2018. szeptember 22. - Móric
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. szeptember 22. - Móric
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

5 jel, hogy manipulálod a gyermekedet - Tudd meg, mi is az az érzelmi zsarolás!

A legtöbb szülő természetesen azt szeretné, hogy a lehető legtöbbet nyújthassa a gyermeknek, és sokszor rendelkezik szilárd alapelvekkel e tekintetben. Te is biztosan úgy véled, hogy meg vannak a saját nevelési elveid, és a gyermeked is boldog, de valóban így van ez?

Az érzelmi zsarolás egyfajta formája a pszichológiai bántalmazásoknak. A bántalmazó olyan taktikát alkalmaz, hogy elhiteti az áldozattal, hogy nem az a valóság, amit ő annak hisz. Ez egy nagyon veszélyes és káros manipuláció, és óriási törést eredményezhet az áldozat lelkében. Nem csupán szerelmi kapcsolatok sajátja olykor, de bizony a szülő-gyermek viszonyban is megjelenik.


Lassan történik és az áldozat agyát szép fokozatosan átmossa a bántalmazó. Természetesen a szülő sokszor észre sem veszi, hogy mit is csinál pontosan, hiszen ő csupán jót akar a gyermeknek. Ha azonban az alábbi jeleket tapasztalod magaddal kapcsolatban, érdemes átgondolnod a nevelési elveidet és változtatni mindezen a gyermek érdekében.


Az érzelmi zsarolás 5 formája


1. Gúnyolódsz a gyermeken


A gyermeken való gúnyolódás helytelen, függetlenül attól, hogy akarattal teszed-e vagy éppen öntudatlanul. Ez ugyanis már az érzelmi zsarolás egy formája. A gyermek bizonytalanná válik és frusztrált lesz, ami semmiképp nem megengedhető. Ha valami miatt dühös vagy rá, beszéld meg vele, de soha ne gúnyolódj rajta semmilyen esetben.


2. Túlzott szabályok felállítása


Természetesen a szülő az, aki irányít, de nem szabad túlzásba esni. Minden szülő félti a gyermekét, amikor megteszik az első lépéseiket a világban, de el kell fogadnod, hogy előbb-utóbb ez is bekövetkezik. Ne szabályozd túlzottan a gyermeket, és ne mondogasd állandóan, hogy ezt vagy azt rosszul csinálja. Ilyenkor ugyanis a gyermek elbizonytalanodik és a későbbiekben, ha már nem leszel, tehetetlennek érzi majd magát. Minden gyermeket fokozatosan önállóságra kell szoktatni.


3. Soha nem kérsz elnézést


Attól még, hogy szülő vagy, te is tévedhetsz olykor. Fontos, hogy tudj bocsánatot kérni, ha hibázol. Nem helyes, ha a gyermek úgy érzi, hogy folyton bűnös és ő a hibás mindenért, akkor is, ha egyébként helyesen cselekszik. Bár nem könnyű bocsánatot kérni a gyermekektől, de mindenképpen szükséges dolog.


4. Túl szigorú vagy


Természetesen a gyermekek olykor kisebb csínytevéseket követnek el, ez normális. Ám ha túl szigorú vagy, az nem igazán segít a dolgon. Ne feledd, ha minden apróságot túlreagálsz, akkor a gyermek megpróbálja majd eltitkolni mindazt, amit tesz, és nem osztja meg veled az érzéseit. Fontos a fegyelem, de ennek is határt kell szabni. Nem a világvége, ha éppen nem végzi el a házi feladatát vagy nem pakolta el a játékait.


5. Nem veszed figyelembe az érzéseit


Ne mondd azt, hogy egyes dolgokat a gyermek túlreagál, még akkor sem, ha esetleg úgy tűnne. Ez helytelen módszer. A gyermek hadd döntse el, hogy mi vált ki belőle érzelmet, ez minden ember sajátja, amin senki sem tud változtatni. Ne próbáld megszabni, hogy egyes esetekben mit gondoljanak vagy érezzenek, és mindig hallgasd meg, hogy a gyermeked mit akar közölni veled.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

6 kevéssé ismert, de annál meglepőbb történelmi tény

6 kevéssé ismert, de annál meglepőbb történelmi tény

Nem könnyű feladat a történelmet kutatni, viszont rettentően izgalmas, hiszen a kutatók mindig találnak újabb és újabb leleteket vagy információkat. Gyakran sok-sok évvel később lelnek olyan bizonyítékokra, amik teljessé teszik a képet amellett, hogy totálisan meglepnek bennünket, mint ez a 6 kevéssé ismert történelmi tény! Talán még neked sincs fogalmad róluk!

Tovább »
Nem jól jel, ha nem látod a számokat a képeken! - Vizuális teszt

Nem jól jel, ha nem látod a számokat a képeken! - Vizuális teszt

Persze nem kell mindjárt megijedni, de ha egyáltalán nem, vagy csak nagyon-nagyon halványon látod a számokat a képeken, akkor nem árthat ellenőrzés céljából felkeresni egy szemészt. Lehet, hogy csak ideje lecserélned a szemüvegedet vagy éppen beszerezni egyet. Ez csupán egy játékos teszt, de segíthet rávilágítani arra, mennyire éles a szemed!

Tovább »
Milyennek látnak a férfiak? - Ebből a személyiségtesztből kiderül

Milyennek látnak a férfiak? - Ebből a személyiségtesztből kiderül

Ezt a tesztet egy francia pszichoanalitikus csoport állította össze, melyben semmi más feladatod nincs, mint kiválasztani azt a nőtípust, akivel a leginkább azonosulni tudsz. Ha ez meg van, akkor egyértelműen kiderül, mit látnak benned a férfiak, mi az, amivel megfogod az erősebbik nemet. Kíváncsi vagy rá? Akkor gyerünk, teszteld magad!

Tovább »

Kalkulátor

Parfümök, illatok aromaterápiával

Engedd be a természetet otthonodba, és készíts néhány illatos parfümöt az aromaterápia segítségével. Válaszd ki, mely illathoz vonzódsz a legjobban, és máris láss neki!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Seress Attila

Keresztény jövőlátás (jóslás)

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Seress Attila

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép