FOGYÓKÚRA

8 hatékony módszer, hogy fiatalabbnak tűnj, ha már elmúltál 40 - Állítsd meg az elhízást!

Szerző:
Szabó Anna
Egyes kutatások szerint az anyagcsere tízévenként körülbelül 5%-kal lassul, miután elérted a 40 éves kort. Ez azt jelenti, hogy a nőknek átlagosan 100 kalóriával kellene csökkenteni a bevitt ételmennyiséget, hogy ugyanolyan fittek maradhassanak, mint azelőtt. Léteznek azonban más módszerek is, amik segítségével elegendő kalóriát égethetsz el.

Most mutatunk 8 hatékony módszert, amikkel elérheted azt, hogy karcsú és fitt legyél, ha már betöltötted a negyvenet. A legtöbbjük kifejezetten szórakoztató és igazán könnyű végrehajtani!


1. Végezz helyes és elegendő gyakorlatokat


Az anyagcsere lassulása után fontos, hogy ne csupán 30 perc kardió legyen, hanem hetente akár 4-5 alkalommal is eljárj edzeni. A lépcsőzés, kitörés, guggolás vagy futás mind-mind megfelelő edzésforma, a lényeg az, hogy igyekezz rendszeresen mozogni. Így megfelelő mennyiségű kalóriát égetsz el.


Az is jó megoldás, ha betartod a napi 10.000 lépés edzésformát, ami szintén nagyszerű módja annak, hogy felgyorsítsd az anyagcserét, felfrissül a test és a szellem.


2. Tűzz ki reális célokat


Nem számít, hogy mennyire hangzatos hirdetéseket látsz, amikben olyasmi szerepel, hogy egy hét alatt azonnal leadod a súlyfölösleged, bizonyos csodadiéták vagy karcsúsító szerek segítségével. Mindez természetesen irreális. Emellett még ártalmas is lenne rád nézve, ha sikerülne.


A cél az legyen, hogy viszonylag kis mennyiségű súlyt veszíts egyszerre, így megvédheted magad a fizikai és érzelmi stressztől, amely a túlzott fogyás miatt jelentkezhet. Sokkal egészségesebb és elérhetőbb cél, érdemes tehát az egészséges életmód kialakítására koncentrálni (helyes étrend és megfelelő edzés), mivel hosszútávon sokkal kifizetődőbb. A tested is meghálálja majd!


3. Ügyelj a vitaminbevitelre


A testednek különböző igényei vannak az egyes életkorokban. A 40 évnél idősebb nők esetében elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, de pótolni kell a B12 vitamint is, emellett a kálium, magnézium, a D-vitamin, az Omega3 és a probiotikumok bevitele is nagyon fontos.


Mindez nem csupán hasznos, de igazán kellemes is, hiszen káliumot például az avokádóból nyerhetsz, de tetemes mennyiséget tartalmaz a szárított sárgabarack és a banán is – igazán ízletes! A kalciumot mandulából és joghurtból viheted be, a D-vitaminbevitel pedig mértékkel történő napozással oldható meg. Látod, mindez nem is olyan szörnyű vagy bonyolult!


4. Legyen kialakult napi rutinod


A rendszeres és egyben gyakori étkezésnek elsődlegessé kell válnia. Ha kihagyod az étkezéseket, akkor az anyagcsere is lassul, a szervezet nem elégeti, hanem felhalmozza a kalóriákat, vagyis épp az ellenkezőjét éred el annak, amit szerettél volna.
Ne feledkezz meg arról sem, hogy a reggeli kifejezetten fontos, hiszen a szervezetednek egész napra ilyenkor kell energiát szereznie. Az éjjeli és esti nassolás bizony nem tesz jót a gyomrodnak és elhízáshoz vezethet.


5. A pihentető alvás elengedhetetlen


A „szépítő alvás" nem csak a bőrödnek tesz jót – de a szervezet működését is javítja, az egészséged javul és sokkal kiegyensúlyozottabb leszel! A kutatások azt bizonyítják, hogy az alváshiány miatt az agyműködés is csökken, rossz döntéseket hozol (emellett elkezdesz helytelenül táplálkozni és az edzést is halogatod). Az éhségért és a teltségérzetért felelős hormonok szintén nem termelődnek megfelelő mennyiségben, ezért többet eszel, mint amennyire valójában szükséged lenne, mindezt észrevétlenül!
Mindenképpen kapcsold ki a telefont és a számítógépet elalvás előtt, és pihenj annyit, amennyi csak jólesik, ha egy mód van rá!


6. Kicsit legyen hűvösebb a lakásban


Noha meglepőnek tűnhet, de igaz. Az alacsonyabb hőmérséklet segít a zsírégetésben, még alvás közben is, hiszen a testednek „keményebben" kell dolgoznia ahhoz, hogy fenntartsa a test hőjét. Kétféle zsírféle van, a rossz fehér és a jó barna. A barna zsír felelős a kalóriák elégetéséért és a hő termelődéséért. Amikor azonban a lakásban túl meleg van, akkor a barna zsír aktivitása csökken.


A kutatók szerint az ideális hőmérséklet a lakásban 19 fok körüli. Ez bizony ez igazán jó módszer arra, hogy beinduljon a fogyás!


7. Igyál elegendő mennyiségű vizet


Ha hajlamos vagy a puffadásra, akkor nagy hibát követhetsz el azzal, hogy csökkented a víz bevitelét. Éppen ellenkezőleg, elegendő vízmennyiséget kell fogyasztanod, így ez a probléma is csökken, emellett még a súlyvesztés is beindul.


A víz ugyanis a test méregtelenítésében, egy pohár víz elfogyasztása étkezés előtt, csökkenti az éhségérzetet, ezáltal kevesebb kalóriát viszel be. A hideg víz fogyasztása segít a kalóriaégetésben, mivel a testednek energiára van szüksége ahhoz, hogy felmelegedjen. Mennyi elképesztő hatása van a víznek, igaz?


8. Légy tisztában az aktuális egészségi állapotoddal


Olykor, ha elmúltál 40 éves és az összes erőfeszítés ellenére sem sikerül fogynod, az azt jelenti, hogy a májadnak van szüksége méregtelenítésre vagy pajzsmirigyproblémáid lehetnek. Természetesen más okok is fennállhatnak, de ez a kettő a legáltalánosabb.
Ha ez a helyzet, akkor mindenképpen együtt kell működnöd az orvosoddal. A máj esetében elegendő lehet az életmódváltás és a kiegyensúlyozott étrend. A pajzsmirigygondok esetében kissé összetettebb a probléma, de orvosolható.

Most már láthatod, hogy nem lehetetlen a fogyás, akkor sem, ha már elmúltál 40! Tekintsd mindezt egyfajta kihívásnak, a fönti módszerekkel azonban te is leadhatod a súlyfölösleget és újra karcsú illetve fitt lehetsz!

 

fogyókúra fogyás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL