GYERMEK

Így tedd intelligensebbé a babádat még a születése előtt

Szerző:
Szabó Anna
Egy kisbaba már az anyaméhben bizonyos előnyökkel indulhat. Egy új kutatás szerint a magzat többet mozog és válaszol, ha az anya megérinti a hasát, és beszél hozzá. Sőt, ha az anya megérinti hasát, a baba több kéz-, fej- és szájmozdulatot végez, mintha csak egyszerűen beszélne. Lehetséges, hogy főként az anyai érintésre reagálnak a magzatok?

Egy kutatás keretein belül 23 egészséges, terhes nőt helyeztek el egy sötét szobában, akiknek 3 féleképpen kellett viselkedniük. Egy részük dörzsölte a hasát, a másik csoport beszélt a magzathoz, míg a többiek pedig az egyik karjukkal átölelték hasukat. Közben a magzatok mozgását ultrahanggal követték a kutatók. Az első csoportban reagáltak leginkább a babák.


Már az anyaméhben fejlesztheted a gyermekedet


Ugyanakkor nem ez az egyetlen módja annak, hogy már az anyaméhben fejleszd gyermekedet. Egy másik kutatás ugyanis kimutatta, hogy már az anyaméhben fejlődhet a gyermek nyelvtanulási képessége, ha a szülő felolvas, beszél hozzá. Koraszülötteknél is kimutatták, hogy az olvasási és nyelvtanulási képessége jobb volt azoknál, akiknek felolvastak. A hangok, a hallás formálja ugyanis az agyat és fejleszti a nyelvérzéket, még ilyen korai stádiumban is. Soha sincs túl korán az elkezdéshez. Biztosán állítják, hogy a magzat hallja és felismeri az anyja hangját.


Kutatók igazolták azt a tényt is, hogy a babák a születés előtti 10 hétben felfogják a kívülről érkező információkat. Képesek megkülönböztetni az anya anyanyelvét egy idegen nyelvtől. Bármilyen interakció segíthet abban tehát, hogy a babád okosabbá váljon. A szülök, motiválhatják babájukat a tanulásra még az anyaméhen belül is. Legyen az felolvasás, a pocakhoz beszélés, simogatás...


Leendő anyaként láthatod tehát, hogy a gyermek már a méhen belül is hall, tanul és emlékezik a terhesség utolsó szakaszában. Az agy nem vár a születésig, hogy információkat gyűjtsön.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL