe bújt. A Nagymamát is sikerült megtévesztenie, és őt is megette. Végül az okos és hősies vadász mentette meg mindkettejüket. A mese azonban itt nem ér véget: nem sokkal később újra útjára indította Piroskát anyukája a Nagymamájához, ám ekkor már nem dőlt be a hízelkedésnek. A Farkas pórul járt: a hurkalében végezte.

 

Tanulság

A főtanulsága Piroska személyéből adódik: az ártatlan, naiv kislány rászedi a Farkas, szép szóval, üres ígéretekkel. Ráadásul olyan fontos információt tudott meg tőle a gonosz főszereplő, amellyel veszélybe sodorta hőn szeretett nagymamáját. Ám a hős és okos férfiszereplő kimenti mindannyiukat a bajból. A mese végén Piroska újjászületett, tanult a hibájából, bölcsebben cselekszik.

 

Útmutatás

Hallgass az idősebbek, a bölcs rokonok szavára. Amíg tapasztalatlan vagy, légy óvatos! Az élet minden területén meg kell tanulni a veszélyforrásokat felismerni. Továbbá válogasd meg, kinek mit és hogyan mondasz el. A locsi-fecsiségnek a munkában főként nincs helye. Persze nem kell állandóan bizalmatlannak lenned, higgy mindig a tetteknek. Keresd meg a saját életedben azt, aki a Piroskát óvó édesanya jelképe!




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL