FOGYÓKÚRA

7 káros esti rutin, mely hozzájárul az éjjeli súlygyarapodáshoz

Szerző:
Szabó Anna
A túlsúly nem csupán esztétikailag lehet zavaró, hanem számos egészségügyi problémát is okozhat. A hirtelen felszedett plusz kilók a helytelen esti rutinnak is köszönhetőek sokszor. Ha tisztában vagy azzal, hogy ezzel mennyit árthatsz magadnak, akkor sokkal könnyebben változtathatsz tudatosan az életviteleden.

Most megismerheted a leggyakrabban berögződött káros esti szokásokat, amelyek végül súlygyarapodáshoz is vezetnek. Fő az elővigyázatosság!


1. Késő esti nassolás


Mindenki jól tudja, hogy este hat után már nem érdemes enni, ennek ellenére rengetegen mégis késő este vacsoráznak, vagy éppen nassolnak valami finomat. Tanulmányok kimutatták azonban azt, hogy a késő esti étkezés és nassolás súlygyarapodáshoz vezet. Emellett a koleszterinszintet is növeli, megemeli az inzulinszintet és negatívan hat a hormonális folyamatokra. Ne feledd, hogy sokkal több kalóriát viszel be annál, mint amennyit elégetsz, ami végül plusz kilókhoz vezet.


2. Késő este kávézol


A késő esti kávézás nem csupán az alvásra van rossz hatással, de a legfrissebb kutatások szerint már 6 órával ágyba kerülés előtt sem érdemes kávét inni. Egyes kutatók szerint a kávéban lévő klorogénsav is plusz kilókat eredményez. Cseréld le a kávét inkább valamilyen gyógynövényből készült teára vagy egy pohár langyos vízre.


3. Nem alszol eleget


Az egészséges mennyiség kb. 7-8 óra éjszakánként, ám ha ettől kevesebbet alszol, akkor számos egészségügyi probléma léphet fel. Tanulmányok kimutatták, hogy az alváshiány negatívan hat az anyagcserére. Szintén nem elhanyagolandó tényező az, hogy másnap fáradt leszel, így a fizikai aktivitásod és a teljesítőképességed is csökken.


4. Kihagyod az edzést


A rendszeres testmozgás kulcsfontosságú szerepet játszik a testsúlycsökkenésben, hiszen az anyagcsere felgyorsul, és több kalóriát égetsz el, mint előtte. Ha nincs is időt minden nap edzeni, akkor is iktass be némi testmozgást. Már naponta 15 perc sétával is 100 kalóriát égetsz el. Ez hetente mintegy 700 kalóriát jelent, és a fogyás is beindul szép lassan.


5. Tévézel és a számítógép előtt ülsz esténként


Jó néhány kutatás megerősítette azt a tényt, hogy elalvás előtt nem jó, ha kék fényt kibocsátó elektronikus eszközöket használsz. Mindez alvászavarhoz, alváshiányhoz, ennek következtében pedig súlygyarapodáshoz vezet. Az ilyen fényt kibocsátó elektronikai eszközök ugyanis megzavarják a szervezet melatonin termelődését, amely az alvási ciklusok szabályozásáért felelős hormon. A közösségi oldalak böngészése helyett érdemes inkább egy jó könyvet a kezedbe venni, de akár nyugtató zenét is hallgathatsz elalvás előtt.


6. Túl későre állítod az ébresztőt


Hiszed vagy sem, a kutatók szerint azok az emberek, akik korábban kelnek, és a napfényes reggelt már ébren köszöntik, alacsonyabb testtömeg indexszel rendelkeznek, mint későn kelő társaik. Bizonyított tény, hogy akár már 20-30 perc természetes fény is jó hatással van a testtömeg indexre. Kelj fel korán reggel és fürödj a reggeli napfényben!


7. Nem megfelelő színek vesznek körül


A kék szín elősegíti a nyugodt és mély alvást, mivel ellazít. Ez a szín emellett az étvágyat is csökkenti. Ezzel szemben a vörös vagy éppen a narancssárga energiával tölt fel és éhesnek is érzed magad. Érdemes tehát átgondolnod, hogy milyen színek is uralkodnak a hálószobában.

 

 

diéta fogyókúra súlygyarapodás zsírégetés súlyfelesleg
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL