2018. szeptember 21. - Máté, Mirella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. szeptember 21. - Máté, Mirella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

10 dolog, amely csökkentheti a gyermek szorongását

A szorongás a gyermekkor normális része, minden gyermek átéli. Ez a szakasz átmeneti és általában ártalmatlan, ám akik szorongásos zavarban szenvednek, félelmet, idegességet és félénkséget tapasztalnak, kerülnek bizonyos helyeket és tevékenységeket. Becslések szerint ez a rendellenesség 8 gyerekből 1-et érint.

Kutatások szerint a kezeletlen gyerekek, nagyobb eséllyel válnak drogfüggővé, gyengébb lesz a teljesítményük és a szocializációs képességük is csökken. Adatok szerint a beteg gyerekek 80%-a nem kap megfelelő kezelést. Ez különösen aggasztó, hisz a szorongásos zavartól szenvedő gyerekek száma évről évre emelkedik. Most a rendellenesség tüneteivel és a szorongás csökkentésének módszereivel foglalkozunk.

A gyerekkori szorongás jelei


Ha figyelemmel kíséred gyermekedet, a tűnetek nyilvánvalóvá válnak. A szorongó gyerek többféle módon kifejezheti aggodalmát, otthon, az iskolában és más környezetben is megnyilvánul problémája. Íme, a jelek:
- folyamatos aggódás, a hét mindennapján, még hétvégén is;
- alvási nehézségek, túlzott álmosság napközben;
- nyugtalanság és fáradság napközben;
- koncentrációs nehézségek;
- ingerlékenység.


A gyermekkori szorongást csökkentő tényezők


Ilyenkor a szülők gyakran csapdában érzik magukat, miközben próbálják óvni gyermeküket. Azonban a túlzott óvás, nagyobb mértékű szorongáshoz vezethet, ronthat a gyermek állapotán.


1. Nem a szorongás kiküszöbölése a cél, hanem a kezelése


Elkeseríthető lehet így látni a saját gyerekünket. De bármennyire is szeretnénk megszabadulni mindattól, ami szorongást okoz, az nem lehetséges és nem is hasznos. Tanítsd meg gyermeknek, hogyan tudja kezelni a szorongást, az ilyen helyzeteket, és hogyan tudja elfogadni azt. Idővel csökkeni fog a szorongás is.


2. Engedd, hogy szembe nézhessen a szorongással


Segíthetsz elkerülni neki azokat a dolgokat, amelyektől fél, de ezzel csak rövidtávon segítesz, hosszú távon csak súlyosbítod a helyzetet. A szülőknek meg kell érteniük, hogy ezzel csak csökkentik a gyermekben azt a képességet, mellyel szembenézhetnek a szorongással és stresszel.


3. Pozitív és reális elvárások, célok kitűzése


Támasz a gyermekeddel szemben reális elvárásokat, így önbizalomra, magabiztosságra tehet szert. Sokat javíthat a helyzetén, ha látja a szülőkön, hogy ők is bíznak benne.


4. Ne erőltesd a gondolatokat és érzéseket


Valószínűleg nem akarod elhanyagolni a gyermeked szorongását, de felerősíteni sem. Ha fél orvoshoz menni, vedd figyelembe az aggodalmát, Figyelj és légy empatikus, mondj valami hasonlót: „Tudom, hogy most félsz, és ez teljesen rendben van. De együtt túl leszünk rajta, megcsináljuk".


5. Ne tegyél fel rávezető kérdéseket


Ha úgy érzed, valami zavarja a gyermeket, nyílt kérdéseket tegyél fel neki és ne vezesd rá a válaszra. Például a „Hogy haladsz a tanulással?" kérdés arra ösztönzi a gyermeket, hogy nyíltan, bővebben kifejezze magát, mint ha azt kérdeznéd ,,Nagyon aggódsz a témazáró miatt?".


6. Ne erősítsd meg félelmét


Ne adj okot neki a félelemre. Ha a gyermeknek negatív tapasztalata van egy csúfolódóval kapcsolatban, akkor ne adj okot neki arra, hogy féljen az osztály legnagyobb és legerősebb gyermekétől. Légy empatikus és figyelj, Ha a kérdésére nem tudod a helyes választ, inkább nézz utána és csak utána válaszolj. Bármit is teszel, ne mondd a következőt: „jó okod van a félelemre".


7. Motiváld őt abban, hogy tolerálja szorongását


Fontos, hogy tudja, milyen büszke vagy a kitartására egy ilyen nehéz helyzetben. A szorongást és a félelmet még egy felnőttnek sem könnyű leküzdeni. A félelmeinkkel szembe kell néznünk, folyamatosan szembe kell néznünk vele, míg végre leküzdjük. A gyerekeknél sincs ez másként.

 

8. Légy következetes


Mindannyian elfoglaltak vagyunk, így sok dolgot félbe hagyunk. A gyermekünk szorongásos zavara nem lehet ilyen, nem tehetjük félre ezt a problémát. Kötelezzük el magunkat, tartsunk ki addig, míg szükséges.


9. Mutass jó példát


Ha gyermeked stresszel és szorongással küzd, ne panaszkodj neki a problémáidról, tartsd a szád előtte és próbálj meg jó példát mutatni neki. Természetesen a feszültséget le kell vezetnünk néha, ezért beszélj valakivel gondjaidról, de ne a gyermek jelenlétében.


10. Légy elszánt


Figyelj gyermeked mondandójára, ne csak fél füllel hallgasd meg problémáit, hiszen most a legbölcsebb tanácsra van szüksége. Ezzel nem csak segíthetsz megoldani a gondjait, hanem példát is mutatsz neki.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Dörzsöld meg a cica harmadik szemét!

Dörzsöld meg a cica harmadik szemét!

A macskák önállóak, igazi egyéniségek, és főként, nem következetesek. Abban is hasonlítanak egymásra, hogy imádják, ha a gazdi masszírozza őket. De hogyan lehet megmasszírozni egy macskát? Megmutatjuk.

Tovább »
Ugyanannak a cipőnek a mindennapi viselete egészségügyi kockázatot rejt - Tudd meg, mit tehetsz ellene

Ugyanannak a cipőnek a mindennapi viselete egészségügyi kockázatot rejt - Tudd meg, mit tehetsz ellene

Ha rátalálsz álmaid lábbelijére, valószínűleg le sem akarod venni többé a lábadról. Ám ennek - noha nem is gondolnád - bizony vannak hátrányai, már persze, ha nem teszed tönkre őket még ezelőtt. Ha ugyanazt a lábbelit viseled naponta, akkor ennek sajnos egészségügyi kockázatai is lehetnek.

Tovább »
Napi Tarot - Péntek

Napi Tarot - Péntek

Ez a lap a váratlan változások hírnöke. Lehet, hogy keresztülhúzza terveinket egy előre nem látható fordulat, vagy ellentétes érdekek, esetleg egy hirtelen ötlet felbukkanása hoz váratlan fordulatot életünkben.

Tovább »

Kalkulátor

Válaszd ki a szerencsekövedet!

A sok kő között valahol ott van a Tiéd is. Nem kell mást tenned, mint kiválasztani a listából, és elolvasni, mi az üzenete. Hagyd, hogy a megérzéseid vezessék a kezedet!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Márton Andrea

Pedikűrös, lábelemző

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Márton Andrea

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép