GYERMEK

10 dolog, amely csökkentheti a gyermek szorongását

Szerző:
Szabó Anna
A szorongás a gyermekkor normális része, minden gyermek átéli. Ez a szakasz átmeneti és általában ártalmatlan, ám akik szorongásos zavarban szenvednek, félelmet, idegességet és félénkséget tapasztalnak, kerülnek bizonyos helyeket és tevékenységeket. Becslések szerint ez a rendellenesség 8 gyerekből 1-et érint.

Kutatások szerint a kezeletlen gyerekek, nagyobb eséllyel válnak drogfüggővé, gyengébb lesz a teljesítményük és a szocializációs képességük is csökken. Adatok szerint a beteg gyerekek 80%-a nem kap megfelelő kezelést. Ez különösen aggasztó, hisz a szorongásos zavartól szenvedő gyerekek száma évről évre emelkedik. Most a rendellenesség tüneteivel és a szorongás csökkentésének módszereivel foglalkozunk.

A gyerekkori szorongás jelei


Ha figyelemmel kíséred gyermekedet, a tűnetek nyilvánvalóvá válnak. A szorongó gyerek többféle módon kifejezheti aggodalmát, otthon, az iskolában és más környezetben is megnyilvánul problémája. Íme, a jelek:
- folyamatos aggódás, a hét mindennapján, még hétvégén is;
- alvási nehézségek, túlzott álmosság napközben;
- nyugtalanság és fáradság napközben;
- koncentrációs nehézségek;
- ingerlékenység.

 

A gyermekkori szorongást csökkentő tényezők

 


Ilyenkor a szülők gyakran csapdában érzik magukat, miközben próbálják óvni gyermeküket. Azonban a túlzott óvás, nagyobb mértékű szorongáshoz vezethet, ronthat a gyermek állapotán.

 

1. Nem a szorongás kiküszöbölése a cél, hanem a kezelése

 


Elkeseríthető lehet így látni a saját gyerekünket. De bármennyire is szeretnénk megszabadulni mindattól, ami szorongást okoz, az nem lehetséges és nem is hasznos. Tanítsd meg gyermeknek, hogyan tudja kezelni a szorongást, az ilyen helyzeteket, és hogyan tudja elfogadni azt. Idővel csökkeni fog a szorongás is.

 

2. Engedd, hogy szembe nézhessen a szorongással

 


Segíthetsz elkerülni neki azokat a dolgokat, amelyektől fél, de ezzel csak rövidtávon segítesz, hosszú távon csak súlyosbítod a helyzetet. A szülőknek meg kell érteniük, hogy ezzel csak csökkentik a gyermekben azt a képességet, mellyel szembenézhetnek a szorongással és stresszel.

 

3. Pozitív és reális elvárások, célok kitűzése

 


Támasz a gyermekeddel szemben reális elvárásokat, így önbizalomra, magabiztosságra tehet szert. Sokat javíthat a helyzetén, ha látja a szülőkön, hogy ők is bíznak benne.

 

4. Ne erőltesd a gondolatokat és érzéseket

 


Valószínűleg nem akarod elhanyagolni a gyermeked szorongását, de felerősíteni sem. Ha fél orvoshoz menni, vedd figyelembe az aggodalmát, Figyelj és légy empatikus, mondj valami hasonlót: „Tudom, hogy most félsz, és ez teljesen rendben van. De együtt túl leszünk rajta, megcsináljuk".

 

5. Ne tegyél fel rávezető kérdéseket

 


Ha úgy érzed, valami zavarja a gyermeket, nyílt kérdéseket tegyél fel neki és ne vezesd rá a válaszra. Például a „Hogy haladsz a tanulással?" kérdés arra ösztönzi a gyermeket, hogy nyíltan, bővebben kifejezze magát, mint ha azt kérdeznéd ,,Nagyon aggódsz a témazáró miatt?".

 

6. Ne erősítsd meg félelmét

 


Ne adj okot neki a félelemre. Ha a gyermeknek negatív tapasztalata van egy csúfolódóval kapcsolatban, akkor ne adj okot neki arra, hogy féljen az osztály legnagyobb és legerősebb gyermekétől. Légy empatikus és figyelj, Ha a kérdésére nem tudod a helyes választ, inkább nézz utána és csak utána válaszolj. Bármit is teszel, ne mondd a következőt: „jó okod van a félelemre".

 

7. Motiváld őt abban, hogy tolerálja szorongását

 


Fontos, hogy tudja, milyen büszke vagy a kitartására egy ilyen nehéz helyzetben. A szorongást és a félelmet még egy felnőttnek sem könnyű leküzdeni. A félelmeinkkel szembe kell néznünk, folyamatosan szembe kell néznünk vele, míg végre leküzdjük. A gyerekeknél sincs ez másként.

 

8. Légy következetes


Mindannyian elfoglaltak vagyunk, így sok dolgot félbe hagyunk. A gyermekünk szorongásos zavara nem lehet ilyen, nem tehetjük félre ezt a problémát. Kötelezzük el magunkat, tartsunk ki addig, míg szükséges.

 

9. Mutass jó példát

 


Ha gyermeked stresszel és szorongással küzd, ne panaszkodj neki a problémáidról, tartsd a szád előtte és próbálj meg jó példát mutatni neki. Természetesen a feszültséget le kell vezetnünk néha, ezért beszélj valakivel gondjaidról, de ne a gyermek jelenlétében.

 

10. Légy elszánt

 


Figyelj gyermeked mondandójára, ne csak fél füllel hallgasd meg problémáit, hiszen most a legbölcsebb tanácsra van szüksége. Ezzel nem csak segíthetsz megoldani a gondjait, hanem példát is mutatsz neki.

 

gyermek gyermeknevelés shzorongás szorongás gyermekkor
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL