KÖZÉRZET

Tudd meg, mi történik a testeddel, ha tudósokra hallgatsz, és minden este megiszol egy pohár bort

Szerző:
Szabó Anna
Számos tanulmány bizonyítja, hogy napi egy pohár vörösbor pozitív hatással van az egészségre: segít a méregtelenítésben és javítja az agyi aktivitást. Szerkesztőnk úgy döntött, hogy kipróbálja mindezt, hogy megtudja, hogyan befolyásolja a bor az egészséget. Olvass tovább, ha szeretnéd megtudni, hogy mi történik a szervezetteddel, ha esténként legurítasz egy pohárka nedűt.

1. nap

28 éves vagyok, nem rajongok az alkoholért, hetente egyszer fogyasztok, baráti társaságban. Ehhez a kísérlethez azonban vacsora után minden nap megittam egy pohár vörösbort. Egyes orvosok és kutatók szerint a száraz vörösbor van a legjobb hatással a szervezetre. Napról-napra különböző változásokat észleltem a testemmel illetve hangulatommal kapcsolatban. Néhányuk igencsak meglepő volt.

Alvási problémáim voltak

Nem szenvedek álmatlanságtól, általában nagyon gyorsan elalszom, kb. 11 óra körül. A kísérlet 2. vagy 3. napjától kezdtem alvászavart tapasztalni, éjjel felébredtem, és nem tudtam visszaaludni. 10-15 perc telefonozgatás kellett, ahhoz, hogy újra álomba merüljek. Tény, hogy a kísérlet végére ez a probléma megszűnt, csak átmeneti volt. Az alkohol valószínűleg befolyásolja az alvási ciklust: hamar elalszol, de éjjel felébredsz.

A kísérlet befejezése után nehezebb volt összpontosítani

Minden változást, ami a testemmel történt, próbáltam figyelni. Naponta mértem a vérnyomásomat: azt mondhatom, hogy ennyi alkohol nincs rá hatással. Más probléma sem merült fel, mint például légzési nehézség vagy ilyesmi. De furcsa módon a kísérlet után, amikor már nem ittam bort, álmosnak és fáradtnak éreztem magam: nehéz volt összpontosítani a munkára. Nem tudom, mit jelenthet ez, de remélem, hamarosan elmúlik.

Rossz lelkiismeret

Ezt máskor nem tapasztaltam, de most minden éjjel arra ébredtem, hogy szomjas vagyok. Különösen az első napokon úgy éreztem, hogy valami rosszat csinálok. Talán azért mert csak alkalmakkor szoktam inni a barátaimmal.  Aztán rájöttem, hogy nem kell bűnösnek éreznem magam: ha nem akarom meginni a teljes pohár bort, nem teszem. Ezek után sokkal jobban éreztem magam.

Elkezdtem csak olyan emberekkel találkozni, akiket tényleg látni akartam

A kísérlet során kevesebb olyan találkozóm volt, ahol egy pohár bor kíséretében társalogtam. Áthívtam a barátaimat, vagy csak otthon maradtam egyedül. Szóval csak azokkal találkoztam, akik igazán fontosak nekem. A hétvégi találkozók nem maradtak ki, de sör helyett bort ittam, és kevesebbet ettem.

Bőrproblémák

Talán azért, mert kevesebbet jártam el otthonról, és többet ettem, de néhány kiló felszaladt. Sajnálatos módon az alkohol ilyen rövid idő alatt is befolyásolja a megjelenést: a szemeim karikásak voltak, a bőröm pedig piros lett, néhol pattanásos. Kezdetben egy hónapig akartam a kísérletet végezni, de 3 hét után abbahagytam. A pozitív változások ellenére, nagyon aggasztott a változás módja.

Következtetések

Sokkal olcsóbb összeülni időnként a barátokkal egyet borozgatni, mint a bárokat látogatni. Ráadásul sokkal kevesebb az esélye annak, hogy túl sokat iszol, és valami olyat teszel, amit később szégyellni fogsz. Minden este ellazulhatsz, és nem várod görcsösen a hétvégét.

Nem találkoztam olyan emberekkel, akikkel nem akartam. Sokkal jobban éreztem magam, mert introvertált a személyiségem.

Többet akartam tudni a sajtokról és a borokról. Nagyon vicces megtanulni a különböző ízek felismerését.

Rájöttem, hogy a naponta elfogyasztott kevés alkohol sem képes pozitívan befolyásolni az egészséget: alvási problémák, állandó fáradság.

Fő tanulság: ne igyál minden nap, de ne is várj egy különleges napra, ha jól esik, ereszd ki a gőzt és igyál meg egy pohár bort, csak úgy, hétköznap este. Egy jó vacsora, finom bor és jó társaság szebbé varázsolja az estédet. Csak ne igyál túl sokat!

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL