2018. szeptember 19. - Vilhelmina
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. szeptember 19. - Vilhelmina
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A leghíresebb szellemfotós a világon - Máig rejtély, hogyan készítette képeit!

Mr. Mumler nem egyebet kínált, mint egy képet a szeretett, elhunyt rokonnal. Olyan híres emberek fordultak meg nála, mint amilyen Mary Todd Lincoln, Abraham Lincoln özvegye. Elképesztően hiteles fotókat készített és még kortársai sem voltak képesek mondani, hogyan csinálta őket annak ellenére, hogy alapos vizsgálat alá vetették az eszközeit. A mai napig rejtélyt képez, hogy mi volt pontosan a technikája.

 

Az amerikai polgárháború éveiben rengeteg ember vesztette el szerettét. Ekkor lépett színre William Mumler, aki nem kevesebbet kívánt, mint egy képet az elhunyt hozzátartozóval. 1862-ben kezdtek igazán pletykálni róla, hogy Bostonban él egy férfi, aki bár korábban ékszergravírozó volt, szellemfotóssá avanzsált. Mumler mindig is szenvedélyesen szeretett fényképezni. Saját elmondása szerint egyszer magáról készített portrét, mikor arra lett figyelmes, hogy más is szerepel a képen, nem csak ő, annak ellenére, hogy egyedül volt a helységben. Állítólag az a másik személy, nem más volt, mint a 12 évvel korábban elhalálozott unokatestvére.

Futótűzként terjedt a szellemfotós híre, ami természetesen más fényképeszekhez is eljutott. Még egy olyan kiválóság is felfigyelt rá, mint amilyen James Wallace Black, aki igazi úttörő volt az amerikai fényképészet történelmében, mivel ő volt az első az Egyesült Államokban, aki 1860-ban légi felvételeket készített egy hőlégballonról a magasban.

Akkor kezdett Mumler iránt érdeklődni, mikor a szellemfotós egyik csodálója, megmutatta Black-nek a szellemfotót és megkérdezte tőle, tud-e ő is olyat készíteni. Black alaposan megvizsgálta a képet és még ő is arra a következtetésre jutott, hogy fogalma sincs, Mumler milyen technikával készítette az elképesztő fotót.

Csakhogy Black oldalát nagyon fúrta a kíváncsiság, ezért arra kérte Horace Weston nevű asszisztensét, hogy tudja meg mi Mumler trükkje. Weston egyszerű kuncsaftnak adta ki magát és egy portrét rendelt magáról. Mivelhogy maga is fotós volt, alaposan szemmel tartotta Mumler minden lépését.  Végül a saját kardjába dőlt bele, mikor meglátta az elkészült portrét, amin nem csak ő, hanem a halott édesapja is feltűnt.  Mindjárt be is vallotta, hogy kicsoda ő igazából és miért kereste felt Mumlert. Megbeszélték, hogy az lenne a legcélszerűbb, ha maga Black maga keresné fel és döntené el, hogy csaló-e vagy sem.

Így is lett, felkereste Black. Mumler mindent részletesen megmutatott neki, hogy mivel dolgozik és mit fog csinálni. A szellemfotós azt is felajánlotta, hogy Black akár szét is szedheti a készülékét, aki a legkevésbé sem tartotta sokra Mumlert, így nem feltételezte róla, hogy akkor zseni lenne, hogy bármit is képes lett volna machinálni a gépével, így nem nyúlt hozzá.

Mumler megmutatta neki az üveglemezt, amire a képet kívánta készíteni. Black még rá is lehelt az üvegre, és csalás nyomait kereste rajta, de semmit sem talált. Majd bevonultak a sötét szobába, ahol Mumler az ablak mellé ültette a szkeptikust és elkészítette a képet. Jöhetett az utolsó szakasz. Mumler felajánlotta kollégájának, hogy hívja elő ő a képet. Ez akkoriban úgy történt, hogy az üveglemezre valamilyen oldatot öntöttek, ami által a legvilágosabb részek váltak a legsötétebbé, így az emberi szem számára is megjelentek a rögzített alakok. Ellenben Black megint nem élt a lehetőséggel, úgy volt vele, ha Mumler bármit trükközne a negatívval, azt úgyis azonnal kiszúrná.

Úgyhogy Black – ahogy anno asszisztense is tette – csak figyelt, majd a lemezen kirajzolódott az alakja és pillanatokkal később már meg is történt a pálfordulása, mikor megjelent a mögötte álló alak, aki kezét a vállán pihentette.

(John J. Glover és szelleme)

Minthogy maga Black sem tudta megcáfolni Mumler hitelességét, így egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Ennek következtében persze egyre több fotós próbálta őt leutánozni, de természetesen sikertelenül. Egyedül úgy sikerült egy másik bostoni fotósnak. H.Hale-nek, ha két negatívot egymásra nyomtatott, de Mumler mindig csak egyetlen lemezzel dolgozott.

Abraham Lincoln szellemfotója

Egyre nagyobb népszerűségre tett szert Mumler. De akkor tett csak szert igazán nagy hírnévre, mikor maga a gyászoló First Lady, Mary Todd Lincoln látogatta meg az 1860-as években. A képen, amin a First Lady és a merényletben elhunyt Abraham Lincoln látható máig az egyik legismertebb és legrejtélyesebb szellemfotó.

 

De hírnév ide vagy oda, a szellemfotóst idővel bíróság elé állították csalás vádjával, de bizonyítékok hiányában felmentették. Ugyanis senki sem volt képes megfejteni a technikáját. Az biztos, hogy akik megfordultak nála, hinni szerettek volna a hitelességében. Lássuk be, az évszázadok folyamán több híresebb szellemfotó is készült, amire még mindig nincs magyarázat, modern technika ide vagy oda.

Vajon hihetünk abban, hogy valamilyen oknál fogva szellemek csapódtak Mumlerhez vagy valamiféleképpen képes volt valóban előhívni az elhunyt rokonok szellemeit? Vagy tényleg egy hihetetlenül ügyes szemfényvesztés áldozatai vagyunk? Egyesek a dupla expozíciónak tulajdonítják a szellemfotókat, amely technikának köszönhetően ma is érdekes szellemfotóknak tűnő képeket készíthetünk.

(Egy másik képen Moses A. Dow látható titkárnője szellemével)

A válasz az, hogy sajnos – hiszen sokan szeretnénk hinni a túlvilág létezésében – 1869-ben lebukott New York-ban, mikor egy riporter - aki persze inkognitóban volt – lefotóztatta magát. Rendre-módra meg is jelent az elhunyt rokon, vagyis az após a képen. Na igen ám, csakhogy az após még élt és virult. Ennek köszönhetően igen csak megcsappantak a lelkes kliensek, így Mumler rövidesen becsődölt.

Majd 1884-es hála előtt minden eszközét és negatívumot megsemmisített, így sajnos nem áll rendelkezésre ma elegendő anyag ahhoz, hogy meglehessen fejteni a technikáját.

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Inhalálás - A felső- és alsó légúti megbetegedések elengedhetetlen kiegészítő kezelése

Inhalálás - A felső- és alsó légúti megbetegedések elengedhetetlen kiegészítő kezelése

Az ősz és a tél a betegségek szempontjából a meghűlések, különböző légúti megbetegedések időszaka. Az inhalálás – különösen, ha gyógynövény kivonattal történik – egyszerű és remek módja a kezelésnek. Íme, a helyes inhalálási technika, és néhány receptúra!

Tovább »
6 egyszerű kérdés, ami rávilágíthat az általános ismereteid szintjére

6 egyszerű kérdés, ami rávilágíthat az általános ismereteid szintjére

Az iskolai évek nagy kihívást jelenthetnek egyes gyermekek számára, - pláne azoknak, akik utálnak tanulni vagy tanulási nehézségeik vannak – de nem csak nekik, hanem a szüleik számára is nehéz lehet, akik a gyermekükkel együtt tanulnak. Vajon emlékszel még arra, mit tanultál a gyermekeddel vagy mikor még te ültél az iskolapadban? Itt a lehetőség, hogy leteszteld magad, mire emlékszel az iskolai tananyagból!

Tovább »
A titokzatos forró sivatagi szelek üzenete - Tudd meg, mit mesélnek rólad!

A titokzatos forró sivatagi szelek üzenete - Tudd meg, mit mesélnek rólad!

Számos döntést hozunk az életben, némelyik komoly és meghatározó akár évtizedekre nézve, emellett természetesen van sok-sok apróság is. Azt viszont csak utólag tudjuk meg, hogy tényleg apróság volt-e. A varázslatos kelet a pálmafák, a nagy sivatagok, a tevék, a burnuszok és a kávé világa. Titkai vannak, amit szívesen megoszt veled.

Tovább »

Kalkulátor

Villámszépség

Semmi nem mutat jobban az egészséges bőrnél, de olykor jobb, ha csalsz kicsit. Kalkulátorunkból megtudhatod, hogyan valósíthatod meg a sóvárgott illúziót egyetlen finom mozdulat – egy lágy ecsetvonás - segítségével.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tőke Zoltán

Hangterapeuta

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tőke Zoltán

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép