2018. június 18. - Arnold, Levente
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. június 18. - Arnold, Levente
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Ismerd meg az arcod titkos lakóit - Ezek a láthatatlan szörnyek az arcodon élnek!

Ezek a rejtőzködő „szörnyek” most is uralják az arcodat, miközben ezt a cikket olvasod. Mielőtt undorodva a fürdőszobába rohannál, és vad mosakodásba kezdenél, megnyugtatunk, hogy biztonságban vagy. Ezek a szörnyecskék ugyanis ártalmatlanok. A bőrünkből jutnak táplálékhoz, és táplálják az epidermiszréteget, anélkül, hogy kárt okoznának.

 

Tudományosan Demodex folliculorum és Demodex brevis néven ismert atkákról van szó, melyek a bőrünkön élősködnek, ugyanis az elhalt bőr táplálékot és menedéket biztosít számukra.

Ismerd meg az arcod atkáit

A Demodex brevis egy rövid, vaskos atka, élettartama nagyrészében a faggyúmirigyek mélyén tartózkodik. A Demodex folliculorum a szőrtüsző felső részén él, néha kilép az arc felszínére, hogy zöldebb legelőket találjon (értsd: zsíros szőrtüsző mezőket). Alkalmanként társat keresnek, hogy szaporodhassanak, tojásokat rakjanak az arcodra. Faggyúmirigyenként csak egy brevis atka található az arcon, szőrtüszőnként pedig 3-6 folliculorum atka. Több mint 5 millió szőrtüsző van a testen, ebből kiszámolhatod, hogy körülbelül hány albérlőd van.

Ezeket az atkákat először a kutyákon fedezték fel. A Demodex Canist 1840-ben fedezte fel August H. Tulk, és a rühösség kialakulásáért tette felelőssé. Később, 1842-ben egy Berger nevű francia felfedezte a Demodex folliculorumot a fülzsírban.

Együttélés

Egy kutatócsoport, a Belly Button Project keretein belül tanulmányozta a testben élő baktériumokat. Azóta több száz vizsgálatot végeztek, meglepő eredményeket kapva. A felnőttek esetében, akiknek megvizsgálták a bőrét, 100 százalékuknál találtak atka DNS-t. Jelenlétük Nagyon könnyen igazolható, bőrkaparék vagy celluxos minták mikroszkópos elemzésével. A családon belüli előfordulást is vizsgálták, kimutatták, hogy az atkák genetikája hasonló egy családon belül, de nem egyezik meg más családok mintáival. Meglepő, hogy az atkák a lakóhelyed genetikus aláírását hordozzák, ahonnan a család származik, még akkor is, ha már nem élsz ott. Ez azt sugallja, hogy az atkapopulációk viszonylag stabilak maradnak az életünk során és a generációk folyamán.

Örülhetsz azonban, ugyanis ezek az atkák nem ürítenek az arcunkra. Nincs ánuszuk, és ürüléküket addig tárolják, amíg el nem pusztulnak. Ám a rossz hír az, hogy ilyenkor elengedik a hajhagymát, az ürülékük pedig az arc felszínére kerül. A DNS-ük és a többi „hulladékuk” összekeveredik a bőr olajos rétegével, ezáltal megőrizve a bőr nedvesség tartalmát.

Ne rémülj meg, ártalmatlanok

A rosacea enyhe formájától eltekintve, ezek az atkák ártalmatlanok. Nézz szembe azzal a ténnyel, hogy a testünk egy csodaország, az atkák pedig az ökoszisztémánk részei. Kiterjedt kutatások folynak az emberi és az atkák közötti genetikai kapcsolat kiderítésére. Ez segíthet akár abban is, hogy megtudjuk, honnan származik az emberiség.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 kelta gyógyító elem, amit a mai napig alkalmazhatunk

10 kelta gyógyító elem, amit a mai napig alkalmazhatunk

A kelták figyelemreméltók voltak, nagyszerű feltalálók, akik járatosak voltak a természeti rituálékban, szoros összeköttetésben voltak a földdel és a tengerrel. Hírnevüket mágia és mítosz lengte körül. Most megismerhetünk néhány elemet a gyógyító gyakorlataikból.

Tovább »
Keresd meg a cuki kutyás képeken a különbségeket!

Keresd meg a cuki kutyás képeken a különbségeket!

Érthető, hogy sokszor a legkevésbé sincs hangulatod a memória játékokhoz meg a különböző feladványok elvégzéséhez, hiába tudod, hogy csak pár perc az egész, meg hogy milyen jó szolgálatot teszel vele az agyadnak! Talán egy kis motiváció kellene ahhoz, hogy megjöjjön hozzá a kedved! Egy cuki kutya vajon a segítségedre lesz abban, hogy nagyobb lelkesedéssel keresd meg a képeken a hibákat?

Tovább »
Válassz egy rózsát, és tudd meg, melyik személyiségtípusba tartozol - Képes önismereti teszt

Válassz egy rózsát, és tudd meg, melyik személyiségtípusba tartozol - Képes önismereti teszt

Ha szeretnél valami igazán érdekeset megtudni önmagadról, akkor most nem kell mást tenned, mint kiválasztani azt a rózsát, mely a leginkább elbűvöl, és máris olvashatod a hozzátartozó személyiségjellemzést! Rögtön kiderül, melyik személyiségtípusba tartozol, ha teszteled magad!

Tovább »

Kalkulátor

Karácsonyi díszek S.K

Adunk néhány ötletet, ha szeretnéd a karácsonyfádat igazán különlegessé és egyedivé varázsolni.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Pető Judit

Testtartás- és mozgás-szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Pető Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép