GYERMEK

10+1 biztonsági intézkedés, amelyet minden újdonsült anyának ismernie kell!

Szerző:
Szabó Anna
A kezdő édesanyák többsége takarót, plüss figurákat tesz a kiságyba, a baba mellé, és nem is gondolnák, hogy ez mennyire veszélyes lehet. A friss anyukáknak bizony meg kell hozniuk bizonyos óvintézkedéseket az újszülött érdekében, ezért összeszedtük a 10+1 legfontosabbat, amit nem hagyhatnak figyelmen kívül!

Ne tegyél szükségtelen dolgokat kiságyba


Egy csecsemőről van szó, aki még mozogni sem tud. Ez igaz, ám ezt a mondatot óvatosan kell kezelni. Ne tegyünk extra párnát, takarót a kiságy másik végébe, még akkor sem, ha a néhány napos újszülöttről nem feltételeznénk, hogy véletlenül oda tévedne. Miért is kockáztatnánk, hogy a baba beletekeredjen, vagy véletlenül megfulladjon? Nem éri meg a kockázatot.


Teszteld a játékokat, mielőtt odaadnád


Természetesen, a legtöbb játékon rajta van a megfelelő jelzés, de nem árt, ha te magad is leteszteled. Végül is a baba biztonságáról van szó. A trükk lényege az, hogy a játékot egy WC-papír gurigába helyezzük. Ha simán belemegy, illeszkedik abba, akkor nagy rá az esély, hogy a baba is lenyelheti.


Ne hagyd felügyelet nélkül a babát!

Ha éppen alszik, akkor se hagyjuk egyedül. Kicsik és törékenyek. Egy szempillantás alatt megtörténhet a baj. Egy baba monitor sokat segíthet, ha el is kell intéznünk valamit a konyhában, miközben alszik, szemmel tarthatjuk.


Baba biztos otthon

A lakást még a baba születése előtt biztonságossá kell tenni. Sok minden van, amit a baba bevehet a szájába, sok tárgy éles sarkokkal rendelkezik, és sok a törékeny apróság. Intézkedj, mielőtt túl késő lenne.


Óvatosan a szilárd étellel

6 hónapos kortól már meg kezdődhet a hozzátáplálás, a baba képes megenni más ételeket is az anyatejen kívül. Óvatosan etessük őket, hisz ez egy új dolog számukra. Bizonyos ételek allergiát is okozhatnak. Néhány általános példa: tej, tojás, mogyoró, dió, hal, kagyló, szója és búza. Az orvosok azt tanácsolják, hogy egyszerre csak egy összetevővel ismertessük meg a kicsit. Adjuk neki 4-5 napig, így kiderül, hogy a szervezete bírja-e és hozzá is szokik az ízéhez.


Óvatosan az újra melegítéssel

Egy tál meleg víz bőven elegendő hozzá. A mikrohullámsütő amellett, hogy károsítja az ételt, könnyen túl is melegítheti azt. A forróbb étel könnyen égési sérüléseket okozhat a gyermek szájában. Mindig ellenőrizd az étel hőmérsékletét.


Tökéletesen biztonságos ágy

Első szabály: ne zsúfoljuk tele mindenfélével a kiságyat. Nincs szükség extra takaróra, bőven elég egy.

Második szabály: a babát háton fekve helyezzük az ágyba. Majd, ha elkezd már forgolódni, akkor ő megtalálja a legkényelmesebb pozíciót, de addig is, ez a legbiztonságosabb.


Megfelelő szoptatás

Az egyik legnagyobb kihívás. Kérjünk segítséget, ha nem megy. Ha a baba nem szopik megfelelően, az nem csak neki rossz, hanem az anyának is fájdalmat okozhat, illetve fertőzésekhez is vezethet. Ne habozzunk, ha mellvédőre van szükségünk.


Hangold az alvási időt a babáéhoz

Az elején általános a kialvatlanság. Kimerítő egy újszülöttről gondoskodni, súlyosabb esetben, akár szülés utáni depresszióhoz is vezethet. Egy szabály van: ha a baba alszik, próbálj meg te is pihenni egy kicsit.


Fürdetés

Sokan a legnehezebbnek tartják, de előbb-utóbb meg kell tanulni a mikéntjét. A legfontosabb, hogy ne hagyd egyedül a babát egy pillanatra sem. A baba bőre érzékeny, így fontos a megfelelő vízhőmérséklet, amit könyökkel kell ellenőrizni.


Bízz az ösztöneidben

Azt mondják, az anya szíve mindent tud. Tehát ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, talán úgy is van. Kérj segítséget, ha aggódsz a baba viselkedése, étkezési szokásai miatt... stb.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL