2018. május 20. - Bernát, Felícia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 20. - Bernát, Felícia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

5 jel, hogy manipulálod a gyermekedet - Tudd meg, mi is az az érzelmi zsarolás!

A legtöbb szülő természetesen azt szeretné, hogy a lehető legtöbbet nyújthassa a gyermeknek, és sokszor rendelkezik szilárd alapelvekkel e tekintetben. Te is biztosan úgy véled, hogy meg vannak a saját nevelési elveid, és a gyermeked is boldog, de valóban így van ez?

Az érzelmi zsarolás egyfajta formája a pszichológiai bántalmazásoknak. A bántalmazó olyan taktikát alkalmaz, hogy elhiteti az áldozattal, hogy nem az a valóság, amit ő annak hisz. Ez egy nagyon veszélyes és káros manipuláció, és óriási törést eredményezhet az áldozat lelkében. Nem csupán szerelmi kapcsolatok sajátja olykor, de bizony a szülő-gyermek viszonyban is megjelenik.


Lassan történik és az áldozat agyát szép fokozatosan átmossa a bántalmazó. Természetesen a szülő sokszor észre sem veszi, hogy mit is csinál pontosan, hiszen ő csupán jót akar a gyermeknek. Ha azonban az alábbi jeleket tapasztalod magaddal kapcsolatban, érdemes átgondolnod a nevelési elveidet és változtatni mindezen a gyermek érdekében.


Az érzelmi zsarolás 5 formája


1. Gúnyolódsz a gyermeken


A gyermeken való gúnyolódás helytelen, függetlenül attól, hogy akarattal teszed-e vagy éppen öntudatlanul. Ez ugyanis már az érzelmi zsarolás egy formája. A gyermek bizonytalanná válik és frusztrált lesz, ami semmiképp nem megengedhető. Ha valami miatt dühös vagy rá, beszéld meg vele, de soha ne gúnyolódj rajta semmilyen esetben.


2. Túlzott szabályok felállítása


Természetesen a szülő az, aki irányít, de nem szabad túlzásba esni. Minden szülő félti a gyermekét, amikor megteszik az első lépéseiket a világban, de el kell fogadnod, hogy előbb-utóbb ez is bekövetkezik. Ne szabályozd túlzottan a gyermeket, és ne mondogasd állandóan, hogy ezt vagy azt rosszul csinálja. Ilyenkor ugyanis a gyermek elbizonytalanodik és a későbbiekben, ha már nem leszel, tehetetlennek érzi majd magát. Minden gyermeket fokozatosan önállóságra kell szoktatni.


3. Soha nem kérsz elnézést


Attól még, hogy szülő vagy, te is tévedhetsz olykor. Fontos, hogy tudj bocsánatot kérni, ha hibázol. Nem helyes, ha a gyermek úgy érzi, hogy folyton bűnös és ő a hibás mindenért, akkor is, ha egyébként helyesen cselekszik. Bár nem könnyű bocsánatot kérni a gyermekektől, de mindenképpen szükséges dolog.


4. Túl szigorú vagy


Természetesen a gyermekek olykor kisebb csínytevéseket követnek el, ez normális. Ám ha túl szigorú vagy, az nem igazán segít a dolgon. Ne feledd, ha minden apróságot túlreagálsz, akkor a gyermek megpróbálja majd eltitkolni mindazt, amit tesz, és nem osztja meg veled az érzéseit. Fontos a fegyelem, de ennek is határt kell szabni. Nem a világvége, ha éppen nem végzi el a házi feladatát vagy nem pakolta el a játékait.


5. Nem veszed figyelembe az érzéseit


Ne mondd azt, hogy egyes dolgokat a gyermek túlreagál, még akkor sem, ha esetleg úgy tűnne. Ez helytelen módszer. A gyermek hadd döntse el, hogy mi vált ki belőle érzelmet, ez minden ember sajátja, amin senki sem tud változtatni. Ne próbáld megszabni, hogy egyes esetekben mit gondoljanak vagy érezzenek, és mindig hallgasd meg, hogy a gyermeked mit akar közölni veled.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Mi rejlik a kör közepén? - Észbontó vizuális teszt

Mi rejlik a kör közepén? - Észbontó vizuális teszt

Hogy mitől olyan észbontó? Mert még a legjobb látással, forma és színfelismeréssel rendelkező embereket is megtréfálhatja és igazán vicces tud lenni az, amikor látni vélsz valamit, de kiderül, hogy teljesen más van ott! Ettől olyan csodás az agyunk, hogy szeret bennünket átverni, úgyhogy nem elég a puszta látásunkra hagyatkozni, hozzá is kell tudni társítani valamit a látottakhoz! Neked sikerül kibogarásznod azt, ami a színes körök közepén rejlik?

Tovább »
Válassz egy pillangót és fedezd fel a lelked titkait! - Képes személyiségteszt

Válassz egy pillangót és fedezd fel a lelked titkait! - Képes személyiségteszt

A pillangó egy gyönyörű ősi szimbólum. A lélek szépségét és az örök életet jelképezi, emellett a világegyetemmel való kapcsolatot is szimbolizálja. Segítségével most felfedheted, milyen titkok rejlenek a lelkedben. Ehhez nem kell mást tenned, mint kiválasztani azt a pillangót, amely a legközelebb áll hozzád! Készen állsz?

Tovább »
5 figyelmeztető jel, mellyel az Univerzum arra utal, hogy hamarosan kiégsz

5 figyelmeztető jel, mellyel az Univerzum arra utal, hogy hamarosan kiégsz

Ha az életben nincs meg az egyensúly, akkor nincs boldogság sem. Ha rád nehezedik az érzelmi és munkahelyi stressz, nagy a nyomás a karrier, az anyagiak és a magánélet miatt is, érthető, hogy egyre nagyobb súly nyomja a válladat. Ám, ha ez elér egy adott pontot, akkor az ember hajlamos kiégni és közönyössé válni. Fontos tehát odafigyelni az alábbi jelekre, hiszen így időben megelőzhető.

Tovább »

Kalkulátor

Gyógyító Kristályok

Már az emberiség kezdete óta él az a hit, hogy a kristályok gyógyító erővel bírnak. Válaszd ki, mi a problémád, vagy betegséged, és megtudod, hogy mely kristállyal gyógyíthatod.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Bányász Imréné Marika Villő

Feng Shui Tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Bányász Imréné Marika Villő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép