LELKIPATIKA

Új év új élet? Fogadalmak kontra fogadkozások

Szerző:
Szabó Anna
Végre nem cigizek, leadok pár kilót és tényleg megtanulok egy idegen nyelvet… Ismerős kifejezések ugye? Gyakori újévi fogadalmak, amiknek lehet, nem is ekkor lenne az idejük, és még az sem biztos, hogy jól fogalmazzuk meg őket. Cikkünkből megtudhatod, hogyan tegyél jó fogadalmakat.


Ha nem is feltétlenül Szilveszterkor, de év végén és elején biztosan te is tettél már az évek folyamán néhány fogadalmat. És az is egészen valószínű, hogy ezek közül nagyon keveset sikerült betartanod, mondhatnánk úgy is megvalósítanod. A lényeg pedig a megvalósításon van, amit nem csak az befolyásol, milyen az akaraterőd, hanem az is mennyire betartható vagy éppen lehetséges dolgot tűzöl ki célként.

 

 

Leszokás… az életről?

Hiszen a rosszul kitűzött cél, vagy éppen az odáig vezető és meg nem tervezett út eleve bukásra ítéli az elhatározásokat. És, ami a legrosszabb egyfajta pszichoterror alatt tartod majd a lelkedet, mert szinte garantált, hogy egy-két hónap múlva már ostorozod majd magadat. Miért is vagy ilyen szerencsétlen? Még ezt sem vagy képes megcsinálni? … Ugye ismerősek ezek a kérdések.

Az ördögi kör helyett már az elején mérlegelj, mi és hogyan lendíthet előre a fejlődés útján. Megpróbáltuk pár pontban összeszedni a jó fogadalmak kritériumait. De ne feledd, ehhez nem kell megint egy új évszámnak megérkeznie, az esztendő folyamán bármikor változtathatsz az életeden!

 

A tökéletes (újévi) fogadalom 5 pontja

- Soha ne akarj másoknak megfelelni! Ha az határozza meg döntéseidet, ki mit gondol rólad, akkor tulajdonképpen az ő boldogságukat akarod megvalósítani. És, ha majd el is jutsz a kívánsz célig, azt veszed majd észre ugyanott állsz, vagy már vissza is léptél utadon. Erős belsőindítatásra cselekedj mindig, a jótanácsokon pedig csak gondolkodj el, de ne azok vezéreljenek téged.

- Biztos, hogy nem csak álproblémát kreáltál? Gondold át, mik vezetnek a saját boldogságodhoz, boldogulásodhoz. Ahhoz például, hogy újra társa találj nem feltétlenül a vékonyság az egyedül üdvözítő megoldás, talán az is elég, ha elkezdesz ismerkedni, társaságba járni. Vedd hát elő telefonkönyvedet és tárcsázd rég nem látott ismerőseidet! Hiszen a legkönnyebben a segítségükkel juthatsz el a boldog párkapcsolatig.

- Visszatérve a fentiekhez, lehetséges, hogy a probléma az időzítéseden van. Szervezeted, bankszámlád, és rossz közérzeted is jelzi, mikor kellene végre lépned! És ez bizony nem feltétlenül esik egybe az év elejével. Figyelj a jelekre, légy nyitott a változásokra, felejtsd el a „majd akkor, ha” kezdetű kifogásokat, cselekedj időben!

- Csak lazán! Hiszen az élet nem fekete és fehér, a görcsös akarás nem visz semmi jóra. Ne ostorozd magad, ha lelépsz az eltervezett utadról – például nem mész el angol órára, nassolsz kicsit mikor fogyókúrázol… Bármikor újrakezdheted az egészet és a kis lazítás segíthet a nagy eredmények elérésében, olyan ez mint szabadságról visszaérkezni a munkába és újult erővel folytatni.

- Pozitívan az első perctől! Még inkább az első gondolattól: felejtsd el a negatív töltetű megfogalmazásokat, ahogy a bölcsek mondják „a poharad mindig félig tele legyen, ne félig üres”!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL