2018. június 19. - Gyárfás
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. június 19. - Gyárfás
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Így töltsd fel szervezeted dopamin szintjét - Soha nem érezd magad depressziósnak, idegesnek

A dopamin az agy „öröm” vegyülete. Neurotranszmitter, mely számos mentális és fizikális folyamatban fontos szerepet tölt be. Természetes módon stimulálva a dopamintermelődést, legyőzheted a depressziót, a szorongást, az apátiát és a félelmet, miközben növelheted az öröm érzetét.

Bizonyos cselekmények dopaminemelkedést váltanak ki, ezért újra és újra megismételjük azokat, hiszen örömet okoz. A drogok részben ezért annyira addiktívak. A kokain, a heroin és más opiátok a dopamin szint emelkedését eredményezik, tehát „szuper jutalmat” kap a szervezet. Ám a szervezet annyira hozzászokik, hogyha egy idő után nem kap elegendő mennyiséget, akkor összeomlik. És mivel kötődnek az agyi opiát receptorokhoz, ezzel növelve a dopamin felszabadulást, idővel ehhez egyre nagyobb mennyiségekre van szükség.

Ugyanakkor a drog mellett más tevékenységek is dopamin felszabadulást eredményeznek, csak kisebb mértékben – pénzkeresés öröme, szex, videojáték. Vannak, olyan tevékenységek is, amelyek felerősítik a rendszert anélkül, hogy függőséget okoznának.

A dopamin-idegsejtek, jóval kisebbek más idegsejt típusoknál és számuknak mindössze csak 0,0006 %-át teszik ki. Nem csak a boldogság érzését növelik, felelősek az izommozgások szabályozásáért, a kognitív funkciók javításáért, a koncentrációért, a döntéshozatalért, a problémák felméréséért, a megoldásokért, valamint a prolaktin szekréciójának szabályozásáért. Kétségtelenül nagyon fontos a jólétünk és boldogságunk szempontjából. Az alacsony dopaminszint ugyanis hajlamosít a depresszióra, a szomorúságra, a zavartságra, a félelemre, a negatív gondolkodásra és más érzelmi akadályokra.

Nézzük, milyen természetes módszerekkel növelhetjük dopaminszintünket!

Mondj búcsút a depressziónak ezzel a 11 módszerrel

Mondj búcsút a depressziónak ezzel a 11 módszerrel

Testmozgás

A testmozgás növeli a dopamin D2 receptorok szintjét az agyban. Emellett növelheti a szerotonin, és más endorfinok szintjét is a szervezetben. A rendszeres testmozgás elősegítheti a depresszió megelőzését, az elme erősítését, csakúgy, mint a test erősítését. 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Néhány igazán trendi és varázslatos árnyalatú körömlakk, ami még a lelkedre is jó hatással van

Néhány igazán trendi és varázslatos árnyalatú körömlakk, ami még a lelkedre is jó hatással van

A mai körömlakkok már sokkal biztonságosabbak, mint elődeik, hiszen a legtöbb márka ma már nem tartalmaz rákkeltő és mérgező anyagokat. Ezért bátran választhatsz közülük ebben a csodálatos nyári időszakban, hogy feldobd a körmeidet. Az alábbi 7 árnyalatot mindenképpen érdemes beszerezned ebben a szezonban, hogy igazán trendi legyél:

Tovább »
12 tipp a biológusoktól, melyekkel lassítható az öregedés folyamata - Érdemes megszívlelni!

12 tipp a biológusoktól, melyekkel lassítható az öregedés folyamata - Érdemes megszívlelni!

Mindannyian meg akarjuk őrizni a fiatalságunkat, amíg csak lehet. De mit tehetünk, ha az idő nem fordítható meg? Sok tudós szerint az öregedés folyamatát le lehet lassítani néhány titkos szabály betartásával. Most olvashatsz néhány tippet a táplálkozással kapcsolatban, és más, tudományosan alátámasztott módszerekről is. Ne feledd, a kor csak egy szám!

Tovább »
Milyen meglepetést fúj az életedbe a nyári szél? - Nótusz, a déli szél istene megsúgja

Milyen meglepetést fúj az életedbe a nyári szél? - Nótusz, a déli szél istene megsúgja

A görög mitológiában Nótusz, a déli szél istene. Ugyanakkor a dél képviseli a forróságot és a meleget, ezáltal Nótusz istennek hatalmában áll megsúgnia, hogy a nyár milyen meglepetéseket hoz neked, mikor megérkeznek forró szelei. Ha kíváncsi vagy, hoz-e szerelmet, pénzt, jó hírt vagy bármilyen más kellemes meglepetést, akkor húzz egy lapot!

Tovább »

Kalkulátor

Hajápolási 1 x 1

Ahhoz, hogy hajadról megfelelően tudj gondoskodni, ismerned kell annak természetét és állapotát, hogy egyedi igényeinek eleget tehess. Észre kell venned a problémákat, hogy megfelelő hatékonysággal léphess fel ellene.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Töltszéki Judit

Kozmetikus

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Töltszéki Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép