2017. február 20. - Aladár, Álmos
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. február 20. - Aladár, Álmos
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Narancsos karácsonyi hangulatban

Amikor a narancs illata belengi a szobát, és netán még egy kis fahéj aromával is párosul, szinte mindannyiunkban felötlik a régi, gyermekkori karácsonyok hangulata. Ízesítsük naranccsal karácsonyi süteményeinket is, hogy ez a hangulat sokáig megmaradjon.

 

 

 

 

1. Narancskrém torta


Hozzávalók (16 szelethez)

A tésztához:
- 2 tojás,
- 10 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- csipetnyi só,
- 10 dkg liszt,
- 2 evőkanál porcukor,
- 15 dkg narancslekvár.

A krémhez:
- 10 dkg cukrozott narancshéj,
- ½ dl narancslikőr,
- 6 lap zselatin,
- 4 tojás,
- 15 dkg cukor,
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor,
- 3 dl tej,
- 1 vaníliarúd,
- 3,5 dl tejszín.

Elkészítés


Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 30x35 cm-es tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A tojások sárgáját habosra keverjük 30 g cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd apránként beleszórjuk a maradék 30 g cukrot, és kemény habbá verjük. Felét óvatosan a tojáskrémhez keverjük, tetejére szitáljuk a liszt felét, aztán a maradék hab és liszt következik.

A masszát a tepsibe simítjuk, és középső bordamagasságon mindössze 6-8 percig, halvány sárgára sütjük. Ne lepődjünk, meg, ha a szokásosnál vékonyabb tésztát kapunk. Porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, és azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt. Nedves konyharuhával letakarjuk, hagyjuk kihűlni. Közben a narancslekvárt felforrósítjuk, megkenjük vele a piskótalapot, szorosan feltekerjük, majd fóliába csomagoljuk, és fél órát pihentetjük.

A krémhez a narancshéjat felaprózzuk és meglocsoljuk a likőrrel. A zselatint kislábosba szórjuk, megöntözzük 1/2 dl hideg vízzel, hogy felpuhuljon. A tojás sárgáit, a cukrot és a pudingport elkeverjük 1/2 dl hideg tejjel, a többi tejet a felhasított vaníliarúdból kikapargatott péppel felforraljuk. Apránként a tojáshoz adjuk, gőz fölött besűrítjük, félretesszük. A zselatint felolvasztjuk, hozzákeverünk 1 merőkanál forró krémet, majd a krém egészéhez adjuk. Lazán beledolgozzuk a narancshéjat a likőrrel együtt, és gyakran megkeverve hagyjuk kihűlni.

Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. A piskóta-roládot 22-24 csigára szeljük, és jó szorosan a forma aljára fektetjük. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan, több részletben beleforgatjuk a krémbe, majd a tortaformába szedjük, és 12 órára behűtjük. Díszítésként a tetejére zselatinba fektetett narancsgerezdeket helyezünk, majd lehűtjük.


2. Karácsonyi fatörzs


Hozzávalók (24 szelethez)

- 2 kész piskótatekercs,
- - 8 evőkanál narancslekvár
- 10 dkg puha mazsola,
- - 10 dkg hámozott mandula,
- 3 narancs,
- 8 tojássárgája,
- 20 dkg porcukor,
- 20 dkg étcsokoládé,
- 50 dkg vaj/margarin,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 6 evőkanál rum,
- 2 evőkanál kókuszreszelék.

Elkészítés


A piskótatekercseket óvatosan két konyharuhára terítjük, majd vékonyan megkenjük a felforrósított narancslekvárral. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A mandulát durvára vágjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A narancsokat megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kinyomjuk, átszűrjük.

TIPP


- Ezt az ágas-bogas fatörzset olyankor érdemes készíteni, amikor népes a vendégsereg, így mindenkinek bőségesen jut belőle.
- Mivel pompásan tűri a mélyhűtést, magát a fatörzset bátran eltehetjük a fagyasztóba, majd fogyasztás előtt kb. 3-4 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

A tojás sárgáit habosra keverjük a porcukorral, gőz fölött, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük, hagyjuk kihűlni. A csokoládét felaprózzuk, forró vízbe állított edénykében felolvasztjuk. A vajat/margarint habosra keverjük a vaníliás cukorral, a langyosra hűlt csokoládéval, a narancsok levével és reszelt héjával, majd apránként hozzáadjuk a tojáskrémet és a rumot.

A krém egyharmadát félretesszük, a többivel megkenjük a két piskótalapot, megszórjuk a mandulával és a mazsolával, majd szorosan összetekerjük őket. Felületét bevonjuk a maradék krémmel, egyik oldalukat megszórjuk kókuszreszelékkel és narancsdarabokkal. 4-6 órára hűtjük, és csak az asztalnál szeleteljük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.



3. Narancsos mákos


Hozzávalók (35 kockához)

- 1 bögre liszt,
- 2 narancs
-1 csomag sütőpor
- 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj,
- 1 csipetnyi só,
- 1 bögre darált mák,
- 10 dkg lágy vaj/margarin,
- 1 bögre cukor,
- 2 tojás,
- 1 narancs reszelt héja,
- 1 bögre tej,
- 10 dkg narancslekvár
- 10 dkg tortabevonó étcsokoládé,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál vágott pisztácia.

Elkészítés


A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kb. 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a sóval és a mákkal.

A vajat/margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a reszelt narancshéjat, a narancsok kifacsart levét, végül a tejjel felváltva a mákos lisztet. A masszát a tepsibe öntjük, és középső rácsálláson 35-40 percig sütjük.

A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, aztán sütőpapírostul vágódeszkára emeljük. A lekvárt felforrósítjuk, megkenjük vele a tészta tetejét, kissé szikkadni, száradni hagyjuk. A felaprózott tortabevonó csokoládét forró vízfürdőbe állított lábasban felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd a tészta tetejére öntjük. Mielőtt teljesen megkötne, sűrűn beszórjuk pisztáciával és morzsacukorral. Hagyjuk teljesen megdermedni, majd 5x5 cm-es kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Hétfői csillagjóslat

Hétfői csillagjóslat

A csillagokban minden megvan írva. Természetes az is, hogy mire kell számítanod a mai napon. Kíváncsi vagy rá? Akkor keresd ki a csillagjegyedet, és olvasd el a csillagok üzenetét.

Tovább »
Intuitív étkezés - 8 remek módszer, hogy ételekkel gyógyítsd magad

Intuitív étkezés - 8 remek módszer, hogy ételekkel gyógyítsd magad

Ha állandóan fáradtnak, kedvetlennek érzed magad, és úgy érzed, valamiből sokat, valamiből pedig túl keveset eszel, akkor egyértelmű, hogy helytelenül táplálkozol. Csodadiéták nincsenek, és feleslegesek is, hiszen senki nem szeret állandóan szabályokat követni, amitől rabnak érzi magát. Étkezz inkább ösztönösen: az étel, amit fogyasztasz, legyen kívánatos az érzékszerveid számára.

Tovább »
 4 paradigma, amelyről a legtöbben helytelenül gondolkodnak - Te ne kövesd el ezt a hibát!

4 paradigma, amelyről a legtöbben helytelenül gondolkodnak - Te ne kövesd el ezt a hibát!

A pénz, az idő, a sors. Számtalan dolog van, amivel kapcsolatban az ember helytelenül gondolkodik és emiatt pont azt vonzza be, amit nem szeretne. Te ne kövesd el ezt a hibát! Mutatunk 4 általános paradigmát és a velük kapcsolatos megfelelő gondolkodás titkát!

Tovább »

Kalkulátor

Összeillesz a pároddal?

Add össze születési dátumotok számait egyesével, majd egyszerűsítsd egyjegyűre. Keresd ki a saját és a párod életszámát, és megtudod, mennyire lesz harmonikus a kapcsolatotok, illetve, milyen konfliktusok várhatók.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tőke Zoltán

Hangterapeuta

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tőke Zoltán

Társkereső

Társkereső
Eszter Mária Marcsi Eva Erika Éva 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép