LELKIPATIKA

Szorongató érzések, felfokozott félelmek

Szerző:
Szabó Anna
A termékeny aggodalom volt az, ami az ősembert cselekvésre sarkallta a túlélésért. Ám, ha állandóan a legrosszabb forgatókönyveket pörgeted le agyadban, akkor az már szorongás. Innen szinte egyenes út vezet a pánikbetegségig, fóbiákig, magas vérnyomásig, alvászavarig… és még számtalan betegségig.

 

Tudtad?

Még 2002-ben kutatók bebizonyították, hogy a szorongó emberek félelmei 85%-ban nem igazolódnak be.

A félelmeivel küszködő embert, attól veri ki a veríték, ha elkezdik csitítani. „Ne aggódj! Minden rendben lesz” – hallják sokszor. Pedig a problémájuk forrása éppen egy a lélekből érkező, és szűnni nem akaró üzenet, hogy valami nincs rendben. És ez független attól, hogy olyan napi rutinhoz kapcsolódik, mint a vízcsap és a gáz elzárása, vagy a munkahelyi feladatok ellátása. Könnyű belátni: nagyon vékony a határmezsgye a túlzott aggodalmaskodás és a szorongás között, bár mindegyiket a félelem hajtja.

 

Az ok: stressz, tapasztalat vagy hibás agyműködés?

Még a tudósok között sincs teljes összhang a szorongást kiváltó okokat illetően. A legrégibb elméletek szerint nem sorolható tulajdonságaink közé, hanem egyszerűen egyfajta viselkedésforma. De úgy tartják viselkedésünket nem a történések határozzák meg, hanem azoknak a körülményei.

A legújabb kutatások részben alátámasztják ezt az elméletet. 2008 év végén egy, a Harvard Egyetemen végzett kísérlet bebizonyította, hogy egyrészt traumás emlékek kínozzák a szorongókat, másrészt a különböző szorongásos és más pszichiátriai betegségekben szenvedők agyában hibásan működnek az emlékek elfojtásáért felelős agyi áramkörök. A tudósok MRI-vizsgálatok segítségével tárták fel az agyi áramkörök működési zavarait.

 

 

Fojtogató tünetek

Szoronghatunk időszakosan, rohamok formájában, de akár tartósan – ez utóbbit nevezi a szakirodalom krónikusnak. A megbetegedések lelki eredetűek, de szinte minden esetben jelentkeznek testi tünetek is. De jó, ha tudod, hogy a fordítottja is elég gyakori. Vagyis egy-egy testi bajon kezdesz el rágódni, ezzel jó táptalajt biztosítva a szorongásnak.

A szorongás amellett, hogy hosszútávon egyértelműen rontja az életminőséget eleinte alvászavarral, általános depresszióval majd pánikbetegség kialakulásával jelez a világ felé. Panaszai általában váratlan rohamok formájában lépnek fel: fulladással, erős szívdobogás-érzéssel, remegéssel, izzadással, hasi panaszokkal, és halálfélelemmel. Idővel ezek a tünetek annyira ijesztővé válhatnak, hogy kizárólag otthon, bezárva érzi magát „jól” a beteg.

 

 

Rettegés az élettől

Igen, a fóbiák, a kényszerbetegségek is a szorongásos betegségek közé sorolandók. Ez irányulhat a szereplésre (szociális fóbia), egy meghatározott dologra (simplex fóbia – pl. pókra, bogarakra, hüllőkre…), vagy nyílt terekre, tömegre (agrofóbia). A filmvígjátékok egyik kedvelt témája a kényszerbetegség esetén a beteg gondolataiba kényszerítő erővel tolulnak értelmetlennek, célszerűtlennek, én-idegennek megélt képzetek. Ezeken túlmenően jelentkezhetnek nálunk olyan cselekedetek, magatartások, melyeket kényszerítően merev szabályok szerint kell kivitelezniük.

 

Szorongó sztárok

A világ hírességei mindig olyan magabiztosnak – tűnnek. De hát ők is csak emberből vannak, ráadásul a művészlelkek egyébként is érzékenyebbek. Így nem meglepő módon közülük is sokan küzdenek félelmeikkel.

Roger Moore például a fegyverektől retteg. A pletyka szerint zavarodott pislogását kellett az Angyal, a James Bond és még számtalan akciófilm főszereplőjeként legyűrnie forgatás közben.

A másik 007-es, Pierce Brosnan klausztrofóbiájával küszködik, éppúgy, mint Drew Barrymore. És ezek még nem is olyan meglepő fóbiák.

Hogy egy érdekességet is említsünk: Christina Riccit, az Addams Family copfos kislányát a növényektől veri ki a hideg veríték.

 

Gyógyítható és megelőzhető

Bármennyire is meglepő a szorongásos megbetegedések nagy része megelőzhető, ha önismeretünket folyamatosan és kitartóan fejlesztjük (lásd lent tippjeinket). Természetesen ez nem egyszerű feladat, és tegyük hozzá, még mindig hajlamosak vagyunk csak akkor cselekedni, ha már az ijesztő tünetek is felütötték fejüket.

A gyógyuláshoz megfelelő pszichoterápiát, vagy amennyiben a szakorvos úgy látja, gyógyszeres kezelést kell alkalmazni. Bármelyik esetre kerüljön is sor, mindkettő hosszadalmas, több hónapig – vagy akár évekig – tartó folyamat. Azonban megéri időt, energiát és pénzt fektetni gyógyulásunkba, hiszen egy életen át tartó, életminőséget rontó betegségtől szabadulhatunk meg.

 

Féleleműző tippek

1. Tartsd tiszteletben a tényt, hogy sokkal nagyobb hatalmak vezérlik életedet, mint amit befolyásolni tudsz. Nevezheted sorsnak, isteni akaratnak vagy társadalmi törvényszerűségnek.
2. A bizonytalanság az élet része. Tanuld meg elfogadni!
3. Minden problémát meg tudsz oldani, főként, ha megoldandó feladatnak tekinted és nem leküzdhetetlen akadálynak.
4. Változtasd meg esti szertartásaidat!
5. Mondj búcsút az éjjeli aggodalmaknak!
6. „Nevezd nevén a gyereket” – fogalmazd meg a félelmeidet!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL