A Női Portál kedvenc ünnepi ételei


Rita
Liba - tetőtől talpig - káposztával

Van, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy a nagymamája főztjét élvezheti karácsonykor (is). Ő elsősorban a liba májára, másodsorban pedig annak többi részére esküszik. Egyáltalán nem édesszájú – bár a szerkesztőség többi tagja ez irányban lassan megfertőzi – és nem is említett meg süteményeket a kedvencei között.

 

Fokhagymás libacomb

Hozzávalók:
- 4 db libacomb
- 10 dkg libazsír 
- 2 vöröshagyma 
- 5 gerezd fokhagyma 
- 1 teáskanál paradicsompüré
- 1 mokkáskanál bors, só, fél mokkáskanál majoránna
 

Csak hízott libacombból készítsük. A libacombokat sóval, borssal és majoránnával fűszerezzük, néhány percig állni hagyjuk, hogy fűszerek átjárják a húst. Forró zsíron a combokat elősütjük. Kivéve, olyan edénybe tesszük, amit később sütőbe tehetünk. Serpenyőben melegítjük a zsírt, beletesszük a szeletekre vágott hagymát, zúzott fokhagymát, kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ezzel is kicsit pirítjuk, majd az egészet a combokra öntjük. Kevés vizet hozzáadva letakarjuk, és pároljuk. Amikor a combok félig megpuhultak, levesszük a fedőt és az edényt a sütőbe téve tovább sütjük, időnként saját zsírjával locsolgatjuk. A puha húst kivesszük, a visszamaradt pecsenyelevet leszűrjük. Tálaláskor a libacombokra locsoljuk. Párolt káposztát készítünk sok köménnyel.

 

Borban párolt káposzta:

Hozzávalók:
- 1 kg fejes káposzta 
- 2 evőkanál olaj 
- hagyma 
- fél mokkáskanál kömény 
- 1 dl fehérbor 
- 1 mokkáskanál cukor 
- 2 evőkanál ecet 
- só

Az apróravágott hagymát kevés olajon megfonnyasszuk, majd a csíkokra vágott káposztát rátesszük, és sóval, köménnyel ízesítjük. Fedő alatt tovább pároljuk, amikor már félig puha, akkor ráöntjük a vörösbort és készre pároljuk. A végén ízlés szerint ecettel és cukorral ízesítjük. 

 


 

Zsuzsi:
Karácsonyi mézes krémes

Ő az a kolléganőnk, aki nem is létezhetne az édes íz nélkül. Kizárt, hogy nemet mondjon a desszertre - legyen az modern kreálmány vagy hagymányos magyar recept.


Hozzávalók

A tésztához:

- 5 dkg margarin,
- 40 dkg liszt,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 15 dkg cukor,
- 2 db tojás,
- 2 evőkanál méz.

A krémhez:
- 20 dkg margarin,
- 20 dkg cukor,
- 1 db citrom lereszelt héja és kifacsart leve,
- 3 evőkanál gríz,
- 3 dl tej,
- baracklekvár (ízlés szerint).

Elkészítés


A margarint, a tojást, a cukrot és a mézet összekeverjük, és gőz fölött felfőzzük. Amikor kihűlt, a liszttel, a szódabikarbónával összegyúrjuk, és négy cipóra osztjuk. A tésztát egy órát pihentetjük, majd kinyújtjuk és sütőlapon vagy a tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként megsütjük (180 °C, laponként kb. 15 perc). Másnap töltjük.

A krémhez a tejből a búzadarával sűrű tejbegrízt főzünk. A margarint a cukorral, a citrom levével és lereszelt héjával kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejbegrízt. A lapot először baracklekvárral vékonyan megkenjük, majd a krémmel megtöltjük a tortalapokat. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

  



Péter:
Szegedi halászlé

Péterünk megvadul a hús és a jó erős, fűszeres ételekért. Karácsonykor elmaradhatatlan étel számára a szegedi halászlé - kötelezően jó adag Erős Pistával - valamint a sajátfejlesztésű vörösboros csirkemájjal töltött pulykasült. Sajnos, ez utóbbi receptjét nem sikerült kiszednünk belőle. Talán jövőre már ti is megismerhetitek!


Hozzávalók

- 1 kg ponty,
- 0,5 kg fogas,
- 0,5 kg harcsa,
- 0,5 kg hagyma,
- 5 dkg pirospaprika,
- 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom,
- só ízlés szerint.

Elkészítés

A halakat filézzük ki, daraboljuk fel, és a tejjel vagy ikrával együtt sózzuk be, majd tegyük félre. A halfejeket és a csontokat a megvágott hagymával és sóval kis lángon, 2 liter vízben, másfél órát főzzük. A hallevet leszűrjük, elkeverjük a pirospaprikával, beletesszük a halakat, a cikkekre vágott paprikát, a paradicsomot és mérsékelt lángon főzzük mintegy fél órát. Főzés közben nem keverjük meg, hogy a hal ne törjön össze. Úgy mondják, a halászlé akkor jó, ha a hüvelyk-, és mutatóujjunk közé vett gőze már ragacsos. Forrón tálaljuk!


 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL