GASZTRO

Forró levesek jeges napokra

Szerző:
Szabó Anna
Nincs jobb a fagyos napokon, mint egy tányér simogatóan forró leves. Tetőtől talpig átmelegít és közben meg elvarázsol mennyei ízével.


Sajtleves

Hozzávalók:

5 dkg vaj
1 púpos evőkanál liszt
15 dkg reszelt parmezán
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
Só, őrölt bors

Elkészítése

A vajból a liszttel nagyon világos rántást készítünk, és egy liter hideg vízzel engedjük fel. Megsózzuk, és nagyon erősen megborsozzuk. Fedő alatt, kis lángon öt percig forraljuk. Közben a sajtot lereszeljük, és külön tálkában az asztalra tesszük. A levesestálban a tojás sárgáját a tejföllel simára keverjük, és erre öntjük, kevergetve a forró levest. A sajtot ki-ki a tányérjára szedi, és erre meri rá a forró levest.

 

Korhelyleves

Hozzávalók:

30 dkg kolbász
½ kg savanyúkáposzta
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
Só, pirospaprika, szemes bors
A tálaláshoz tejföl

Elkészítés

Az olajból és a lisztből paprikás rántást készítünk, rádobjuk a kifacsart hordós káposztát, és egy liter vízzel felengedjük. Levével együtt hozzáadjuk a megfőtt, kockákra vágott kolbászt, és az egészet jó puhára főzzük. Tálalás előtt beleöntjük a tejfölt, és ha a káposzta nem volna elég savanyú, ecettel utánaízesítjük.

 

Böjtös burgonyaleves

Hozzávalók:

40 dkg burgonya
4 tojás
5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 húsleveskocka
Só, pirospaprika, babérlevél

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és egy liter hideg vízzel leöntve a húsleveskockával meg egy kevés sóval ízesítjük. Beletesszük a babérleveleket, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. A vajból vagy olajból a liszttel világos rántást készítünk, a pirospaprikával elkeverjük, és besűrítjük vele a levest. Egy pár csepp ecettel pikánsra savanyítjuk, felforraljuk, és egyenként úgy ütjük bele a tojásokat, hogy egészben maradjanak. Nagyon kis lángon még öt percig forraljuk, de nem keverjük meg, hogy a tojások egészben maradjanak. Gazdagon megtejfölözve tálaljuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL