2018. május 26. - Fülöp, Evelin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 26. - Fülöp, Evelin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

10 dolog, amely csökkentheti a gyermek szorongását

A szorongás a gyermekkor normális része, minden gyermek átéli. Ez a szakasz átmeneti és általában ártalmatlan, ám akik szorongásos zavarban szenvednek, félelmet, idegességet és félénkséget tapasztalnak, kerülnek bizonyos helyeket és tevékenységeket. Becslések szerint ez a rendellenesség 8 gyerekből 1-et érint.

Kutatások szerint a kezeletlen gyerekek, nagyobb eséllyel válnak drogfüggővé, gyengébb lesz a teljesítményük és a szocializációs képességük is csökken. Adatok szerint a beteg gyerekek 80%-a nem kap megfelelő kezelést. Ez különösen aggasztó, hisz a szorongásos zavartól szenvedő gyerekek száma évről évre emelkedik. Most a rendellenesség tüneteivel és a szorongás csökkentésének módszereivel foglalkozunk.

A gyerekkori szorongás jelei


Ha figyelemmel kíséred gyermekedet, a tűnetek nyilvánvalóvá válnak. A szorongó gyerek többféle módon kifejezheti aggodalmát, otthon, az iskolában és más környezetben is megnyilvánul problémája. Íme, a jelek:
- folyamatos aggódás, a hét mindennapján, még hétvégén is;
- alvási nehézségek, túlzott álmosság napközben;
- nyugtalanság és fáradság napközben;
- koncentrációs nehézségek;
- ingerlékenység.


A gyermekkori szorongást csökkentő tényezők


Ilyenkor a szülők gyakran csapdában érzik magukat, miközben próbálják óvni gyermeküket. Azonban a túlzott óvás, nagyobb mértékű szorongáshoz vezethet, ronthat a gyermek állapotán.


1. Nem a szorongás kiküszöbölése a cél, hanem a kezelése


Elkeseríthető lehet így látni a saját gyerekünket. De bármennyire is szeretnénk megszabadulni mindattól, ami szorongást okoz, az nem lehetséges és nem is hasznos. Tanítsd meg gyermeknek, hogyan tudja kezelni a szorongást, az ilyen helyzeteket, és hogyan tudja elfogadni azt. Idővel csökkeni fog a szorongás is.


2. Engedd, hogy szembe nézhessen a szorongással


Segíthetsz elkerülni neki azokat a dolgokat, amelyektől fél, de ezzel csak rövidtávon segítesz, hosszú távon csak súlyosbítod a helyzetet. A szülőknek meg kell érteniük, hogy ezzel csak csökkentik a gyermekben azt a képességet, mellyel szembenézhetnek a szorongással és stresszel.


3. Pozitív és reális elvárások, célok kitűzése


Támasz a gyermekeddel szemben reális elvárásokat, így önbizalomra, magabiztosságra tehet szert. Sokat javíthat a helyzetén, ha látja a szülőkön, hogy ők is bíznak benne.


4. Ne erőltesd a gondolatokat és érzéseket


Valószínűleg nem akarod elhanyagolni a gyermeked szorongását, de felerősíteni sem. Ha fél orvoshoz menni, vedd figyelembe az aggodalmát, Figyelj és légy empatikus, mondj valami hasonlót: „Tudom, hogy most félsz, és ez teljesen rendben van. De együtt túl leszünk rajta, megcsináljuk".


5. Ne tegyél fel rávezető kérdéseket


Ha úgy érzed, valami zavarja a gyermeket, nyílt kérdéseket tegyél fel neki és ne vezesd rá a válaszra. Például a „Hogy haladsz a tanulással?" kérdés arra ösztönzi a gyermeket, hogy nyíltan, bővebben kifejezze magát, mint ha azt kérdeznéd ,,Nagyon aggódsz a témazáró miatt?".


6. Ne erősítsd meg félelmét


Ne adj okot neki a félelemre. Ha a gyermeknek negatív tapasztalata van egy csúfolódóval kapcsolatban, akkor ne adj okot neki arra, hogy féljen az osztály legnagyobb és legerősebb gyermekétől. Légy empatikus és figyelj, Ha a kérdésére nem tudod a helyes választ, inkább nézz utána és csak utána válaszolj. Bármit is teszel, ne mondd a következőt: „jó okod van a félelemre".


7. Motiváld őt abban, hogy tolerálja szorongását


Fontos, hogy tudja, milyen büszke vagy a kitartására egy ilyen nehéz helyzetben. A szorongást és a félelmet még egy felnőttnek sem könnyű leküzdeni. A félelmeinkkel szembe kell néznünk, folyamatosan szembe kell néznünk vele, míg végre leküzdjük. A gyerekeknél sincs ez másként.

 

8. Légy következetes


Mindannyian elfoglaltak vagyunk, így sok dolgot félbe hagyunk. A gyermekünk szorongásos zavara nem lehet ilyen, nem tehetjük félre ezt a problémát. Kötelezzük el magunkat, tartsunk ki addig, míg szükséges.


9. Mutass jó példát


Ha gyermeked stresszel és szorongással küzd, ne panaszkodj neki a problémáidról, tartsd a szád előtte és próbálj meg jó példát mutatni neki. Természetesen a feszültséget le kell vezetnünk néha, ezért beszélj valakivel gondjaidról, de ne a gyermek jelenlétében.


10. Légy elszánt


Figyelj gyermeked mondandójára, ne csak fél füllel hallgasd meg problémáit, hiszen most a legbölcsebb tanácsra van szüksége. Ezzel nem csak segíthetsz megoldani a gondjait, hanem példát is mutatsz neki.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Melyik a legerősebb állat szerinted? - Választásod feltárja, milyen ember vagy valójában

Melyik a legerősebb állat szerinted? - Választásod feltárja, milyen ember vagy valójában

Választásaink, döntéseink nemcsak a sorsunkat határozzák meg, hanem árulkodnak a személyiségünkről. Az alábbi teszt megmutatja, hogyan gondolkodsz az életről és milyen a személyiséged. Könnyen lehet, hogy sok mindennel még te is csak most szembesülsz először, ezért mindenképpen teszteld magad!

Tovább »
9 szépség trükk, melyek segítségével rengeteg időt és pénzt takaríthatsz meg!

9 szépség trükk, melyek segítségével rengeteg időt és pénzt takaríthatsz meg!

Az üde, friss arcbőr, a tökéletes megjelenés eléréséhez olykor nem árt egy kis smink. Ám nem mindenki profi, és nem mindenki ismeri az adott smink trükköket. Érdemes olykor visszanyúlni az ókori Egyiptomig és olyan tippeket bevetni, melyekkel könnyedén és gyorsan elrejtheted a fáradságot, illetve az apróbb ráncokat. Ismerd meg a legjobb smink trükköket, varázsolj magadnak gyönyörű arcbőrt!

Tovább »
Mi lesz a következő szint, amire a lelked lépni fog? - Kiderül a Mágikus Dimenzió jóskártyából

Mi lesz a következő szint, amire a lelked lépni fog? - Kiderül a Mágikus Dimenzió jóskártyából

Az angyali, természeti, tündéri, és más univerzumbéli jelentéssel ellátott Mágikus Dimenzió jóskártya segít neked szorosabb kapcsolatot létrehozni az intuícióiddal, a lelkeddel, miközben utat mutat és bölcsességgel lát el. Kíváncsi vagy mi lesz a következő szint, amit elér a lelked, amire lépni fog és ez mivel fog járni? Akkor a varázslatos erejű Mágikus Dimenzió jóskártya megsúgja!

Tovább »

Kalkulátor

Gyógynövények gyermekbetegségekre

Nem kell feltétlenül a patikába rohannod gyógyszerért, ha rosszul van gyermeked. A természet patikája nagyon sok tünetre ad gyors és kíméletes gyógyírt!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Katharine Wood

Horary asztrológus

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Katharine Wood

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép