LELKIPATIKA

Tedd könnyebbé életed NLP-vel!

Szerző:
Szabó Anna
Ha elsajátítod az NLP-t közérzetedet pozitívan befolyásolhatod. Megtanulhatod tudatosan érzékelni és irányítani belső élményeidet ezáltal pedig erősítheted önbizalmadat és kreativitásodat.

 

Alig van olyan ember, aki ne pillanthatna vissza legalább néhány „varázslatos pillanatra” életéből. Olyan pillanatokra, amikor úgy érezzük, szétvet a boldogság, amikor hisszük, hogy nincs, ami most ne sikerülne.

Ha ezt az érzést, az ilyen pillanatokról magunkban hordozott eleven képet valahol a testünkben „elraktározhatnánk”, és „gombnyomásra” előhívhatnánk, milyen kimeríthetetlen bőségben állna a rendelkezésünkre az energia és az életöröm! E kívánság teljesítésének kulcsa a bonyolultnak tűnő neurolingvisztikus programozás (NLP).

 

NLP – a három betű jelentése

„N” mint neurológiai folyamatok

Minden emberi viselkedés neurológiai folyamatokból áll össze: az idegek ingereket fognak fel, és az agyba szállítják, amely egyéni módon megszűri és feldolgozza őket. Magatartásunk a látással (vizuális ingerek), a hallással (auditív ingerek), a tapintással (kinesztetikus ingerek), a szaglással (olfaktorikus ingerek) és az ízleléssel (gusztatorikus ingerek) fejlődik. Öt érzékünk révén megszűrünk mindent, ami információként, jelként és ingerként a környezetből hozzánk érkezik: a környezettel, az „objektív valósággal” való minden érintkezésünk érzékelésünkön keresztül történik.

Ám mindannyian többé-kevésbé mást érzékelünk: az egyes embernek az érzékeléssel szerzett benyomásai révén saját, belső világa alakul ki, a „szubjektív valóság”. Ha például egy paradicsomot nézünk, mindenki bizonyos formájú piros termést érzékel (az „objektív valóságot”).

Ugyanakkor a paradicsom minden egyes szemlélője egyéni információhoz vagy tapasztataihoz (a „szubjektív valósághoz”) kapcsolja a látványt: van, aki bármikor megeszik egy nyers paradicsomot, más csak sütve fogyasztja, megint más pedig egyáltalán nem hajlandó megenni, mert a burgonyafélékhez tartozik. 

 

„L” mint lingvális, azaz nyelvi kifejezés

A szavak hidak, amelyek belső világunkat összekötik a külvilággal, így a nyelv szubjektív érzékelésünk egyéni kifejezése. Ha arra gondolunk, mennyire egyedi – így mindenki számára különböző – minden érzéki benyomásunk, felismerjük azt is, mennyire nehéz megérteni valakinek a belső élményeit az általa használt szavak alapján. És még nehezebb mindenki számára érthető nyelven kifejezni saját élményeinket!

A paradicsom példájánál maradva: próbáld csak elmagyarázni valakinek, aki még soha életében nem látott és evett paradicsomot, hogy néz ki, milyen az illata és az íze! Ez természetesen nemcsak a paradicsomra, hanem az olyan elvont fogalmakra is érvényes, mint a „szeretet” és a „művészet”.

 

„P” mint programozott viselkedés

Érzékelésünk és tapasztalataink alapján mindannyian kifejlesztünk bizonyos viselkedésmódokat, amelyekről mindenekelőtt feltételezzük, hogy megfelelők a mindenkor hétköznapi helyzetekben. Ezek az egyéni magatartásprogramok a bevésődések vagy minták. Meghatároznak bennünket, ezektől vagyunk olyanok, amilyenek – még ha néha másféle reakciót kívánnánk is magunktól. Ha felismerjük ezeket a programokat, egyben elfogadjuk és megtanuljuk adott esetben megváltoztatni őket. A paradicsomnál maradva: mindannyian másmilyen szokásokat alakítottunk ki a fogyasztását tekintve – sósan, nyersen, főzve –, vagy éppen különböző okokból teljesen elutasítjuk.

 

 

A választás szabadsága

Vagyis az NLP tulajdonképpen egy modell, amellyel leírhatjuk szubjektív érzékelésünk világát. A mögötte álló gondolat: ha tudattalan törekvéseinket, viselkedésmintáinkat és programjainkat tudatossá tesszük, képesek leszünk kívánságunk szerint megváltoztatni őket. Ha azonban nincs elképzelésem róla, mit szeretnék megváltoztatni, azt sem tudom, hogyan állapíthatom meg, hogy változott-e valami és hogyan. Először ezt a kérdést tisztázzuk, hogy az NLP a változtatás mikéntjét megmutató módszerekkel szolgáljon. Nem a probléma a probléma, csak a mód, ahogyan hozzáállunk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL