GASZTRO

Narancsos karácsonyi hangulatban - 3 mennyei sütemény, amit idén meg kell kóstolnod

Szerző:
Szabó Anna
Amikor a narancs illata belengi a szobát, és netán még egy kis fahéj aromával is párosul, szinte mindannyiunkban felötlik a régi, gyermekkori karácsonyok hangulata. Ízesítsük naranccsal karácsonyi süteményeinket is, hogy ez a hangulat sokáig megmaradjon.
  1. Narancskrém torta


Hozzávalók (16 szelethez)

A tésztához:
- 2 tojás,
- 10 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- csipetnyi só,
- 10 dkg liszt,
- 2 evőkanál porcukor,
- 15 dkg narancslekvár.

A krémhez:
- 10 dkg cukrozott narancshéj,
- ½ dl narancslikőr,
- 6 lap zselatin,
- 4 tojás,
- 15 dkg cukor,
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor,
- 3 dl tej,
- 1 vaníliarúd,
- 3,5 dl tejszín.

Elkészítés

Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 30x35 cm-es tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A tojások sárgáját habosra keverjük 30 g cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd apránként beleszórjuk a maradék 30 g cukrot, és kemény habbá verjük. Felét óvatosan a tojáskrémhez keverjük, tetejére szitáljuk a liszt felét, aztán a maradék hab és liszt következik.

A masszát a tepsibe simítjuk, és középső bordamagasságon mindössze 6-8 percig, halvány sárgára sütjük. Ne lepődjünk, meg, ha a szokásosnál vékonyabb tésztát kapunk. Porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, és azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt. Nedves konyharuhával letakarjuk, hagyjuk kihűlni. Közben a narancslekvárt felforrósítjuk, megkenjük vele a piskótalapot, szorosan feltekerjük, majd fóliába csomagoljuk, és fél órát pihentetjük.

A krémhez a narancshéjat felaprózzuk és meglocsoljuk a likőrrel. A zselatint kislábosba szórjuk, megöntözzük 1/2 dl hideg vízzel, hogy felpuhuljon. A tojás sárgáit, a cukrot és a pudingport elkeverjük 1/2 dl hideg tejjel, a többi tejet a felhasított vaníliarúdból kikapargatott péppel felforraljuk. Apránként a tojáshoz adjuk, gőz fölött besűrítjük, félretesszük. A zselatint felolvasztjuk, hozzákeverünk 1 merőkanál forró krémet, majd a krém egészéhez adjuk. Lazán beledolgozzuk a narancshéjat a likőrrel együtt, és gyakran megkeverve hagyjuk kihűlni.

Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. A piskóta-roládot 22-24 csigára szeljük, és jó szorosan a forma aljára fektetjük. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan, több részletben beleforgatjuk a krémbe, majd a tortaformába szedjük, és 12 órára behűtjük. Díszítésként a tetejére zselatinba fektetett narancsgerezdeket helyezünk, majd lehűtjük.


2. Karácsonyi fatörzs


Hozzávalók (24 szelethez)

- 2 kész piskótatekercs,
- - 8 evőkanál narancslekvár
- 10 dkg puha mazsola,
- - 10 dkg hámozott mandula,
- 3 narancs,
- 8 tojássárgája,
- 20 dkg porcukor,
- 20 dkg étcsokoládé,
- 50 dkg vaj/margarin,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 6 evőkanál rum,
- 2 evőkanál kókuszreszelék.

Elkészítés

A piskótatekercseket óvatosan két konyharuhára terítjük, majd vékonyan megkenjük a felforrósított narancslekvárral. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A mandulát durvára vágjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A narancsokat megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kinyomjuk, átszűrjük.
 

TIPP


- Ezt az ágas-bogas fatörzset olyankor érdemes készíteni, amikor népes a vendégsereg, így mindenkinek bőségesen jut belőle.
- Mivel pompásan tűri a mélyhűtést, magát a fatörzset bátran eltehetjük a fagyasztóba, majd fogyasztás előtt kb. 3-4 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

A tojás sárgáit habosra keverjük a porcukorral, gőz fölött, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük, hagyjuk kihűlni. A csokoládét felaprózzuk, forró vízbe állított edénykében felolvasztjuk. A vajat/margarint habosra keverjük a vaníliás cukorral, a langyosra hűlt csokoládéval, a narancsok levével és reszelt héjával, majd apránként hozzáadjuk a tojáskrémet és a rumot.

A krém egyharmadát félretesszük, a többivel megkenjük a két piskótalapot, megszórjuk a mandulával és a mazsolával, majd szorosan összetekerjük őket. Felületét bevonjuk a maradék krémmel, egyik oldalukat megszórjuk kókuszreszelékkel és narancsdarabokkal. 4-6 órára hűtjük, és csak az asztalnál szeleteljük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.




 

  3. Narancsos mákos


Hozzávalók (35 kockához)

- 1 bögre liszt,
- 2 narancs
-1 csomag sütőpor
- 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj,
- 1 csipetnyi só,
- 1 bögre darált mák,
- 10 dkg lágy vaj/margarin,
- 1 bögre cukor,
- 2 tojás,
- 1 narancs reszelt héja,
- 1 bögre tej,
- 10 dkg narancslekvár
- 10 dkg tortabevonó étcsokoládé,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál vágott pisztácia.

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kb. 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a sóval és a mákkal.

A vajat/margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a reszelt narancshéjat, a narancsok kifacsart levét, végül a tejjel felváltva a mákos lisztet. A masszát a tepsibe öntjük, és középső rácsálláson 35-40 percig sütjük.

A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, aztán sütőpapírostul vágódeszkára emeljük. A lekvárt felforrósítjuk, megkenjük vele a tészta tetejét, kissé szikkadni, száradni hagyjuk. A felaprózott tortabevonó csokoládét forró vízfürdőbe állított lábasban felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd a tészta tetejére öntjük. Mielőtt teljesen megkötne, sűrűn beszórjuk pisztáciával és morzsacukorral. Hagyjuk teljesen megdermedni, majd 5x5 cm-es kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk.

 

gasztro gasztronómia desszert narancs karácsony menü tepsi konyhafortélyok
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL