Hitetlen Tamás napja

 

Jézus, miközben testét, és kezét mutatta Tamásnak, ezt mondta: „Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek.” E bibliai jelenet nyomán született a hitetlen Tamás és a tamáskodik szólás az oktalan kételkedés kifejezésére. A hagyomány úgy tartja, Tamás Egyiptomban és Indiában térített és hirdette a keresztény tanokat. Ez utóbbi területen halt vértanúhalált is. Holttestét később Olaszországba vitték.


Tamás az ácsok és az építészek védőszentje

A magyarok régóta tisztelik, nevét több település is őrzi, például Csíkszenttamás, Székelyszenttamás és Rábaszenttamás, Szenttamási, Szenttamás. Több magyar főpap és főúr is viselte a nevét, így például Könyves Kálmán nápolyi követe, IV. István udvari orvosa, az Aranybulla egyik kieszközlője – Tamás, egri püspök, Anjou Károly Róbert megkoronázója – Tamás esztergomi érsek. Egyik legrégibb festőnket is e névre keresztelték, míg vezetéknevét, a Kolozsvárit, szülővárosáról kapta. Ő csinálta a garamszentbenedeki főoltár híres táblaképeit.

A karácsonyi ételeket Tamás napján szokták megszenteltetni. Ez az időszak már felidézi a hagyományos karácsonyi ételek gyermekkori ízeit és illatát.


SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL