2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

11 tudományos tény a macskákról, amit talán még te sem hallottál - Értsd meg jobban a cicádat

A cicák bizony az utolsó pillanatig reménykednek abban, hogy nem kell lemászniuk az öledből, hiszen ott annyira kényelmes, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy bájosan manipuláljanak. Úgy tűnik, mindez nagyon is jól leírja a macska természetét, aki pontosan tudja magáról, hogy tökéletes műremek, és ennek megfelelően is viselkedik.

Az alábbiakban jó néhány tudományos és érdekes ténnyel szembesülhetsz a macskákkal kapcsolatban, amelyek alátámasztják azt, hogy cicák nélkül sokkal unalmasabb és sivárabb lenne az élet.


1. A macska nyávogásának nincs különösebb jelentése


A macskáknak nincs sajátos nyelvezetük. Úgy tűnhet, hogy a cicanyávogás valamiféle mély jelentéssel bír, de valójában mindez figyelemfelkeltésre szolgál. Az életük hajnalán arra szolgál, hogy a kiscica az édesanyját oda tudja hívni, ha szükséges. A vadon élő kifejlett példányok ilyen jellegű hangot már nem hallatnak.


A házi macskák rájöttek arra, hogy nem csak az anyjukkal, hanem a gazdival is tudnak így kommunikálni. Később rájöttek arra is, hogy ha megváltozik a nyávogás hangszíne, akkor elérhetik azt, amit szeretnének és képesek manipulálni az embereket. A házi macskák fele annyi hangszínt nem használnak, de akár még nem is igen nyávognak, ha egymással kommunikálnak.


Ha imádod a cicákat, akkor tudnod kell, hogy csak azért nyávognak, mert fel akarják hívni magukra a figyelmet. Most már nem kell amiatt aggódnod, hogy különösebb rossz történik a cicáddal, de azért nézd meg, nincs-e valamire szüksége.


2. A macskák közelre nem igazán látnak jól


Egy híres tudományos magazinban tárgyalták azt a jelenséget, hogy a macskák hogyan látják a világot. A látóterük szélesebb, mint az emberé és kiválóan látnak a sötétben, ám a színek számukra sokkal kevésbé telítettek. Szintén jellemző rájuk az, hogy amikor hirtelen közelről kell távolra fókuszálniuk, vagy fordítva, akkor idő kell mindehhez. A vadon élő állatok inkább távolra látnak jól, hiszen a vadászathoz elsősorban ez szükséges. A házi macskák már közelre is látnak, de nem teljesen élesen, emiatt nem igazán tudnak a túl közel lévő tárgyakra fókuszálni.


3. A macskáknak nincs külön nappali és éjszakai életvitelük


A házi macskáknak nincs napi rutinjuk, egész nap ugyanazzal foglalkoznak. Nem törődnek az éjjelekkel, akkor alszanak, amikor csak akarnak. Ha tehát a cicád hirtelen úgy dönt a semmiből, hogy éjjel kergetőzik, akkor nem azért teszi, mert éjszakai állat vagy felborult a napi rutinja, csupán erre vágyik.


4. A házi macskák ősei egykoron a vadmacskák voltak


A neve, Felis silvestris lybica, más szóval, vadmacska. Ez a fajta vadmacska megélt a sivatagban, a víz közelben és a hegyekben egyaránt. 130.000 évvel ezelőtt élt ez a faj, ám 10.000 évvel ezelőtt öt vadmacskafajtát háziasítottak, a házi macskák ősei tehát egykoron keleten éltek.


5. A macskák életkorának számítása eltér az emberekétől


A házi macskák átlagos élettartama 14 év, a kóbor macskák pedig legfeljebb 2 évet érnek meg. Vannak azonban olyan cicák, akik ettől sokkal tovább is elélnek. Létezik például egy Krémes nevű nagytestű macska, aki a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mivel 38 évet élt! El tudod ezt képzelni?


6. A macskák gyakran jeleznek, hogy nyisd ki az ajtót


A cicák nem feltétlenül akarnak ki vagy belépni a nyitott ajtón, mindössze arra van szükségük, hogy ellenőrizhessék az adott területet. Ha ugyanis be van csukva az ajtó, akkor nem látják, mi van mögötte, és ez az ismeretlen terület vészjósló is egyben. Az ajtó nyitva hagyásával azonban a macska belát mindent, szóval, miután kinyitottad az ajtót, a macska nyugtázza, hogy minden rendben van, te pedig visszaülhetsz a helyedre.


7. A macskák is részt vettek a háborúkban


A perzsa macskákat bevetették a háborúkban, egészen elképesztő módokon – az ókori egyiptomiak ellen pajzsként használták őket. Az egyiptomiak szerint a macskák ugyanis szent állatok és nem akarták megsebesíteni egyetlen macskát sem, vagyis inkább nem támadtak.


A macskák segítségével a levegő minőségét is ellenőrizték. Előre tudható volt például egy-egy készülő gáztámadás és a katonák így elkerülhették ezt. Legfontosabb szerepük azonban a katonák esetében a pszichológiai támogatás volt, hiszen ezek a szőrös kis teremtmények emlékeztették a katonákat arra, hogy otthon várja őket a családjuk, reményt adva számukra, hogy egyszer hazatérhessenek hozzájuk.


8. A macskák sokáig szagolgatják az eléjük tett ételt


Ezt az életképet szinte minden macskatulajdonos jól ismeri. A cicák hosszan időznek az eléjük tett ételt szagolgatva akkor is, ha egyébként a fogukra való. Ha éhes a macska, még akkor sem fog neki egyből az evésnek, ami miatt úgy tűnhet, hogy túlzottan válogatós. Ám ez egyáltalán nem így van. A helyzet az, hogy a macskák nem látják, mi van előttük, ahogy föntebb már olvashattad, ezért megvizsgálják, hogy valóban étel van-e előttük, nem valami más. Emellett felmérik a hőmérsékletét, hogy nem túl forró-e.


9. A macskák is álmodnak


Figyelted már az alvó emberek szemgolyóját? Bizony, mozog. Néha még egyesek beszélnek is álmukban és önkéntelenül is megmozdulnak. Ha az alvó személy agyi aktivitását megmérnéd, láthatnád, hogy az agyad éber állapotban van. Hasonló méréseket a macskák agyával kapcsolatban is elvégezték, akiknek az agya ugyanúgy aktív. A cicák bajsza vagy füle is meg-megrezdül alvás közben, sőt, akár még hangokat is hallatnak. Ezek a jelek arra utalnak, hogy a cicák is álmodnak, no de vajon miről.


10. A macskák folyton masszíroznak a mancsukkal


Valószínűleg sokszor láttad már, hogy a cicák az embereket, egymást vagy éppen a szőnyeg szélét masszírozzák a mancsukkal. Furcsa, ugye? Mint kiderült, ez egy reflex, amely még a cicák kiskorából származik, amikor az édesanyjuk hasát masszírozzák, ezzel stimulálva a tejelválasztást. Amikor felnőnek, ez a szokásuk akkor is megmarad, így jelzik, hogy biztonságban és békében vannak. Ha tehát a cicád masszíroz, ez azért van, mert szeret téged! Imádják a takarót és minden mást masszírozni.


És a legfontosabb – vajon hogyan látnak minket a cicák?


A híres macskaviselkedés-kutató, John Bradshaw „A macskák érzékelése és érzelmei" című könyvében felel arra, amit sokan akartak tudni, vagyis hogy mit is gondolnak a cicák az emberektől? A macskák egyfajta pótanyaként és egyben egy nagy macskaként kezelik az embereket, ráadásul nem is a legokosabb macskának tekintik a gazdit. Nem engeded őket vadászni, ok nélkül megzavarod őket és nagyon könnyű a gazdit manipulálni. Szóval, varázslatos gondoskodó anyának tekint, de egyben nem vagy túl nagy szellemi kihívás számára.


No de vajon mit is gondolnak a cicák a gazdiról konkrétan?


Ő az én emberem, nem kell tartanom tőle. Nagyon erős lehet, mivel elég sokat eszik és mindenféle dolgot a szájába vesz. Mit eszel? Adj belőle!


Nem szép a gazdi, mert nincs bundája. Ha nincs elég nyála, vízzel tisztálkodik. Nagyon hangos és sokkal többet beszél, mint szükséges. Néha megzavar az alvásban.
Engedj ki!


Nem tudom, hogy miért csinálja, de nagyon finomakkal kínál engem, és mindig rendben tartja az almomat.

 

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Tükrök a lakásban - Hova teheted a Feng Shui szerint?

Tükrök a lakásban - Hova teheted a Feng Shui szerint?

Ha a tükröket ügyesen helyezzük el a lakás különböző pontjain, optikailag megváltoztathatjuk a helyiséget, sőt, akár ki is bővíthetjük. De óvatosan kell bánni velük, hisz sok pozitív hatásuk mellett károsak is lehetnek. Akár még a párkapcsolatunk is tönkre mehet egy rossz helyre tett tükör miatt.

Tovább »
Segíts megtalálni a farmernek a feleségét - Egész biztosan ott van!

Segíts megtalálni a farmernek a feleségét - Egész biztosan ott van!

Ez a gazda nem találja a feleségét, és nagyon zavarban van. De biztosan ott van. Talán te vagy az, aki megteheti, hogy segít a szerencsétlen embernek. Ám jobb, ha tudod, hogy ez egy cseles feladvány!

Tovább »
Az égbolt üzenete - Mire van a legégetőbb szükséged jelen életszakaszodban?

Az égbolt üzenete - Mire van a legégetőbb szükséged jelen életszakaszodban?

Az alábbiakban olyan kártyalapokat láthatsz, melyek az egy-egy égboltot ábrázolnak. Ha az ösztöneidre hallgatsz, akkor pontosan ki tudod választani, melyik az, amely a legközelebb áll hozzád. A választott kártyalap egy üzenetet tartogat a számodra, mely életed jelen szakaszával kapcsolatos. Húzz hát egy lapot, és elmélkedj el a neked szóló üzeneten!

Tovább »

Kalkulátor

Álombiblia

Az álmoknak mindig üzenete van számunkra, ezért fontos, hogy meg is fejtsük, vajon mit jelent, mit akar tőlünk?

Még több kalkulátor »

Szakértők

Wilda Jósnő

Cigány, tarot kártya jós, átok-rontás szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Wilda Jósnő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép