Édes ünnepi esték - A 3 legfinomabb sütemény, mely nélkül nincs karácsony

1. Mákos óriás csiga


Hozzávalók (egy nagy csigához, 12 szelethez)

- 2,5 dkg élesztő,
- 5 dkg cukor,
- 2 dl tej,
- 50 dkg finomliszt,
- 2 dkg vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- 2 tojás,
- 12 dkg vaj vagy margarin,
- 1 tojássárgája a kenéshez,
- diónyi vaj a formához.

A töltelékhez:
- 5 dkg puha mazsola,
- 20 dkg darált mák,
- 1 citrom reszelt héja,
- 2 evőkanál zsemlemorzsa,
- negyed kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- fél kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 dl víz,
- 20 dkg kristálycukor,
- 2 evőkanál citromlé,
- 2 dkg vaj vagy margarin.

Elkészítés

Az élesztőt keverjük ki egy kávéskanál cukorral, egy dl langyos tejjel és egy evőkanál liszttel, majd futtassuk föl. A maradék langyos tejhez szórjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót. Keverjük hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat. A lisztet szitáljuk tálba, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas tejet. Dolgozzuk szép hólyagosra a tésztát. Takarjuk le tiszta konyharuhával, meleg helyen kelesszük kétszeresére.

A töltelékhez öntsük le forró vízzel a mazsolát, majd csepegtessük le alaposan. A darált mákot keverjük ki reszelt citromhéjjal, zsemlemorzsával, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel. Forraljuk fel a vizet cukorral habos-hólyagosra, öntsük bele a citromlevet, a vajat és a mákos keveréket. Azonnal húzzuk le a tűzről, szórjuk hozzá a mazsolát, majd hagyjuk hűlni.

Kenjünk ki vastagon vajjal egy kerek, 26-28 centiméteres kapcsos tortaformát. A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk téglalap alakúra. Simítsuk rá a tölteléket, a szélén hagyjunk ki három-három centimétert. Tekerjük fel szorosan, kerekítsünk belőle csigaformát. Tegyük a kikent tortaformába. A tekercs végét nyomjuk össze, és hajtsuk a tészta alá.

Takarjuk le konyharuhával, addig kelesszük, míg a tészta teljesen kitölti a formát (húsz-huszonöt percig). Előmelegített sütőbe toljuk a tojássárgájával megkent tésztát. Egy órán át süssük. Sütőből kivéve öt percig pihentessük. Ha teljesen kihűlt, szeleteljük fel, és szórjuk meg gazdagon porcukorral.


2. Pompás gyümölcskenyér


Hozzávalók

- 8 dkg mazsola,
- 8 dkg aszalt füge,
- 8 dkg aszalt sárgabarack,
- 5 dkg cukrozott citromhéj,
- 5 dkg cukrozott narancshéj,
- 16 dkg finomliszt,
- fél kávéskanál sütőpor,
- diónyi vaj és 2 evőkanál liszt a formához,
- 12 és fél dkg vaj vagy margarin,
- 15 dkg porcukor,
- 1 dkg vaníliás cukor,
- 4 db tojás,
- 2 evőkanál rum.

A mázhoz, díszítéshez:
- 10 dkg tortabevonó étcsokoládé,
- 2 evőkanál olaj,
- 20 szem hámozatlan mogyoró,
- 2 evőkanál porcukor.

Elkészítés


A mazsolát áztassuk egy órára langyos vízben, majd csepegtessük le. Az aszalt gyümölcsöket, a cukrozott héjakat vágjuk apróra. Papírkendővel töröljük szárazra a mazsolát, szórjuk a gyümölcshöz. Hintsük meg két evőkanál liszttel. Szűrőkanálba téve rázzuk le a fölösleges lisztet a kimért mennyiséghez. Adjuk a liszthez a sütőport. A vajat keverjük ki habosra a porcukorral, vaníliás cukorral. Egyenként dolgozzuk hozzá a tojásokat, apránként szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet is. Keverés közben öntsük hozzá a rumot, majd a gyümölcskeveréket. Az egyliteres őzgerincformát vajazzuk, lisztezzük ki, majd simítsuk bele a masszát. Az alját ütögessük az asztal széléhez, hogy a bordákat is kitöltse a tészta.

Tipp
Ha belisztezzük az aszalt gyümölcsöket, nem szállnak le a tészta aljára.

Előmelegített sütőben, középső rácson ötven percig süssük. Hagyjuk a formában langyosra hűlni. Sütőpapírral bélelt tálcára tegyünk rácsot, és borítsuk rá a sült tésztát. Az apróra tört csokoládét olvasszuk fel meleg vízfürdőben. Keverjük simára olajjal. Csurgassuk a tésztára. Nyomkodjunk egy-egy mogyorót a gerincére, szórjuk meg porcukorral. Hagyjuk teljesen megszáradni. Kínáláskor a borda mentén szeleteljük.

3. Narancsos töltött keksz


Hozzávalók (60 darabhoz)

- 1 db narancs,
- 5 dkg cukrozott narancs,
- 50 dkg finomliszt,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- só,
- 25 dkg lágy vaj vagy margarin,
- 20 dkg porcukor, ű
- 2 tojássárgája,
- 1 tojás.

A töltelékhez, díszítéshez:
- 15 dkg őszibaracklekvár,
- 2 evőkanál őszibaracklikőr,
- 2 csepp zöld ételfesték,
- 15 dkg málna- vagy ribizlilekvár,
- 2 evőkanál málnaszörp,
- 15 dkg sárgabaracklekvár,
- 2 evőkanál barackpálinka,
- 5 dkg vaníliás cukor.

Elkészítés


A narancsot mossuk meg alaposan forró vízben. Töröljük szárazra, a héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki, szűrjük le. A cukrozott narancshéjat vágjuk apróra vagy daráljuk le. A liszthez szórjuk a sütőport és egy csipet sót. A vajat kézi robotgéppel keverjük fényesre a cukorral. Szórjuk hozzá a reszelt és cukrozott narancshéjat, a tojás sárgákat és a tojást. Dolgozzuk bele a sütőporos lisztet, narancslevet. Formázzunk belőle cipót, fóliába csomagolva hűtőszekrényben pihentessük egy éjszakán át. A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát három mm vékonyra.

Szúrjunk ki belőle csillag, virág vagy szív alakzatokat. Rakosgassuk őket egyenként a sütőlapra. A kiszaggatott formák felét azonos, de egy-két mérettel kisebb formával szúrjuk ki. Fél órára tegyük hidegre. Előmelegített sütőben süssük középső rácson nyolc-tíz percig. Tepsiben hagyjuk hűlni, majd tegyük rácsra.

Tipp
Jól záródó fém-vagy műanyag dobozban két-három hétig eltartható a sütemény.

Három edényben, külön-külön egy percig forrósítsuk az őszibaracklekvárt a likőrrel, a málnalekvárt a málnaszörppel, a sárgabaracklekvárt pedig a barackpálinkával. Szűrjük át, hagyjuk hűlni. A lyukas lapokat ük meg porcukorral. A lekvárokat töltsük nejlonzacskókba. Sarkukat kivágva pöttyözzük meg a három részre osztott teli lapocskákat. Nyomjuk a tetejükre a porcukros párjukat. Hagyjuk száradni.


SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL