FOGYÓKÚRA

Fogyás hihetetlen gyorsasággal

Szerző:
Szabó Anna
Szeretnél úgy fogyni, hogy azt eszel, amit megkívánsz, és akkor, amikor akarsz? Hihetetlennek tűnik, de mégis lehetséges. Egy olyan módszert mutatunk most, amely hétszer olyan hatékony, mint bármilyen más diéta, vagy fogyókúrás módszer.

Három fő viselkedésminta gátol meg bennünket abban, hogy az általunk kívánt testsúllyal, boldogan éljünk.


Az első viselkedésminta – Mániákus diétázás, fogyókúrázás


Túl sok diéta, túl kevés eredmény. Szinte mindenhol olvashatunk már különféle diétákról, amelyek szigorú betartásával ennyit és ennyit lehet fogyni. A könyvespolcok roskadásig vannak a diétás könyvekkel. Ezeknek a diétáknak általában az a vége, hogy az önkínzás miatt feladjuk idő előtt, vagy pedig – ha végig is csináljuk – kis idő elteltével a leadott súly kétszeresét kapjuk vissza. Így működik a szervezet. És minél több sikertelenül végződő diétával próbálkozunk, annál inkább meggyőzzük magunkat arról, hogy sohasem tudunk lefogyni. Azt viszont senki sem árulja el, hogy a fő ok, amely miatt a legtöbb fogyókúrás program nem működik, az emberi biológia. Azzal tesszük tehát a legrosszabbat, ha a fogyás érdekében megvonjuk magunktól az ennivalót.


A második viselkedésminta – Érzelmi evés


Az elhízás második fő oka az érzelmi evés. Sokszor azért eszünk ugyanis, mert unatkozunk, magányosak, szomorúak, netán fáradtak vagyunk, vagy éppen valami más jellemez bennünket a több száz érzelmi állapotból, amelyek közül egyiknek sincs köze a fizikai éhséghez. Tudnunk kell azonban, ha érzelmi éhség miatt eszünk, akkor az étel sosem elégíti ki a testünket. Ezért van az, hogy sokan sosem érzik magukat jóllakottnak, mivel nem kapják meg a testüktől ezt a jelzést, hiszen „csak” az érzelmi kielégülést keresve esznek. És ez az érzelem mindaddig folyton jelentkezni fog, ameddig el nem végezte a dolgát. Amint meghallgatjuk az érzelem üzenetét, és annak megfelelően cselekszünk, az érzelem egyszerűen megszűnik. Tedd hát fel magadnak a következő kérdést: valóban éhes vagyok, vagy csak kellemesebben akarom érezni magam? Ha kiderül, hogy valójában az érzelmi közérzetedet akarod megváltoztatni, akkor semmilyen étel nem lesz olyan hatásos, mint e módszer egyszerű gyakorlatainak alkalmazása.


A harmadik viselkedésminta – Rossz programozás


Ha túlsúlyos vagy, az nem a te hibád, hanem a gondolataid jelenlegi programozásának a természetes következménye, amit egyetlen diéta, pirula, ivólé vagy csodakönyv sem tud megváltoztatni. Ezért az egyetlen módja a fogyásnak, hogy a tudatalattidra hatva örökre megváltoztasd a kapcsolatodat az evéssel. Ehhez azonban át kell programozni a gondolataidat. És ha ezt megtetted, egyszerű lesz az új gondolkodásmódnak és szokásoknak a létrehozása, amelyek együttesen sikerre visznek majd.


Első lépésként végezd el a következő gondolatkísérletet:

Gondolatban hajtsd előre az idő kerekét, és már közeledik az életed vége. Képzeld el, hogy elmúlt az a sok-sok év, és te úgy döntöttél, hogy NEM követed ezt a módszert. Ehelyett folyamatosan különböző diétákkal próbálkoztál, tovább híztál, és évről évre egyre jobban elvesztetted az életerődet…

- Ez a döntés milyen hatással volt az egészségedre?
- Milyen hatással volt a kapcsolataidra?
- Milyen hatással volt a közérzetedre?
- Hogyan érzed magad a testedben?

Most pedig néhány pillanatig képzeld el, hogy követed ezt a programot, és ezzel könnyen eléred és megtartod a kitűzött testsúlyodat.

- Milyen érzés ez?
- Mennyi energiád van?
- Milyen dolgokra vagy képes?
- Milyen ruhákat hordasz?
- Kivel vagy? És mit csináltok?
- Pontosan milyen lesz az, amikor már évek óta abban a testben élsz, amelyet célként tűztél ki magadnak?

És most… Hagyd abba a gondolkodást!

 


Egyél úgy, mint a vékony alkatú emberek!


A vékony alkatú (nem az anorexiás modellekre gondolunk) embereknek ritkán jut eszükbe az evés, kivéve olyankor, amikor valóban éhesek, és elképzelik, hogy mit ennének a legszívesebben. Alapvetően négy aranyszabály van, amelyet ők mindannyian ösztönösen követnek. És neked is ezt kell tenned.


1. Akkor egyél, amikor éhes vagy!

A beidegződés az egyik fő irányítója annak, mikor eszünk. Az a szokás, hogy csak az előre meghatározott napszakokban étkezünk, az egyik fő bűnös abban, amiért figyelmen kívül hagyjuk és felülbíráljuk a testünk alapvető bölcsességét.

Azzal, hogy következetesen felülbíráljuk szervezetünk élelem utáni vágyának természetes jelentkezését, megváltoztatjuk az anyagcserénket. A gyors anyagcsere napközben több kalóriát éget el, de ha az éhségérzet jelentkezésekor nem eszünk, az anyagcserénk lelassul annak érdekében, hogy a test energiát spóroljon.

Azzal, hogy nem eszünk akkor, amikor éhesek vagyunk, a tudatalatti gondolkodásunkban hibás mintákat állítunk fel az élelemmel kapcsolatban. Ez az ételekkel összefüggésben megjelenő enyhe feszültség erőteljes neurokémiai változásokat eredményez az agyban, ami téves éhségérzetet, valamint sóvárgás- és habzsolás mintákat hoz létre. Ezzel beindul egy ördögi kör: minél kevésbé bízunk a testünkben, annál kevésbé megbízhatók a jelzései.

Testünk alapvető bölcsességének visszaállítása érdekében csupán annyit kell tennünk, hogy akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk!



2. Azt egyél, amit szeretnél – és ne azt, amiről úgy gondolod, hogy kellene!

Amikor meggyőzöd magad, hogy ne egyél bizonyos ételeket (pl. azért mert az életmód magazinok oldalain azt olvasod, hogy egészségtelenek), felborítod az adott étellel kialakult természetes kapcsolatodat. És ahelyett, hogy kevésbé kívánnád azt a „tiltott ételt”, azonnal sokkal vonzóbbá válik. A benned zajló harc fárasztó lehet. Ám ahogy kezded elfogadni az ételeket, és egyre inkább hallgatsz a tested bölcsességére, megszabadulsz attól a feszültségtől és bűntudattól, amelyik abból fakad, hogy NEM követed a megérzéseidet.
Sokan attól félnek, hogy ha azt esznek, amit csak akarnak, akkor az étrendjük csokoládéból, pizzából és tortából fog állni. A kutatások azonban azt bizonyítják, hogy ha valaki szabadon bármit és bármikor ehet, többnyire a kiegyensúlyozott étrendnek megfelelően táplálkozik. Tehát mégis előfordulhat, hogy a végén azokat az ételeket fogod kedvelni, amelyeket most feltételezésed szerint enned „kellene”.

3. Tudatosan egyél, és élvezz minden egyes falatot!

Aki erős túlsúllyal rendelkezik, minden idejét azzal tölti, hogy ételekre gondol, kivéve akkor, amikor eszik. Annyi ételt lapátol a szájába, amennyi csak belefér, majd lenyeli anélkül, hogy megrágná vagy megérezné az ízét. Bármilyen különös is, ennek oka van. Amikor olyasmit teszünk, ami a túlélésünkhöz kell, mint pl. az evés, a mély levegővétel vagy a szeretkezés, akkor az agyunkban „boldogsághormon”, azaz szerotonin szabadul fel. A túlsúlyos emberek tehát azért habzsolják be az ételt a lehető leggyorsabban, hogy elérjék ezt a „szerotoninboldogságot”. Mivel azonban nem tudatosan esznek, ezért sosem veszik észre a gyomrukból érkező jelet, amely elárulná nekik, hogy jóllaktak. Ezért tovább tömik magukat, kitágítják a gyomrukat, és újabb kilókat szednek magukra.

Azt ehetsz, amit akarsz, akkor, amikor akarod – mindaddig, amíg minden egyes falatot teljes élvezettel fogyasztasz el. Tényleg élvezd – minden ízt, minden hozzávalót, miközben minden egyes falatot alaposan megrágsz. A következő két hétben lassítsd le az evési tempódat a mostaninak a negyedére, és minden falatot alaposan rágj meg!

Minden falat után tedd le a kést és a villát, időt adva a testednek arra, hogy érzékelhesse, mit csinál. Ha evőeszközök nélkül eszel, akkor ne fogd görcsös ujjakkal a szendvicsedet, hanem minden falat után tedd le a tányérra. Amikor lenyelted a szádban lévő falatot, akkor ismét felveheted és beleharaphatsz egyet. Így minden falat elfogyasztása tudatos döntés, és nem automatikus lapátolás.



4. Amikor úgy érzed, jóllaktál, hagyd abba az evést!

Az emberi szervezet természetes felépítése szerint akkor kell ennünk, amikor éhesek vagyunk, és akkor hagyjuk abba, amikor úgy érezzük, hogy már tele vagyunk. Fontos, hogy együtt kell dolgoznunk a testünkkel, nem pedig ellene. A fogyáshoz és a karcsúság megőrzéséhez a „belső termosztátodat” újra érzékennyé kell tenned, hogy amikor jóllaktál, azonnal abbahagyd az evést, és így jól érezd magad a nap hátralévő részében. Amikor eleget ettél, a gyomrod valóban jelet küld, egy érzést, amely azt sugallja, hogy „jóllaktam – ennyi elég volt”. Természetesen, ha nem figyelsz fel időben erre a telítettséget jelző üzenetre, akkor észreveheted, hogy minden további falat egyre kevésbé élvezetes, mint az előző. Minél jobban összpontosítasz rá, annál egyértelműbbé válik az érzés. Amennyiben a jóllakottság érzése után tovább eszel, a gyomorszájad tájékán egyre kellemetlenebb érzések jelentkeznek. Ezért fontos, hogy amint ezeket észleled, azonnal fejezd be az evést, függetlenül attól, hogy milyen sok vagy milyen kevés étel van a tányérodon.

Most persze joggal teheted fel a kérdést: mi van akkor, ha tíz perc múlva megint éhes leszek? A válasz rendkívül egyszerű: ha éhes vagy, egyél. De csakis azt, amit valóban szeretnél, és nem azt, amiről úgy gondolod, hogy enned kellene. Tudatosan egyél, élvezz minden falatot, és amikor úgy gondolod, hogy ismét tele vagy, akkor hagyd abba!

Éhségskála


1 – Ájuláshoz közeli állapot
2 – Rendkívül éhes
3 – Aránylag éhes
4 – Kissé éhes
5 – Semleges
6 – Kellemesen tele
7 – Tele
8 – Dugig tele
9 – Szétpukkadás határán
10 – Hányingerig tele



Szánj egy kis időt arra, hogy megnézd a fenti éhségskálát, és közben figyelj a testedre! Most mennyire vagy éhes? Általában akkor akarsz enni, amikor a 3-as és 4-es között vagy a skálán, vagyis már aránylag éhes vagy, de még nem rendkívül. Ha az 1-esig vagy 2-esig vársz, akkor a tested átvált az éhezés fokozatra, és valószínűleg többet fogsz enni, mint amennyire szükséged van, ezért elraktározod a felesleges zsírt. Ideális esetben a 6-os vagy a 7-es szintnél akarod abbahagyni az evést, amikor már kellemesen tele vagy, de még nem vagy dugig.


Varázslatos fogyáselixír


A nap, mint nap érzett fájdalmaink-bajaink – ideértve az éhségérzetet is – közül sok a vízhiányra vezethető vissza. Ez az egyik oka annak, hogy néha bármennyit eszel is, úgy érzed, hogy nem egészen erre vágytál. Mivel majdnem lehetetlen különbséget tenni a szomjúságjelzés és a valódi éhségérzet között, ezért jó ötlet, ha az első jelentkezésekor megiszol egy pohár friss vizet. Ha utána nem vagy éhes, akkor csak szomjas voltál, ha viszont igen, akkor, nosza, rajta, egyél!


Programozd a gondolataidat, lásd magad vékonynak!


Ahogy élénken elképzeled önmagad vékonyan, valamint az ideális súlyod eléréséhez szükséges utat végiggondolod, üzenetet küldesz az agyadnak, ami hatással van az energiaszintedre, a motivációdra és az anyagcserédre.
Ez az egyszerű, ugyanakkor rendkívül hatásos gyakorlat megtanítja a tudatalattidat arra, hogy segítsen a fogyásban, és utána vékony maradj. Még mielőtt elkezded a gyakorlatot, olvasd végig az összes lépését.

A tökéletes test gyakorlata


1. Állj meg egy pillanatra, és képzeld el, hogy egy filmet nézel a vékony, boldog, magabiztos önmagadról!
2. Figyeld, ahogy a vékonyabb önmagad ugyanazokat a dolgokat teszi, amiket te szoktál nap, mint nap, és ezeket könnyedén el is végzi. Képzeld el, hogy ez az új önmagad pontosan a megfelelő mennyiséget eszi, rendszeresen mozog, és az érzelmi szükségleteit gyorsan és könnyedén kezeli!
3. Most gondold át az alábbiakat:
- Az a másik lényed hogyan beszél önmagával?
- Milyen hangnemet használ?
- Milyen a testtartása?
- Hogyan mozog?

4. Ha a film nem pontosan olyan, amilyennek szeretnéd, akkor változtass rajta annyit, hogy csodásan érezd magad. Engedd, hogy a megérzéseid vezéreljenek!
5. Amikor már elégedett vagy a másik önmagaddal, vedd át a helyét! Tedd magadévá ezt az új látásmódot és viselkedést!
6. Most játszd le a filmet, és képzeld el, hogy mindennapi élethelyzetekben vagy, de már az új szemszögből nézd! Gondold végig, hogy milyen ebben az új perspektívában lenni, és milyen célokat segít megvalósítani! Hogyan alakulnak a dolgok? Sokkal jobban?

Az érzelmi evés legyőzése


Mint már tudjuk, az érzelmi evés az elhízás egyik fő oka. A módszer kezdetén sajnos megeshet, hogy összekevered majd az érzelmi éhséget a fizikaival. Ez azért van, mert mielőtt jobban összhangba kerülnél a testeddel, ez a két érzés hihetetlenül hasonlít egymásra. Az alábbi jellemvonások segítségével azonban könnyedén megkülönböztetheted őket:


1. Az érzelmi éhség hirtelen jelentkezik és sürgető, a fizikai pedig fokozatosan és türelmes

Előfordult veled, hogy hirtelen nagyon megkívántál egy ételt? Ha alaposan belegondolsz, rájössz, hogy néhány pillanattal korábban gondolatban összevitatkoztál önmagaddal. Annak érdekében, hogy ne kelljen szembenézned a benned zajló érzelmekkel, megpróbálod őket étellel elnyomni. Ezzel szemben a fizikai éhség fokozatosan jelentkezik. Ha figyelmen kívül hagyod az éhségérzetet, akkor egy idő után valószínűleg el kezdesz szédelegni, netán szomorúvá, ingerültté vagy fáradttá válsz. Minél előbb meg tanulod értelmezni a tested célzásait, annál könnyebb megkülönböztetni egymástól a két jelet.


2. Az érzelmi éhséget nem lehet étellel kielégíteni, a fizikait viszont igen

Ha csak eszel és eszel, és sohasem érzed jobban magad tőle, akkor az azért van, mert nem élelemre van szükséged, hanem arra, hogy megváltoztasd az érzelmeidet. Amikor kellemes érzelmekre éhezel, nincs az az ételmennyiség, amely segíteni tudna.


A legszigorúbb kritikusod


Ha belenézel a tükörbe, mit látsz? Például kövér arcot, kövér karokat, kövér combokat, kövér feneket, stb.? Ha azt kérnénk, hogy jellemezd magad, mit mondanál? Például: „ocsmány, dagadt tehén”, vagy „dagadt malac”? De vajon egy másik embertől elfogadnád e jelzőket? A válasz: nem. Viszont önmagadat könnyedén megsérted, valahányszor belenézel a tükörbe.

Az aranyszabály: bánj úgy magaddal, ahogy szeretnéd, hogy mások bánjanak veled! Ha folyamatosan emlékezteted magad a kövérségedre, akkor gyakorlatilag lehetetlen megfelelned a saját, aránytalanul magas elvárásaidnak. Ahogy elkezdesz úgy tekinteni magadra, mint egy jó adottságokkal rendelkező, szeretnivaló és hihetetlenül értékes emberre, egyre kevésbé fogod érezni az érzelmi éhséget.


A következő gyakorlat segítségével hozzáláthatsz megváltoztatni az öngyűlölet mintáit, amelyeket sokan egész életükben magukkal cipelnek. Először olvasd el az összes lépést, mielőtt elvégeznéd a feladatot.

Valaki, aki szeret


1. Egy arra alkalmas időpontban csukd be a szemed, és gondolj valakire, aki szeret vagy nagyra értékel téged! Idézd fel magadban, miként néz ki, és képzeld el, ahogy előtted áll.
2. Óvatosan lépj ki a testedből, és lépj át annak a személynek a testébe, aki szeret téged! Láss az ő szemén keresztül, hallgass az ő fülével, és érezd át azokat a jó érzéseket, amelyeket ő érez, amikor rád pillant! Aprólékosan figyeld meg, hogy mi az, amit szeret és értékel benned. Vedd észre és fogadd el azokat a csodás tulajdonságaidat, amelyeket eddig a percig talán észre sem vettél!
3. Lépj vissza a saját testedbe,és néhány percig élvezd azt az érzést, hogy pontosan olyannak szeretnek és értékelnek, amilyen vagy!



Ne feledd: ha meg akarod változtatni a külsődet, akkor először el kell fogadnod a természetes testedet! Először tehát meg kell barátkoznod a jelenlegi testeddel ahhoz, hogy idővel olyan legyen, amilyet szeretnél.


 

Paul McKenna - Le tudlak fogyasztani

Paul McKenna módszere mindenki által könnyen elsajátítható.

- Szeretnél enni bármit anélkül, hogy hízni tőle?
- Jól akarod magad érezni a bőrödben?
Nem tudod leadni az utolsó öt kilót?
KÉptelen vagy nemet mondani a repetára?
Kiábrándítónak tartod az étkezési szokásaidat?
- Zavar a súlyod?

Akkor olvasd el ezt a könyvet, és hallgasd végig a hozzátartozó CD-mellékletet. Meglátod, teljesen megváltozik a szemléleted a fogyást illetően.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL